• Business

    Δημήτρης Παπαδημητρίου στο Road Show: Εξι λόγοι για να επενδύσετε στην Ελλάδα

    • NewsRoom
    Δημήτρης Παπαδημητρίου Υπουργείο Οικονομίας

    Δημήτρης Παπαδημητρίου Υπουργός Οικονομίας


    Μήνυμα στους επενδυτές να έρθουν στην Ελλάδα και να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες έστειλε ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, στην ομιλία του στο Road Show που διοργανώνει το ελληνικό χρηματιστήριο στο Λονδίνο. Όπως είπε η κυβέρνηση έχει αναπτύξει μια εθνική αναπτυξιακή στρατηγική για βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη με επίκεντρο το υψηλά ειδικευμένο εργατικό δυναμικό και τη δημιουργία ενός νέου παραγωγικού μοντέλου.

    Όπως είπε η κυβέρνηση έχει αναπτύξει μια εθνική αναπτυξιακή στρατηγική για βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη με επίκεντρο το υψηλά ειδικευμένο εργατικό δυναμικό και τη δημιουργία ενός νέου παραγωγικού μοντέλου. Το γεγονός αυτό αναγνωρίζεται από τις αγορές, με αποτέλεσμα την πτώση των ομολόγων και την ανάληψη μεγάλων επενδυτικών έργων από την επενδυτική κοινότητα. Ενδεικτικά ανέφερε κάποια από αυτά τα έργα:

    1. ΤΕΜΕΣ AE, επένδυση ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ για ένα δεύτερο ολοκληρωμένο θέρετρο στην περιοχή Navarino Bay,

    2. Philip Morris, επένδυση 300 εκατ. ευρώ για την επέκταση ενός εργοστασίου τσιγάρων,

    3. Όμιλος Μυτιληναίος, επένδυση 400 εκατ. ευρώ για μια δεύτερη μονάδα παραγωγής αλουμινίου,

    4. Επενδυτικά σχέδια της Fraport Greece, ύψους άνω των 400 εκατομμυρίων ευρώ έως το 2021 για αναβάθμιση και επέκταση των εγκαταστάσεων στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια,

    5. Επενδυτικά σχέδια ύψους 600 εκατ. ευρώ από την Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών ΑΕ (ΑΙΑ),

    6. Επενδυτικά σχέδια της ExxonMobil ύψους περίπου 5 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στις ελληνικές ακτές,

    7. Ελληνικός Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών (ΟΤΕ), επένδυση ύψους 1,5 δισ. ευρώ, από τα οποία 400 εκατ. θα δαπανηθούν το τρέχον έτος, για την επέκταση των δικτύων οπτικών ινών που αυξάνουν τις ευρυζωνικές δυνατότητες,

    8. Vodaphone και Wind Communications, επενδύσεις ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ η κάθε μία για αυξημένες ευρυζωνικές δυνατότητες.

    Στο τέλος της ομιλίας του, μάλιστα, ο κ. υπουργός παρέθεσε έξι βασικούς λόγους για τους οποίους η Ελλάδα αποτελεί μία καλή επιλογή για κάθε επενδυτή:

    * Δυνατότητα κερδοφορίας: η αξιοποίηση του υψηλά εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού με ανταγωνιστικές αμοιβές μαζί με τους πλούσιους υλικούς πόρους που μπορούν να στηρίξουν τον τουρισμό, την ενέργεια, τις εξορύξεις, την αγροδιατροφική βιομηχανία, τις επιστήμες της ζωής, συμπεριλαμβανομένου του φαρμακευτικού κλάδου και των κλινικών δοκιμών, τις εφοδιαστικές αλυσίδες και τις νέες τεχνολογίες.

    * Νομισματική σταθερότητα στην Ευρωζώνη.

    * Γεωστρατηγική θέση και σταθερότητα.

    * Ενεργό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που προσφέρει επενδυτικές ευκαιρίες σε δημόσιες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και άλλες δημόσιες επιχειρήσεις.

    * Ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα: Είναι μια αναπτυγμένη χώρα με ευκαιρίες ανάπτυξης που παρατηρούνται κυρίως σε αναδυόμενες οικονομίας και

    * Πολιτική σταθερότητα και ασφάλεια στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.



    ΣΧΟΛΙΑ