• Business

    Novatek: Παραιτήθηκε από το ΔΣ ο Ρώσος και κολλητός του Πούτιν Γκενάντι Τιμτσένκο

    • NewsRoom
    Ο Γκενάντι Τιμτσένκο, ολιγάρχης και άνθρωπος του Βλαντίμιρ Πούτιν,

    Ο Γκενάντι Τιμτσένκο, ολιγάρχης και άνθρωπος του Βλαντίμιρ Πούτιν,


    Ο Γκενάντι Τιμτσένκο, ολιγάρχης και άνθρωπος του Βλαντίμιρ Πούτιν, παραιτήθηκε σήμερα από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας παραγωγής φυσικού αερίου Novatek, έπειτα από την επιβολή κυρώσεων σε βάρος του για την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

    Η Novatek, η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία παραγωγής φυσικού αερίου της Ρωσίας, δεν ανακοίνωσε τον λόγο της παραίτησής του, ενώ εκπρόσωπος του ρώσου ολιγάρχη, ο οποίος βρισκόταν στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας από το 2009, δεν θέλησε να σχολιάσει την εξέλιξη.

    Ευρωπαϊκή Ενωση και Βρετανία επέβαλαν τον περασμένο μήνα κυρώσεις κατά του Τιμτσένκο και άλλων ρώσων δισεκατομμυριούχων που διατηρούν δεσμούς με τον Πούτιν.

    Ο ρώσος ολιγάρχης βρισκόταν ήδη στην λίστα των κυρώσεων της Ουάσινγκτον για την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014. Ηταν ο έκτος τη τάξει ρώσος δισεκατομμυριούχος ($22 δισ.) τον περασμένο χρόνο, σύμφωνα με το Forbes.

    Ο Γκενάντι Τιμτσένκο είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της πετροχημικής Sibur και συνιδρυτής της ναυτιλιακής εταιρείας Gunvor με έδρα την Ελβετία.

    Ο ρώσος ολογάρχης πούλησε το μερίδιό του στην Gunvor το 2014, μετά την επιβολή των αμερικανικών κυρώσεων.

    Ο Τιμτσένκο έχει δηλώσει ότι ήταν ιδιοκτήτης ναυτιλιακών εταιρειών στην περιοχή της Αγίας Πετρούπολης στην δεκαετία του 1990, όταν ο Πούτιν ξεκινούσε την πορεία του προς το Κρεμλίνο ως συνεργάτης του τότε δημάρχου της πόλης Ανατόλι Σομπτσάκ.

     



    ΣΧΟΛΙΑ