• Business

    Novo Nordisk: Mega deal $1,3 δισ. για ακόμη ένα φάρμακο με προοπτικές – Ξέφρενο ράλι η μετοχή

    • Μαρία Βε
    Lars-Fruergaard-Jørgensen, CEO Novo Nordisk (Πηγή: novonordisk.com)

    Lars-Fruergaard-Jørgensen, CEO Novo Nordisk (Πηγή: novonordisk.com)


    Σε ένα deal 1,3 δισ. δολαρίων με την KBP Biosciences προχωρά τώρα η Novo Nordisk, αγοράζοντας το ocedurenone, ένα φάρμακο για την ανεξέλεγκτα υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση), με πιθανή εφαρμογή σε καρδιαγγειακές και νεφρικές παθήσεις, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της δανέζικης φαρμακοβιομηχανίας.

    «Αυτή η συμφωνία ευθυγραμμίζεται με τη στρατηγική μας για επέκταση από τον πυρήνα μας – που είναι ο διαβήτης –  και σε άλλες σοβαρές χρόνιες ασθένειες, μέσω νέων φαρμάκων», τόνισε.

    Η εξαγορά αναμένεται να κλείσει πριν από το τέλος του 2023, ενημέρωσε η εταιρεία, προσθέτοντας ότι η συμφωνία δεν θα επηρεάσει τις προοπτικές λειτουργικών κερδών της για το 2023.

    Σημειώνεται ότι το ocedurenone είναι ένα φάρμακο χορηγούμενο από το στόμα, το οποίο επί του παρόντος βρίσκεται σε δοκιμή φάσης 3 CLARION-CKD, σε ασθενείς με εκτός ελέγχου πίεση και προχωρημένη χρόνια νεφρική νόσο.

    «Η υπέρταση αποτελεί κύριο παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακά συμβάντα, καρδιακή ανεπάρκεια, χρόνια νεφρική νόσο και πρόωρο θάνατο», δήλωσε ο Martin Holst Lange, εκτελεστικός αντιπρόεδρος και επικεφαλής ανάπτυξης στη Novo Nordisk.

    «Το ocedurenone έχει το καλύτερο προφίλ στην κατηγορία του για θεραπεία της ανεξέλεγκτης πίεσης, ενώ θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση μιας σημαντικής ανεκπλήρωτης ιατρικής ανάγκης σε άτομα που ζουν με καρδιαγγειακή νόσο και χρόνια νεφρική νόσο», συμπλήρωσε.

    Νέες προβλέψεις για ισχυρές πωλήσεις και κέρδη

    Τη ίδια στιγμή, η εταιρεία αναθεώρησε επί τα βελτίω τις προβλέψεις της για τις φετινές οικονομικές της επιδόσεις, χάρη στην εκτόξευση των πωλήσεων που καταγράφει στα πολύ δημοφιλή φάρμακα Wegovy και Ozempic κατά του διαβήτη και της παχυσαρκίας.

    Ειδικότερα, υποστήριξε πως πλέον αναμένει τον ρυθμό αύξησης των πωλήσεων της για φέτος να κυμανθεί ανάμεσα σε 32% και 38%, σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψή της για άνοδο μεταξύ 27% και 33%.

    Παράλληλα, τα λειτουργικά της κέρδη θα εκτιναχθούν από 40% έως 46%, έναντι του προηγούμενου guidance της για 31% με 37%.

    Όσον αφορά το γ’ τρίμηνο, ο ρυθμός ανάπτυξης των πωλήσεων εκτοξεύθηκε σε ποσοστό 38% σε ετήσια βάση και των λειτουργικών της κερδών κατά 47%.

    Ξέφρενο ράλι η μετοχή

    Η ανακοίνωση της φαρμακοβιομηχανίας, οδήγησε σε νέο άλμα της μετοχής της κατά 3,2%, στα 102 δολάρια.

    Αξίζει να σημειωθεί ακόμη ότι, η μετοχή έχει επιδοθεί σε ένα πολύμηνο ξέφρενο ράλι, με τα κέρδη της να ξεπερνούν το 50% από τις αρχές του έτους.

    Μάλιστα, το επενδυτικό ενδιαφέρον βρίσκεται ψηλά από τον περασμένο μήνα, όταν ανακοινώθηκε ότι η χρηματιστηριακή της αξία έχει αυξηθεί περαιτέρω κατά 100 δισ. δολάρια. 

    Σήμερα, η χρηματιστηριακή της αξία κυμαίνεται στα 460 δισ. δολάρια, πολύ πιο πάνω και από τα 355 δισ. δολάρια της LVMH, την εταιρεία με τη μεγαλύτερη αξία στην Ευρώπη, η οποία δέχεται πιέσεις το τελευταίο διάστημα.

    Διαβάστε επίσης: 

    Telecom Italia: Δεσμευτική προσφορά από την KKR για το δίκτυο σταθερής τηλεφωνίας

    Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Το Κατάρ απέσυρε την προσφορά για εξαγορά βουλιάζοντας τις μετοχές

    Birkenstock: 249 χρόνια ιστορίας, «σκόνταψαν» στη Wall Street



    ΣΧΟΛΙΑ