F

Business

Στα δικαστήρια οδηγούν τη NIKE 100 Έλληνες επιχειρηματίες – Η επιστολή που απειλεί να «κάψει» 1.000 θέσεις εργασίας

Nike (φωτογραφία αρχείου)


Το ενδεχόμενο προσφυγής στη Δικαιοσύνη εναντίον της NIKE εξετάζουν σοβαρά 100 και πλέον ελληνικές εταιρείες που διαθέτουν προϊόντα της αμερικάνικης εταιρείας στην ελληνική αγορά, μετά την απόφαση της τελευταίας να διακόψει εντελώς αναπάντεχα τη μεταξύ τους συνεργασία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι παραπάνω εταιρείες που αριθμούν συνολικά δίκτυο 300 καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα έχουν ξεκινήσει ήδη επαφές με δικηγορικά γραφεία σε Ελλάδα και Ευρώπη ενώ παράλληλα ενημέρωσαν τόσο την ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης όσο και την Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία υποσχέθηκε να εξετάσει το θέμα.

Πηγές που γνωρίζουν αναφέρουν στο mononews.gr πως η απόφαση του πολυεθνικού κολοσσού στερείται επιχειρηματικής ηθικής, συνιστά εμπαιγμό απέναντι σε σοβαρούς και έντιμους επιχειρηματίες ενώ είναι μαθηματικά βέβαιο πως θα οδηγήσει στον «οικονομικό θάνατο» τους, «πριμοδοτώντας» ταυτόχρονα τους μεγάλους παίκτες του κλάδου. Τα προϊόντα της NIKE, όπως λένε, καταλαμβάνουν μεγάλο κομμάτι της γκάμας τους και αποτελούν βασική πηγή των εσόδων τους (σε πολλές περιπτώσεις συνεισφέρουν από 50% έως και 80% των πωλήσεών τους).

Θεωρούν δε πως η προειδοποίηση των 17 μηνών που έλαβαν από την NIKE, ώστε να προετοιμασθούν για την «επόμενη μέρα», σε καμία περίπτωση δεν αρκεί για να αναζητήσουν εναλλακτική λύση, ικανή να καλύψει τις τεράστιες απώλειες που θα υποστούν από τη λήξη της μεταξύ τους συνεργασίας. Και μάλιστα τη δεδομένη στιγμή που το εμπόριο σε παγκόσμια κλίματα ταλανίζεται από την πανδημία.

«Η NIKE κατέχει ηγετική θέση στην αγορά των αθλητικών ειδών, έχοντας πάνω από 50% μερίδιο και αποτελεί μαγνήτη για τους καταναλωτές… Χωρίς αυτήν, ένα κατάστημα χάνει αρκετά από την ελκυστικότητά του», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Και όλα αυτά, όπως σπεύδουν να τονίσουν, όταν οι εν λόγω επιχειρηματίες υπήρξαν διαχρονικά απόλυτα συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και φρόντισαν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τους αυστηρούς οικονομικούς όρους και τις υπόλοιπες προϋποθέσεις (επενδύσεις στα καταστήματα) που έθετε η πολυεθνική.

«Πολλοί συνάδελφοι έβαζαν υποθήκη ακόμη τα σπίτια τους για να εξασφαλίσουν ανοιχτή πίστωση από τις τράπεζες, ίση με την αξία της παραγγελίας τους, προκειμένου αυτή να  γίνει αποδεχθεί. Διαφορετικά τους έκοβε…», υπογραμμίζουν με έμφαση.

Παρ’ όλα αυτά, οι επιχειρηματίες καλούν την ηγεσία της NIKE Ευρώπης (NIKE European Operations Netherlands) να επανεξετάσει τη στάση της σεβόμενη τη μακροχρόνια συνεργασία τους, διαφορετικά δηλώνουν αποφασισμένοι να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, διεκδικώντας τη δικαίωσή τους.

«Τους καλούμε έστω και τώρα να πάρουν πίσω την απόφαση, και να συνεχίσουμε όπως πριν…», επισημαίνει επιχειρηματίας που θίγεται από την απόφαση της πολυεθνικής και επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Στο μεταξύ, για το θέμα ενημέρωσε το υπουργείο Ανάπτυξης και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φωκίδας.

Σε κίνδυνο 1.000 θέσεις εργασίας

Η NIKE σε επιστολή που έστειλε στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου (την οποία έχει στην κατοχή του, το mononews.gr) ενημέρωσε περίπου 100 συνεργάτες της στην Ελλάδα ότι για λόγους στρατηγικής αποφάσισε να τερματίσει τη μεταξύ τους συνεργασία, στο τέλος της σεζόν του καλοκαιριού 2022. Επιπλέον, τους κατέστησε σαφές πως η τελευταία σεζόν που θα παραλάβουν εμπόρευμά της θα είναι το καλοκαίρι του 2022 ενώ μετά τον Μάιο του 2022 δεν θα μπορούν να υποβάλουν νέες παραγγελίες.

Οι εν λόγω επιχειρηματίες, οι οποίοι απασχολούν πάνω από 1.000 άτομα προσωπικό, διερευνούν τη δυνατότητα σύστασης κοινού φορέα εκπροσώπησης ενώ σκοπεύουν να επιστρέψουν την επιστολή στα κεντρικά της NIKE στην Ευρώπη ως απαράδεκτη, καταγγέλλοντας παράλληλα τον τρόπο που επέλεξε η εταιρεία να τερματίσει τη συνεργασία τους.

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες, η αμερικάνικη πολυεθνική επέλεξε να διατηρήσει τη συνεργασία με τους υπόλοιπους 40, οι οποίοι ως επί των πλείστων είναι μεγάλες εταιρείες με ευρύ δίκτυο καταστημάτων.

Η επιστολή της Nike
Η επιστολή της Nike


ΣΧΟΛΙΑ