• Business

    Νovo Nordisk: Ξεπέρασε το ΑΕΠ της Δανίας η κεφαλαιοποίησή της

    • Bloomberg
    Lars-Fruergaard-Jørgensen, CEO Novo Nordisk (Πηγή: novonordisk.com)

    Lars-Fruergaard-Jørgensen, CEO Novo Nordisk (Πηγή: novonordisk.com)


    Ξεπέρασε το ΑΕΠ της Δανίας η κεφαλαιοποίηση της Novo Nordisk, καθώς η μετοχή της δανέζικης φαρμακευτικής κάνει άλματα, με τη βοήθεια του νέου φαρμάκου της για την παχυσαρκία, που μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων.

    Σημειώνεται ότι όπως ανακοινώθηκε, το κέρδος της εκτίναξε την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας πάνω από 2,87 τρισεκατομμύρια κορώνες (423 δισεκατομμύρια δολάρια), περισσότερο από το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Δανίας το 2022.

    Η ανακοίνωση της εταιρείας ότι το φάρμακο Wegovy μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων κατά 20% εκτόξευσε την κεφαλαιοποίηση στα 423 δισ. δολάρια, πάνω από το ΑΕΠ της Δανίας το 2022, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

    Έτσι, η Novo Nordisk διεκδικεί τον τίτλο της μεγαλύτερης εταιρείες στην Ευρώπη με όρους κεφαλαιοποίησης.

    Σημειώνεται ότι η εταιρεία είναι ήδη η μεγαλύτερη στη Δανία από το 2008, μπροστά από τον ναυτιλιακό κολοσσό Moller-Maersk, ενώ η κεφαλαιοποίησή της, είναι πλέον μεγαλύτερη από τη συνολική αξία όλων των υπόλοιπων εταιρειών στον δείκτη αναφοράς του δανέζικου χρηματιστηρίου, τον OMXC25.

    «Η Novo έχει γίνει μια πολύ κυρίαρχη μετοχή στη Δανία, ενώ ασκεί σημαντική επιρροή στην επιχειρηματική κοινότητα της χώρας» δήλωσε στο Bloomberg  η υπεύθυνη στρατηγικής στη μονάδα διαχείρισης ενεργητικού της Nordea Bank, Ζοζεφίν Σετί.

    Διαβάστε επίσης:  

    Novo Nordisk: Το Wegovy για την παχυσαρκία μειώνει τον κίνδυνο σοβαρών καρδιαγγειακών κατά 20% – Άλμα για τη μετοχή

    Tesla: Με περιουσία $590 εκατ. αποχωρεί ο CFO



    ΣΧΟΛΙΑ