• Business

    Novo Nordisk: Το Ozempic εκτόξευσε την χρηματιστηριακή της αξία – Η μάχη με τη LVMH

    • NewsRoom
    Lars-Fruergaard-Jørgensen, CEO Novo Nordisk (Πηγή: novonordisk.com)

    Lars-Fruergaard-Jørgensen, CEO Novo Nordisk (Πηγή: novonordisk.com)


    Η φαρμακευτική εταιρεία από τη Δανία, Novo Nordisk, έχει πετύχει ένα εντυπωσιακό σερί κερδών μέσα στο 2023, με τα φάρμακα Wegovy και Ozempic να έχουν εκτοξεύσει τη κεφαλαιοποίησή της και πλέον να δίνει μάχη για την πρώτη θέση με τον γαλλικό οίκο πολυτελείας LVMH.

    Η εταιρεία του Μπερνάρ Αρνό, της οποίας τα κέρδη εκτοξεύτηκαν τα προηγούμενα χρόνια, διατηρεί την πρώτη θέση ως η ευρωπαϊκή εταιρεία με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση για τουλάχιστον δύο χρόνια, πλέον όμως νιώθει την απειλή από την φαρμακευτική εταιρεία.

    Οι «χρυσές» κινήσεις της Novo Nordisk είχαν να κάνουν με το λανσάρισμα των φαρμάκων Wegovy, το οποίο βοηθάει τους ασθενείς να μειώσουν το σωματικό τους βάρος κατά 15% αν συνδυάζεται με άσκηση και αλλαγή τρόπου ζωής, ενώ το Ozempic  κατάφερε να γίνει viral καθώς έγινε γνωστό ως το φάρμακο του διαβήτη που παίρνουν οι celebrities για να χάσουν βάρος.

    Το ράλι στις ευρωαγορές

    H φαρμακευτική εταιρεία έχει καταφέρει μέσα σε πέντε χρόνια να υπερτετραπλασιάσει την αξία της και η κεφαλαιοποίησή της να εκτοξευτεί σε σχέση με άλλες κορυφαίες ευρωπαϊκές εταιρείες. Οι αναλυτές βλέπουν τεράστιες ευκαιρίες στην αγορά των θεραπειών για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας τα επόμενα χρόνια και η υποδοχή των καταναλωτών στο «υπερ-φάρμακο» της Novo Nordisk το απέδειξε αυτό.

    Τη Δευτέρα η μετοχή συνέχισε το ράλι της με τη κεφαλαιοποίησή της πλέον να ξεπερνάει τα 400 δισ. δολάρια και να ανταγωνίζεται «στενά» τον γαλλικό οίκο πολυτελείας, ο οποίος κάποια στιγμή μέσα στο 2023 έφτασε μέχρι και τα 500 δισ. δολάρια.

    Η μάχη μεταξύ των δύο εταιρειών έρχεται σε μία περίοδο που οι οίκοι πολυτελείας αντιμετωπίζουν ακόμα προβλήματα με την ανάκαμψη της Κίνας και οι αναλυτές θεωρούν ότι μπορεί αυτό να επηρεάσει την εντυπωσιακή –διψήφια σε κάποιες περιπτώσεις- ανάπτυξη στις πωλήσεις τους.

    Στο μέτωπο των φαρμακευτικών εταιρειών, ο ανταγωνισμός έχει χτυπήσει «κόκκινο», καθώς όλες θέλουν ένα μερίδιο από την τεράστια ζήτηση από την πλευρά των ασθενών «για τα φάρμακα που αδυνατίζουν».

    Η Eli Lilly & Co αναμένεται φέτος να λάβει έγκριση στις ΗΠΑ για τη χρήση του φαρμάκου Mounjaro, που στόχο έχει να αντιμετωπίσει τον διαβήτη και αποτελεί θεραπεία για την παχυσαρκία.

    Οι ανησυχίες των επενδυτών

    Μπορεί η Novo Nordisk να καταγράφει μια εντυπωσιακή πορεία που της χάρισε ένα ράλι άνω του 40% μέσα στο 2023, όμως τα εμπόδια που έχει να αντιμετωπίσει είναι αρκετά και ήδη κάποιοι αμφισβητούν τη δυναμική της μετοχής

    Τη Δευτέρα η εταιρεία κυκλοφόρησε στο Ηνωμένο Βασίλειο τις ενέσεις Wegovy μπαίνοντας στη δεύτερη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αγορά μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα. Το φάρμακο είναι ήδη διαθέσιμο στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Νορβηγία, τη Δανία και τη Γερμανία.

    Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζει η εταιρεία είναι η αδυναμία της να ανταποκριθεί στη ζήτηση από τις ΗΠΑ, γεγονός που καθυστερεί την επέκτασή της και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

    Η τεράστια ζήτηση έχει στρέψει και το ενδιαφέρον των αρμόδιων αρχών στα φάρμακά της, ιδίως στο Ozempic, το οποίο έχει συγκεντρώσει κριτική σχετικά με τις παρενέργειες.

    Ένα ακόμα ζήτημα είναι η κάλυψη από τις ασφαλιστικές εταιρείες, με αυτές να μη δείχνουν πρόθυμες να προχωρήσουν σε αυτή. Στη Βρετανία μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες ανέφεραν στο Reuters ότι δεν προβλέπεται να καλύψουν το κόστος καθώς, όπως ισχυρίζονται η χορήγηση του φαρμάκου δεν προβλέπεται για σοβαρές καταστάσεις.

    Η εταιρεία έχει επιδοθεί σε μια εκστρατεία ενημέρωσης στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τις ασφαλιστικές εταιρείες σε μια προσπάθεια να πείσει ότι τα φάρμακά της δεν περιορίζονται στην κατηγορία lifestyle drugs, δηλαδή των φαρμάκων που δεν αφορούν σημαντικές ασθένειες, προτάσσοντας τη μάστιγα της παχυσαρκίας.

    Διαβάστε επίσης:

    Novo Nordisk: «Σπάει» ταμεία το υπερ… φάρμακο για την παχυσαρκία – Μειώνεται η προσφορά

    Νovo Nordisk: Ξεπέρασε το ΑΕΠ της Δανίας η κεφαλαιοποίησή της

    100 χρόνια Novo Nordisk: Το love story, η καινοτομία και τα φάρμακα για διαβήτη και παχυσαρκία που ξεπουλάνε



    ΣΧΟΛΙΑ