• Business

    Νουί (ΕΚΤ): Η επόμενη κρίση μπορεί να έρθει από την αγορά ακινήτων

    • NewsRoom

    Ντανιέλ Νουί, επικεφαλής SSM


    Φόβους για μία νέα κρίση στην Ευρώπη εκφράζει η Ντανιέλ Νουί, επόπτης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) εκτιμώντας ότι αυτή θα μπορούσε να προέλθει από την αγορά ακινήτων. Σε συνέντευξή της στο λετονικό πρακτορείο ειδήσεων LETA καλείται να απαντήσει στο ερώτημα των ημερών: Από πού θα προέλθει η επόμενη κρίση; «Ποια θα είναι η αιτία; Δεν ξέρω σίγουρα, αλλά υποπτεύομαι ότι θα μπορούσε να είναι η αγορά ακινήτων» δηλώνει.

    Η ίδια πρόσθεσε ότι οι τράπεζες είναι καλύτερα προετοιμασμένες να την αντιμετωπίσουν τώρα, από ό,τι ήταν πριν από μια δεκαετία. Με τα επιτόκια σε ιστορικό χαμηλό, οι τιμές του real estate έχουν αυξηθεί σε διάφορα σημεία. Ορισμένοι φορείς χάραξης πολιτικής έχουν προειδοποιήσει ότι η χαλαρή νομισματική πολιτική κινδυνεύει να διογκώσει τις “φούσκες”, πιθανώς οδηγώντας στην επόμενη κρίση.

    Ενώ οι τράπεζες είναι καλύτερα κεφαλαιοποιημένες, η ρευστότητα είναι άφθονη και τα χρήματα φθηνά, προειδοποίησε ότι ορισμένες τράπεζες δεν ήταν αρκετά επιτυχείς στην προσπάθειά τους να κινητοποιήσουν collateral και να αποκτήσουν επιπλέον ρευστότητα στην αγορά, όταν βρίσκονται υπό πίεση.

    Σημειώνει δε ότι αυτό που εξακολουθεί να λείπει ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός ασφάλισης καταθέσεων. «Ξέρω ότι μερικές βόρειες και ανατολικές χώρες θέλουν να δουν μεγαλύτερη μείωση των κινδύνων πριν προχωρήσουμε σε αυτή την κίνηση. Προσωπικά πιστεύω ότι ήδη οι κίνδυνοι έχουν περιοριστεί αισθητά. Πρέπει λοιπόν να προχωρήσουμε μπροστά» υπογραμμίζει.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κερέ: Δυσκολότερες οι αγορές από τους θεσμούς με την Ελλάδα



    ΣΧΟΛΙΑ