• Business

    Nike: Κλείνει μεγάλο κατάστημα και μειώνει θέσεις εργασίας – Τι δηλώνει η εταιρεία στο mononews.gr

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    Στο κλείσιμο μεγάλου καταστήματος στη Θεσσαλονίκη προχωρά η Nike ενώ παράλληλα δρομολογεί περικοπές θέσεων εργασίας στην ελληνική θυγατρική της.

    Η πολυεθνική εταιρεία αθλητικών ειδών βρίσκεται σε φάση αναδιάρθρωσης των δραστηριοτήτων της στην ελληνική αγορά, έχοντας μεταξύ άλλων αποφασίσει να μειώσει δραστικά τον αριθμό των εμπόρων που συνεργάζεται, προκαλώντας την έντονη αντίδρασή τους.

    Τα παραπάνω επιβεβαιώνει στο mononews.gr και η Nike, θέτοντας ταυτόχρονα το πλαίσιο μέσα στο οποίο εντάσσονται οι συγκεκριμένες ενέργειες. Αναφορικά με το κλείσιμο του καταστήματος στη Θεσσαλονίκη, η πολυεθνική επισημαίνει πως το Nike Factory Store θα κλείσει στο τέλος Απριλίου 2021, τονίζοντας ωστόσο πως θα συνεχίσει να εξυπηρετεί τους καταναλωτές μέσω των apps (Nike, SNKRS, NRC, NTC) και του nike.com και μέσω του καταστήματος Nike στη Θεσσαλονίκη (Τσιμισκή 98) και των συνεργατών λιανικής.

    Σπεύδει δε να υπογραμμίσει πως αξιολογεί συνεχώς τις τοποθεσίες των καταστημάτων της, ώστε να εξασφαλίσει ότι της προσφέρουν την ευκαιρία να έρθει σε προσωπική επαφή με τους καταναλωτές μέσω κορυφαίων προϊόντων, εμπειριών και υπηρεσιών.

    Όσον αφορά στη μείωση των θέσεων εργασίας, η εταιρεία απαντά πως εντάσσονται στο πλαίσιο της διαδικασίας απλοποίησης της δομής του οργανισμού που ξεκίνησε το περσινό καλοκαίρι, προσθέτοντας πως δημιουργεί μια πιο απλή και ευέλικτη δομή για τη Nike, ώστε να καθορίσει την αγορά του μέλλοντος. «Οι αλλαγές αυτές», επισημαίνει, «αναμένεται να οδηγήσουν σε μείωση των θέσεων εργασίας, που είναι πάντα κάτι δύσκολο» και τονίζει πως έχει επικεντρωθεί στη μετατόπιση των πόρων της, ώστε να μπορέσει να τους επενδύσει όπου υπάρχουν μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης.

    Στο μεταξύ, οι Έλληνες έμποροι που «έκοψε» η Nike από το δίκτυο συνεργατών της προχωρούν τις διαδικασίες, προκειμένου να κινηθούν νομικά εναντίον της πολυεθνικής.

    Πηγές προσκείμενες στους Έλληνες επιχειρηματίες εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι για την έκβαση της διαμάχης και υποστηρίζουν πως διαθέτουν ισχυρά επιχειρήματα που δεν θα μπορέσει να αντικρούσει η πολυεθνική. Επιμένουν πως η απόφαση της Nike ήρθε εντελώς απροειδοποίητα ενώ στερείται επιχειρηματικής ηθικής και συνιστά εμπαιγμό απέναντι σε σοβαρούς και έντιμους επιχειρηματίες.

    Τεράστιο πλήγμα

    Τα προϊόντα της Nike, όπως λένε, καταλαμβάνουν μεγάλο κομμάτι της γκάμας τους και αποτελούν βασική πηγή των εσόδων τους (σε πολλές περιπτώσεις συνεισφέρουν από 50% έως και 80% των πωλήσεών τους).

    Θεωρούν δε πως η προειδοποίηση των 17 μηνών που έλαβαν από την NIKE, ώστε να προετοιμασθούν για την «επόμενη μέρα», σε καμία περίπτωση δεν αρκεί για να αναζητήσουν εναλλακτική λύση, ικανή να καλύψει τις τεράστιες απώλειες που θα υποστούν από τη λήξη της μεταξύ τους συνεργασίας. Και μάλιστα τη δεδομένη στιγμή που το εμπόριο σε παγκόσμια κλίματα ταλανίζεται από την πανδημία.

    Υπενθυμίζεται πως η Nike, με επιστολή που έστειλε στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου (την οποία δημοσίευσε το mononews.gr) ενημέρωνε περίπου 100 συνεργάτες της στην Ελλάδα ότι για λόγους στρατηγικής αποφάσισε να τερματίσει τη συνεργασία μαζί τους, στο τέλος της σεζόν του καλοκαιριού 2022.

    Επιπλέον, τους ξεκαθάρισε πως η τελευταία σεζόν που θα παραλάβουν εμπόρευμά της θα είναι το καλοκαίρι του 2022 ενώ μετά τον Μάιο του 2022 δεν θα μπορούν να υποβάλουν νέες παραγγελίες. Από την άλλη πλευρά, αποφάσισε να διατηρήσει ένα μικρό αριθμό στρατηγικών συνεργατών, -σύμφωνα με πληροφορίες περίπου 40 που ως επί των πλείστων μεγάλες εταιρείες με ευρύ δίκτυο καταστημάτων.

    Διαβάστε επίσης:

    H ανακοίνωση της Nike και η απάντηση των 100 Ελλήνων επιχειρηματιών: «Θα τα πούμε στα δικαστήρια»

    Υπόθεση NIKE: Ομαδική καταγγελία ετοιμάζουν οι 100 Έλληνες επιχειρηματίες – «Θα πάμε μέχρι τέλους», λένε

    Στα δικαστήρια οδηγούν τη NIKE 100 Έλληνες επιχειρηματίες – Η επιστολή που απειλεί να «κάψει» 1.000 θέσεις εργασίας



    ΣΧΟΛΙΑ