• Business

    Ντίνος Μπενρουμπή (Mytilineos): Επιλέξαμε πρώτα το φυσικό αέριο, μετά τα φωτοβολταϊκά

    Ντίνος Μπνερουμπή, Διευθυντής Ενέργειας και Φυσικού αερίου της Mytilineos


    Στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κλάδος των ΑΠΕ στο να πιάσει τους στόχους του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το κλίμα, -τους οποίους και χαρακτήρισε πολύ φιλόδοξους-,  αναφέρθηκε μιλώντας στο Thessaloniki Summit ο Διευθυντής του Ενεργειακού τομέα της Mytilineos Ντίνος Μπενρουμπή.

    Όπως εξήγησε το ΕΣΕΚ προέβλεπε 19 GW ΑΠΕ για το 2030  από 7 GW σήμερα και σημείωσε ότι είναι μια δύσκολη άσκηση, γιατί οι δυνατότητες για  αιολικά στη στεριά έχουν πλέον σχεδόν εξαντληθεί και το να αναπτυχθούν τα αιολικά  στα νησιά είναι η μόνη λύση για να πιάσει η Ελλάδα τους στόχους της. Αντίθετα,  σημείωσε ότι τα φωτοβολταϊκά είναι ελπιδοφόρος τομέας αφού παρατηρείται μείωση κόστους  τους κατά 10% ετησίως, ενώ τα υπεράκτια αιολικά δεν θα είναι εύκολα στο Αιγαίο και ίσως γίνουν εφικτά ως πλωτά.

    “Δεν είναι όμως το που θα βρούμε να τα κάνουμε, είναι πρόβλημα και οι αντιδράσεις στα αιολικά, και αν δεν σταματήσουν να ενισχύονται θα είναι πολύ δύσκολο να πιαστούν οι στόχοι”, είπε.

    Πρώτα το φυσικό αέριο, μετά τα φωτοβολταϊκά

    Σχετικά με τη στρατηγική της Mytilineos, σημείωσε ότι η εταιρεία κατ΄ αρχάς επέλεξε το φυσικό αέριο, τόσο για την παραγωγής ενέργειας, όσο και για τις εισαγωγές. “Πρόσφατα όμως, επιλέξαμε και τα φωτοβολταϊκά, είτε ως equity holder είτε ως κατασκευαστές”, σημείωσε εξηγώντας τις καλύτερες προοπτικές που έχουν τα φωτοβολταϊκά σε σχέση με τα αιολικά..

    Επίσης αναφέρθηκε στο μετασχηματισμό της ΜΕΤΚΑ σε Sustainable Engineering Solutions, και στο στόχο, που θα χρειαστεί μερικά χρόνια, να γίνει παραγωγή πράσινου αλουμινίου.

    Μιλώντας για τις επενδύσεις του ομίλου στον κλάδο, σημείωσε ότι ο όμιλος έχει κατασκευάσει  τη μοναδική μονάδα συμπαραγωγής υψηλής απόδοσης, έφτιαξε δύο σταθμούς υψηλής απόδοσης συνδυασμένου κύκλου και τώρα φτιάχνει τον 3ο σταθμό συνδυασμένου κύκλου, που είναι ακόμη υψηλότερης απόδοσης και η κατασκευή του έχει προχωρήσει πάρα πολύ.

    Σχετικά με τις επενδύσεις, ο κ. Μπενρουμπή υπογράμμισε ότι η εταιρεία κατασκεύασε τη μοναδική μεγάλη μονάδα συμπαραγωγής υψηλής απόδοσης στη χώρα μας, δύο σταθμούς υψηλής απόδοσης συνδυασμένου κύκλου και αυτή τη στιγμή κατασκευάζει τον τρίτο. Επίσης, τόνισε ότι ο όμιλος από νωρίς ολοκλήρωσε 300 μεγαβάτ σε ΑΠΕ ενώ  διαθέτει μια οργάνωση που δίνει έμφαση σε  ΑΠΕ, βιώσιμες λύσεις και αποθήκευση.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ