• Μετοχές

    Χρηματιστήριο: Διαβολοβδομάδα με το βλέμμα στις αποδόσεις – Τι περιμένει η αγορά

    Χρηματιστήριο


    Εβδομάδα – φωτιά με ενδεχόμενο καταγραφής νέων υψηλών για τον γενικό δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών (Χ.Α.), αυτή που έρχεται, εγκαινιάζοντας μία ιδιαίτερη περίοδο για το σύνολο της αγοράς, η οποία πρόκειται να διαρκέσει μέχρι τα μέσα Μαρτίου.

    Η περίοδος αυτή έχει ήδη αρχίσει. Με την έκδοση του ομολογιακού δανείου των 200 εκατ. ευρώ της Autohellas, ενώ είχαν προηγηθεί οι ομολογιακές εκδόσεις από Πειραιώς και Eurobank.

    Πέρασε στο σούπερ επιτυχημένο placement της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (επιτυχημένο από πολλές απόψεις), όπου διέθεσε 6 εκατ. από τις ίδιες μετοχές, κάτι παραπάνω από 5% στην τιμή των 13,20 ευρώ, όταν η μέση τιμή κτήσης τους ήταν τα 7,30 ευρώ!

    Τα οφέλη είναι άμεσα και ορατά: Περίπου 80 εκατ. ευρώ άντλησε η εταιρεία αφαιρουμένων βεβαίως των προμηθειών από Axia και Πειραιώς που έτρεξαν την έκδοση και με κέρδος 5,9 ευρώ ανά μετοχή σε σχέση με τα 7,30 ευρώ που ήταν η μέση τιμή κτήσης του buy back.

    Το σημαντικότερο, δε, άνοιξε επιπλέον η μετοχική σύνθεση της εταιρείας, περιλαμβάνοντας μεγάλα επενδυτικά σπίτια του εξωτερικού.

    Η αύξηση της διασποράς της μετοχής είναι το ζητούμενο για τη νέα διοίκηση της ΕΧΑΕ, καθώς είναι γνωστό ότι έρχονται αλλαγές στο Κανονισμό Λειτουργίας του Χ.Α.

    Κατά τα άλλα, η ερχόμενη εβδομάδα περιλαμβάνει το ταξίδι του Μυτιληναίου στο Λονδίνο για τον εορτασμό των 10 ετών από το άνοιγμα του ομίλου στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, εξασφαλίζοντας εγκαίρως πιστοληπτική αξιολόγηση από την S&P. Η μετοχή ΜΥΤΙΛ 0,74% 38,00 βρίσκεται πολύ κοντά στη διάσπαση νέων υψηλών, άνω των 38,45 ευρώ, όπως φάνηκε από την συνεδρίαση της Παρασκευής.

    Στις 23/1 είναι η μέρα της ΔΕΗ. Οι προσπάθειες και το όραμα του Γιώργου Στάσση μεταλαμπαδεύονται στο business plan της επόμενης 5ετίας.

    Κωτσόβολος, Enel Ρουμανίας, κοινές business με την Ιντρακάτ στην αιολική ενέργεια, είναι μερικά από τα ορόσημα που θα περιλαμβάνει η ανάπτυξη του business plan στους θεσμικούς επενδυτές που θα δώσουν το «παρών» στο Investor Day.

    Η αγορά περιμένει να ακούσει όμως, συγκεκριμένα νούμερα και στόχους. Κι αυτό δεν θα είναι άλλο, όπως αναφέρουν πληροφορίες, από το συνολικό EBVITDA μέχρι το 2025 – 2026.

    Οι εκτιμήσεις της αγοράς κάνουν λόγο για περισσότερα από 2,5 δισ. ευρώ.

    Στις 25/1 πραγματοποιείται το roadshow της JP Morgan στη Νέα Υόρκη, οι προσδοκίες για το οποίο είναι μεγάλες.

    Προκαλεί αίσθηση ότι το «παρών» δεν θα δώσουν όλες οι εισηγμένες της μεγάλης κεφαλαιοποίησης της αγοράς μας.

    Στη Μέκκα του Καπιταλισμού θα βρεθούν οι Aegean, ΑLPHA Bank, ΕΧΑΕ, Αttica Bank, Τράπεζα Κύπρου (δεν είναι ελληνική εισηγμένη), Ελλάκτωρ, Eurobank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, EΛΠE, Ιντρακάτ (που ετοιμάζεται για τον FTSE), Lamda, Μυτιληναίος, ΕΤΕ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Πειραιώς, ΔΕΗ και Τιτάν.

    Έχει προσκληθεί το ΤΧΣ, το οποίο έχει μπροστά του την αποεπένδυση από την Πειραιώς (27%), αλλά και το 18% που έχει απομείνει στην ΕΤΕ, το ΤΑΙΠΕΔ προς άγρα επενδυτών ενόψει της εισόδου του ΔΑΑ που θα ακολουθήσει προς το τέλος Ιανουαρίου, το CVC Group, η Grivalia, που έχει αποχωρήσει από το Χρηματιστήριο Αθηνών, η Olympia Group του κ. Πάνου Γερμανού και η PeopleCert II.

    Δύο πάνελς θα έχουν ενδιαφέρον κατά το roadshow της JP Morgan στη Νέα Υόρκη του Jamie Dimon επικεφαλής της αμερικανικής τράπεζας με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ θα προστεθούν και οι εκπρόσωποι των τραπεζών. Και ένα ενεργειακό, με τη συμμετοχή των επικεφαλής της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ιντρακάτ και Mytilineos.

    Διαβάστε επίσης:

    Γιατί όλοι «βλέπουν» την Πειραιώς – Πάνω από 3 εκατ. κομμάτια συναλλαγές κάθε μέρα

    Πώς ο Μυτιληναίος μετά από 28,5 χρόνια στο Χρηματιστήριο πέρασε σε αξία τον… ΟΤΕ!

    Μητσοτάκης για Τράπεζα Πειραιώς: Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμη αν θα πουληθεί μέρος ή το σύνολο του 27% – Να περιμένουμε ειδήσεις σύντομα



    ΣΧΟΛΙΑ