• Business

    Novo Nordisk: «Σπάει» ταμεία το υπερ… φάρμακο για την παχυσαρκία – Μειώνεται η προσφορά

    • NewsRoom
    Lars-Fruergaard-Jørgensen, CEO Novo Nordisk (Πηγή: novonordisk.com)

    Lars-Fruergaard-Jørgensen, CEO Novo Nordisk (Πηγή: novonordisk.com)


    Περιορισμένες θα συνεχίσουν να είναι στις ΗΠΑ οι προμήθειες του υπερπαραγωγικού φαρμάκου για την παχυσαρκία της Novo Nordisk με την ονομασία Wegovy, καθώς η φαρμακοβιομηχανία εργάζεται πυρετωδώς, προκειμένου να αυξήσει την παραγωγή για να καλύψει τη ζήτηση.

    Υπενθυμίζεται ότι η δανέζικη εταιρεία αναθεώρησε προς τα πάνω τις προοπτικές κέρδους και πωλήσεων για το έτος, καθώς η ζήτηση για το Wegovy και ένα άλλο σχετικό φάρμακο για τον διαβήτη τροφοδοτεί την αύξηση των εσόδων.

    Ωστόσο, μετά τη συγκεκριμένη ανακοίνωση για τις καθυστερήσεις στις προμήθειες, η μετοχή υποχώρησε έως και 2,2% στην Κοπεγχάγη.

    Την ίδια στιγμή, ερωτήματα εγείρονται σχετικά με το εάν η φαρμακευτική εταιρεία θα μπορούσε τελικά να κατακτήσει τον τίτλο της μεγαλύτερης εταιρείας στην Ευρώπη με όρους κεφαλαιοποίησης.

    Σημειώνεται ότι όπως ανακοινώθηκε χθες, το κέρδος της εκτίναξε την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας πάνω από 2,87 τρισεκατομμύρια κορώνες (423 δισεκατομμύρια δολάρια), περισσότερο από το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Δανίας το 2022.

    Ο διευθύνων σύμβουλος της Novo ανέφερε ότι η εταιρεία εργάζεται με γοργούς ρυθμούς, για να διευκολύνει τα προβλήματα με τις προμήθειες του Wegovy.

    «Όταν εξετάζουμε τη ζήτηση των ΗΠΑ είναι πολύ, πολύ σημαντικό», δήλωσε ο Lars Fruergaard Jorgensen.

    «Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλοί ασθενείς που θα ήθελαν να ξεκινήσουν θεραπεία. Προχωρούμε σε νέες προσλήψεις ειδικών συμβασιούχων στην εταιρεία και όλο αυτό ενισχύεται, επομένως θα αποστέλλουμε όλο και περισσότερα προϊόντα στις ΗΠΑ».

    Οι πωλήσεις αναμένεται τώρα να αυξηθούν έως και 33%, έναντι μέγιστης εκτίμησης στο 30%.

    Η Novo αναβάθμισε επίσης την καθοδήγηση για λειτουργικά κέρδη κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες.

    Τα έσοδα της Wegovy αυξήθηκαν πέρα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών το περασμένο τρίμηνο στα 7,5 δισεκατομμύρια κορώνες Δανίας (1,1 δισεκατομμύρια δολάρια), παρά τους περιορισμούς στην προσφορά.

    Επιπλέον, η μετοχή της Novo έχει υπερτετραπλασιαστεί από τα τέλη του 2018, ξεπερνώντας άλλους ευρωπαϊκούς κολοσσούς όπως η Nestle.

    Σύμφωνα με το Bloomberg Intelligence, η επιτυχία του Wegovy και του σχετικού ενέσιμου φαρμάκου Ozempic, έχει πυροδοτήσει ένα άλμα στη φαρμακοβιομηχανία, με ορισμένους αναλυτές να προβλέπουν ότι αυτή η κατηγορία θεραπειών, θα μπορούσε να αποτελέσει μια από τις μεγαλύτερες υπερπαραγωγές όλων των εποχών.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου 40 εταιρείες διεκδικούν από τη Novo ένα μερίδιο της αγοράς, με επικεφαλής την Eli Lilly, η οποία αναμένει να λάβει έγκριση από τις ΗΠΑ για τη χρήση του φαρμάκου της για τον διαβήτη, Mounjaro, επίσης για την παχυσαρκία.

    Διαβάστε επίσης: 

    Novo Nordisk: Το Wegovy για την παχυσαρκία μειώνει τον κίνδυνο σοβαρών καρδιαγγειακών κατά 20% – Άλμα για τη μετοχή

    Νovo Nordisk: Ξεπέρασε το ΑΕΠ της Δανίας η κεφαλαιοποίησή της



    ΣΧΟΛΙΑ