• Business

    Νίκας: Μετά τις χαμένες business, στο σφυρί κατοικία στη Στησιχόρου

    Γιώργος Νίκας


    Στη δίνη των πλειστηριασμών περιέρχονται τα προσωπικά περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας Νίκα, με τις σημαντικότερες επιχειρήσεις της να έχουν αλλάξει ήδη χέρια.

    Η τελευταία ήταν η συμμετοχή της στη Δίρφυς, εταιρεία εμφιαλωμένου νερού που εδρεύει στην Εύβοια και στην οποία η Νίκας Συμμετοχών διακρατούσε το 42%, ποσοστό που βγήκε σε πλειστηριασμό τον Οκτώβριο του 2021. Οι 1.741.181 μετοχές της εμφιαλώτριας – βασικός μέτοχος της οποίας είναι ο Νίκος Σέρρας – βγήκαν στο σφυρί έναντι 766 χιλ. ευρώ και κατακυρώθηκαν έναντι 1,2 εκατομμυρίων στη Λουξ των αδελφών Μαρλαφέκα.

    Επισπεύδουσα ήταν η Intrum, ενώ η συμμετοχή είχε κατασχεθεί για οφειλή 1,6 εκατομμυρίων.

    Ήταν μια επένδυση στην οποία είχε προχωρήσει ο Παναγιώτης Νίκας το 2007, με όχημα τη holdings εταιρεία του. Η Νίκας Συμμετοχών είχε συσταθεί λίγα χρόνια νωρίτερα από τον αλλαντοβιομήχανο για να διατηρεί το ποσοστό του επιχειρηματία στη Λακωνική Τροφίμων.

    H τελευταία έχει απορροφηθεί εδώ και έναν χρόνο από την Creta Farms, σύμφωνα με το στρατηγικό σχέδιο της Impala Invest του Δημήτρη Βιντζηλαίου.

    Σήμερα η Νίκας Συμμετοχών είναι ζημιογόνα κατά 698 χιλ. ευρώ (στοιχεία του 2021), ενώ Νίκας δεν υπάρχει στο διοικητικό συμβούλιο. Σχετικό αίτημα είχε καταθέσει το 2018 ο Γιώργος Νίκας – ενώ υπήρχαν εκκρεμείς δίκες για την εταιρεία –, το οποίο έγινε δεκτό με δικαστική απόφαση.

    Το παρόν δ.σ. αποτελείται από τους Μαρία Βαλσαμάκη, Ιωάννη Χαμπέκο και Λεωνίδα Γεωργιάδη

    Βέβαια η εταιρεία που συνέδεσε το όνομα και την ιστορία της με τον Παναγιώτη Νίκα – ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 2017, στα 85 χρόνια του – ήταν η αλλαντοβιομηχανία, που σήμερα ελέγχεται από το Σπύρο Θεοδωρόπουλο.

    Ο επιχειρηματίας από τη Σπάρτη ίδρυσε τη Νίκας ως οικογενειακή επιχείρηση το 1966 και έξι χρόνια μετά, το 1972, κυκλοφόρησε πρώτος στην Ελλάδα το παριζάκι, καθώς και αλλαντικό σε τετράγωνο σχήμα για τοστ.

    Στο Χρηματιστήριο εισήλθε το 1991 και λίγο αργότερα κατασκευάστηκε το εργοστάσιο στον Άγιο Στέφανο που στεγάζει μέχρι σήμερα την έδρα της εταιρείας. Ακολούθησαν οι εξαγορές ποσοστού σε εταιρείες όπως η Διόνυσος – Zonar’s.

    Το 2003 η αλλαντομηχανία περνά στη Global Finance του Άγγελου Πλακόπητα, έναντι περίπου 60 εκατομμυρίων, κι έτσι έγινε πραγματικότητα η πρώτη εξαγορά μέσω μόχλευσης (leveraged buyout) εισηγμένης εταιρείας στην Ελλάδα.

    Το 2014 η Chipita του Σπύρου Θεοδωρόπουλου κατέθεσε στις πιστώτριες της Νίκας πρόταση εξαγοράς του πλειοψηφικού ποσοστού της αλλαντοβιομηχανίας, ενώ είχε προηγηθεί η αγορά ομολογιών μετατρέψιμων ομολογιακών δανείων της εισηγμένης από τον ίδιο.

    Να σημειωθεί ότι από τις αρχές του 2022 οι μετοχές της Νίκας δεν διαπραγματεύονται στο ταμπλό, ενώ ελέγχεται κατά 100% από τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο.

    Σε ό,τι αφορά το Γιώργο Νίκα, έπειτα από το σκάνδαλο του inside trading στις ΗΠΑ, η επιχειρηματική του δραστηριότητα έμεινε στην αφάνεια.

    Ο γιος του Παναγιώτη Νίκα κατηγορήθηκε για συμμετοχή σε κύκλωμα εσωτερικής πληροφόρησης από το 2010 έως το 2017, υπόθεση στην οποία ενεπλάκη και ο Τηλέμαχος Λαβίδας, με τον οποίο δε φέρεται να διατηρούν επαφές.

    Μάλιστα, το Bloomberg παρομοίασε την υπόθεση με την ταινία Ocean’s 11: «Ένας Ελληνας με αλυσίδα εστιατορίων στο Μανχάταν (GRK), ο γόνος μέλους δ.σ. μεγάλης φαρμακευτικής εταιρείας, ένας χρηματιστής με πάθος για το πόκερ στο Μονακό, ένας αντιπρόεδρος της Goldman Sachs, και ένα ζευγάρι συμβούλων επενδύσεων».

    Ο ίδιος διέφυγε από τις ΗΠΑ πριν συλληφθεί.

    Ο Γιώργος Νίκας είχε συμμετάσχει στην ανάπτυξη της Mega Yeeros του Νίκου Λούστα στις ΗΠΑ, ενώ προηγουμένως είχε συστήσει στο ελληνικό κοινό τα Wendy’s και τα παγωτά Haagen Dazs.

    Η κατοικία απέναντι από τα Παλαιά Ανάκτορα

    Όλα αυτά βέβαια αποτελούν παρελθόν, αλλά ούτε το μέλλον της οικογένειας φέρεται να είναι ευοίωνο, όπως μαρτυρά η πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

    Σε περίπου ένα μήνα από σήμερα, στις 11 Ιανουαρίου βγαίνει στο σφυρί κατοικία επί της οδού Στησιχόρου, με τιμή εκκίνησης 1,9 εκατ. ευρώ.

    Επισπεύδουσα είναι και σε αυτή την περίπτωση η Intrum και οφειλέτες η χήρα του Παναγιώτη Νίκα, Μαρία, ο γιος του εκλιπόντα επιχειρηματία, Γιώργος και η Νίκας Συμμετοχών.

    Το ακίνητο έχει χτιστεί σε οικόπεδο 1.065 τετραγωνικών μέτρων, το οποίο βρίσκεται ανατολικά του Βασιλικού Κήπου των Παλαιών Ανακτόρων.

    Σύμφωνα με τον τίτλο ιδιοκτησίας, πρόκειται για διαμέρισμα του τρίτου ορόφου, που αποτελείται από χωλ, living room, σαλόνι, τραπεζαρία, οφφίς, κουζίνα, δωμάτιο υπηρεσίας, μπάνιο υπηρεσίας, διάδρομο, WC ξένων, διάδρομο υπνοδωματίων, δύο υπνοδωμάτια, δύο λουτρά, εξώστη προς Ιερό Ναό Ταξιαρχών και βεράντα προς την οδό Στησιχόρου. Σύμφωνα με τα στοιχεία, φέρεται να αποπερατώθηκε το 1971 και κατασχέθηκε για οφειλή 150.000 ευρώ.

    Το κτίριο είναι πλήρως αποπερατωμένο, ενώ σύμφωνα με τους εκτιμητές του, η ποιότητα κατασκευής της πολυκατοικίας εξωτερικά είναι καλή και φαίνεται να συντηρείται τακτικά.

    Γεγονός είναι ότι έχουν διαπιστωθεί παρεκκλίσεις από την προηγούμενη τεχνική μελέτη του ακινήτου: Σύμφωνα με προηγούμενη τεχνική έκθεση, περιγράφεται η πιθανότητα το διαμέρισμα να είναι μικρότερο σε σχέση με τα προβλεπόμενα στην οικοδομική άδεια, και να χρήζει τακτοποίησης, χωρίς όμως να καταλήγει σε ασφαλή συμπεράσματα.

    Το μεγαλύτερο πλεονέκτημά του βέβαια είναι η τοποθεσία, καθώς βρίσκεται πολύ κοντά στον Εθνικό Κήπο και το Προεδρικό Μέγαρο. Πρόκειται για περιοχή όπου περιβάλλεται από Πρεσβείες, και πολλά κτίρια πολιτικής σημασίας, πυκνοδομημένη με πολυώροφα κτίρια κυρίως μεγάλης ηλικίας, χωρίς ελεύθερα τμήματα με προοπτική περαιτέρω ανοικοδόμησης.

    Η εξωτερική εικόνα των κτιρίων στην ευρύτερη περιοχή είναι πολύ καλή, ενώ οι δημόσιοι χώροι είναι φροντισμένοι, με πυκνή δενδροφύτευση. Επιπλέον, πρόκειται για περιοχή με υψηλή αστυνόμευση, συνεπώς το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων είναι υψηλό.



    ΣΧΟΛΙΑ