• Business

    Νηρέας – Σελόντα: Νέα συνάντηση Amerra με τράπεζες- Μικρή παράταση στην υπογραφή του SPA


    Με μικρή καθυστέρηση αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών (SPA) του Νηρέα και της Σελόντα στο επενδυτικό κεφάλαιο Amerra Capital. Πηγές με γνώση της υπόθεσης εμφανίζονται καθησυχαστικοί, σημειώνοντας πως η καθυστέρηση οφείλεται σε θέματα διαδικαστικού χαρακτήρα και τοποθετούν χρονικά την υπογραφή του SPA στα μέσα Μαΐου. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως έχει προγραμματισθεί νέα συνάντηση ανάμεσα στις τράπεζες και στην αμερικάνικη εταιρεία, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία και να ολοκληρωθεί η διατύπωση των τελικών κειμένων. «Έχουμε μπει στην τελική… προχωράμε κανονικά», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

    Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός πώλησης του Νηρέα και της Σελόντα ολοκληρώθηκε στις αρχές Μαρτίου, αναδεικνύοντας την Amerra προτιμητέο επενδυτή και η υπογραφή του SPA αναμένονταν στα τέλη Απριλίου. Αμέσως μετά την υπογραφή του SPA, η συμφωνία θα υποβληθεί προς έγκριση στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τίθεται θέμα νόθευσης του ελεύθερου ανταγωνισμού. Υπολογίζεται ότι αυτή η διαδικασία θα διαρκέσει έως το τέλος του έτους. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως δεν πρόκειται να υπάρξει πρόβλημα, καθώς οι δυο εταιρείες μπορεί να ελέγχουν ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας ωστόσο εξάγουν πάνω από το 80% της παραγωγής τους σε χώρες του εξωτερικού.

    Η Amerra, όπως διαρρέουν πηγές προσκείμενες στο αμερικάνικο fund προτίθεται να επενδύσει σημαντικά κεφάλαια για να φέρει ξανά τις δυο εταιρείες στην κορυφή της παγκόσμιας ιχθυοκαλλιέργειας. Το σχέδιο της Amerra περιλαμβάνει σημαντικές επενδύσεις για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της παραγωγής, η οποία έχει μείνει πίσω τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της αδυναμίας των προηγούμενων μετόχων να διαθέσουν τα απαιτούμενα κεφάλαια αλλά και σημαντικές δράσεις για την προώθηση των προϊόντων στις διεθνείς αγορές.

    Το ύψος των κεφαλαίων που θα επενδυθούν δεν έχει ακόμη επακριβώς καθοριστεί. Πληροφορίες αναφέρουν πως η Amerra έχει την στήριξη της επενδυτικής εταιρείας Mubadala Investment Company του Αμπού Ντάμπι, η οποία είναι τοποθετημένη μετοχικά στην Ανδρομέδα, μια από τις εταιρείες που ελέγχει η Amerra.

    Σύμφωνα με πληροφορίες στα σχέδια της Amerra περιλαμβάνεται και η έξοδος από το Χρηματιστήριο Αθηνών. Η κίνηση αυτή, αναμένεται να προχωρήσει μετά την ολοκλήρωση της μεταβίβασης των δυο εταιρειών και τοποθετείται χρονικά την επόμενη χρονιά.

    Αυτό, ωστόσο, δεν πρόκειται να οδηγήσει σε μεταφορά της έδρας των δυο εταιρειών ή του ενοποιημένου ομίλου στο εξωτερικό, όπως έπραξαν άλλοι στα χρόνια της βαθιάς ύφεσης. «Δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει η έδρα…», λένε πηγές με γνώση της υπόθεσης, για να προσθέσουν πως η παραγωγή στην Ελλάδα είναι αυτή που δίνει προστιθέμενη αξία στο συγκεκριμένο προϊόν.

    Οι ίδιες πηγές ξεκαθαρίζουν ακόμη πως οι εργαζόμενοι των δυο εταιρειών δεν πρέπει να ανησυχούν για τις θέσεις εργασίας, αφού πρόθεση της Amerra είναι να αναπτύξει τις εταιρείες, και όχι να τις συρρικνώσει.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Sanofi: Ο Didier Cochet αναλαμβάνει Country Chair για Ελλάδα και Κύπρο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι στρατηγικές κινήσεις του Σωκράτη Κόκκαλη στο ταμπλό του XA – Όλο το παρασκήνιο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Εθνική Τράπεζα: Προβλέψεις για δυναμική ανάκαμψη της βιομηχανίας την επόμενη 5ετία



    ΣΧΟΛΙΑ