• Business

    Νίκος Χαραλάμπους (Hellenic Seaplanes): Εφικτό να έχουμε το καλοκαίρι 10-12 υδατοδρόμια

    Νίκος Χαραλάμους Hellenic Seaplanes


    Θα πετάξουν επιτέλους φέτος τα υδροπλάνα; Αν και κανείς δεν μπορεί να δώσει με σιγουριά απάντηση σε αυτή την ερώτηση, που σχεδόν κάθε χρόνο επαναλαμβάνεται από το 2013, φέτος οι πτήσεις με υδροπλάνα μοιάζουν πιο κοντά από ποτέ.

    Η ψήφιση του νέου νόμου που αναμένεται αυτή την εβδομάδα, δημιουργεί τις αντικειμενικές προϋποθέσεις, ώστε, αν τρέξουν οι διαδικασίες τους επόμενους μήνες, να δημιουργηθούν κάποια πρώτα δίκτυα υδατοδρομίων, στο Ιόνιο, τις Σποράδες και ίσως από Τήνο και Πάτμο προς Αττική.

    Όπως δηλώνει ο Νίκος Χαραλάμπους επικεφαλής της Hellenic Seaplanes, βρίσκεται σε επαφές με τις μαρίνες της Αττικής και το λιμάνι Πειραιά με στόχο να προχωρήσουν στην αδειοδότηση κάποιου υδατοδρομίου στην Αττική το συντομότερο δυνατό, ώστε να υπάρξουν συνδέσεις με Τήνο και Πάτμο και να μπορέσουν να πετάξουν και προς τα εκεί φέτος τα υδροπλάνα. «Στοχεύουμε την περιοχή του Φαλήρου, θέλουμε ένα υδατοδρόμιο μικρό, άμεσα, μέχρι να γίνει το Μητροπολιτικό Υδατοδρόμιο το οποίο καθυστερεί.  Είμαστε σε επαφές με όλες τις μαρίνες της Αττικής για να μπορεί να φεύγει 1-2 υδροπλάνα, για να συνδέσουμε την Αττική με Τήνο και Πάτμο. Αν δεν τα καταφέρουμε, εξετάζουμε και το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος σαν επιλογή».

    Η Hellenic Seaplanes έχει αναλάβει 15 υδατοδρόμια σε όλη την Ελλάδα,  μαζί με την εταιρεία Mple, και κάποια από αυτά μπορούν να είναι έτοιμα μέχρι το καλοκαίρι. «Πάτμος, Τήνος, Σκόπελος, Αλόνησος, Σκύρος, είναι τα υδατοδρόμια που μπορούν αν όλα πάνε καλά, να είναι από το σύνολο όσων εμείς έχουμε αναλάβει

    «Για το υδατοδρόμιο στην Τήνο έχουν ολοκληρωθεί οι προσφορές και ξεκινάει άμεσα η κατασκευή του, το ίδιο και στη Σκύρο ενώ σε όλα προσπαθούμε να τα προχωρήσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται» ανέφερε ο κ. Χαραλάμπους.

    Με τον νέο νόμο αν και επανέρχεται η δυνατότητα ιδιοκτησίας στον ιδιώτη, ήδη έχουν δοθεί οι άδειες ίδρυσης στα Λιμενικά Ταμεία και τις Περιφέρειες, αλλά πλέον αν θέλουν μπορούν να κάνουν παραχωρήσεις σε ιδιώτες.

    Πρώτα τα υδατοδρόμια μετά οι επενδυτές

    Σημειώνεται ότι για να ξεκινήσει το πολυσυζητημένο project, και να έρθουν τα υδροπλάνα, χρειάζονται επενδυτές, και για να προσελκύσουμε  ξένους επενδυτές στις εταιρείες υδροπλάνων, θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες κατασκευής και αδειοδότησης σε όσο περισσότερα υδατοδρόμια γίνεται.

    Οι εταιρείες του κλάδου (Ελληνικά Υδατοδρόμια και Hellenic Seaplanes), Περιφέρειες και Λιμενικά Ταμεία, τρέχουν  για να προχωρήσουν τις εκκρεμότητες και να ξεκινήσουν τα υδροπλάνα να πετούν από το καλοκαίρι του 2020. Σήμερα είναι αδειοδοτημένα 3 υδατοδρόμια σε Κέρκυρα, Παξούς, και Πάτρα και ακολουθούν δεκάδες άλλα που βρίσκονται σε διάφορα στάδια στη διαδικασία αδειοδότησης.

    Το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί τις επόμενες μέρες, αποτελεί, λένε οι εκπρόσωποι του κλάδου, έμπρακτη απόδειξη της ουσιαστικής στήριξης της κυβέρνησης  στην αγορά των υδροπλάνων, αφού πλέον αίρονται σημαντικά εμπόδια και μπορούν να προχωρήσουν γρήγορα οι αδειοδοτήσεις.

    Σημειώνεται ότι για να πετάξουν σε μια περιοχή υδροπλάνα απαιτείται ένα δίκτυο τουλάχιστον 5-8 υδατοδρομίων. Για φέτος ο στόχος είναι κάποιες πρώτες πιλοτικές πτήσεις και ο κλάδος προβλέπεται ότι θα αναπτυχθεί ουσιαστικά το 2021.

    Το καλοκαίρι του 2020 οι πρώτες πτήσεις

    Τα υδροπλάνα θα ξεκινήσουν να πετάνε από την Κέρκυρα, καθώς αν ολοκληρωθεί το δίκτυο των 8 υδατοδρομίων, που ετοιμάζεται στο Ιόνιο, αναμένεται να αποτελέσει ένα ιδανικό σημείο εκκίνησης, λόγω της μεγάλης τουριστικής ανάπτυξης του νησιού. Προϋπόθεση είναι βέβαια να προχωρήσει γρήγορα η κατασκευή των υδατοδρομίων σε Κεφαλλονιά, Ιθάκη, Λευκάδα, Ζάκυνθο και Μεγανήσι, ενώ η ανάθεση σε ανάδοχο θα γίνει με διαγωνισμό από την Περιφέρεια.

    Σε διάφορες φάσεις των αδειοδοτήσεων βρίσκονται τα εξής υδατοδρόμια:

    Ιόνιο:  Στα 3 που έχουν αδειοδοτηθεί Κέρκυρα Παξοί και Πάτρα πρέπει να προστεθούν και αυτά σε Κεφαλλονιά, Ιθάκη, Λευκάδα, Ζάκυνθο και Μεγανήσι.

    Σποράδες: Σκόπελος, Αλόννησος, Σκύρος, Βόλος, μπορούν να έχουν αδιεοδοτηθεί μέχρι τον Ιούνιο

    Αιγαίο: 8  υδατοδρόμια στα νησιά Κάλυμνο, Λέρο, Λειψούς, Σύρο, Πάρο, Νάξο, Μήλο και Αμοργό, τέλειωσαν μελέτες περιβαλλοντικων επιπτώσεων και τις καταθέτουν και Πάτμος (ιδιωτικό), Τήνος (ιδιωτικό).

    Περιφέρεια Νοτίου Αγαίου: 20 Υδατοδρόμια στα νησιά  Ρόδο, Σύμη Καστελόριζο, Κάρπαθο, Χάλκη,Τήλο ,Αγαθονήσι, Νίσυρο, Αστυπάλαια Κάσος, Μύκονος,  Σαντορίνη, Κύθνος, Κέα,  Άνδρος, Σίκινος, Σέριφος , Δονούσα και Ανάφη.

    Εύβοια: Κύμη, Κάρυστος, Αιδηψός, Χαλκίδα, που είναι σε φάση ολοκλήρωσης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

    Λοιπά: Λουτράκι (που ανήκει στο λιμενικο ταμείο), Ελευσίνα, Αμφιλοχία, Σητεία, Καλαμάτα, Καμμένα Βούρλα, και Βόλος.

     

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ