• Business

    Eurobank: Τον Σεπτέμβριο κλείνει η πώληση των δανείων

    Φωκίων Καραβίας Eurobank

    Φωκίων Καραβίας. Διευθύνων Σύμβουλος Eurobank


    Και τους αυξημένους στόχους μείωσης των κόκκινων δανείων που αναμένεται να οριστούν στα τέλη Σεπτεμβρίου «πιάνει» η Eurobank, εκτιμά η διοίκησή της.

    Στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές καταγράφηκε η αισιοδοξία για την επίτευξη των νέων αυξημένων στόχων για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, τόσο φέτος όσο και το 2018 ενώ μετά και τη μείωση των NPEs κατά 800 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο, ο στόχος του 2017 είναι κοντά.

    Η Eurobank έχει λάβει δεσμευτικές προσφορές για την πώληση καταναλωτικών δανείων ύψους 1,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 600 εκατ. ευρώ παραμένουν στον ισολογισμό και τα 900 εκατ. ευρώ έχουν ήδη διαγραφεί και οι διαδικασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στο Σεπτέμβριο.

    Η διοίκηση της Eurobank επισήμανε ότι το κόστος καταθέσεων συνεχίζει να μειώνεται, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί στο τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο και εκτίμησε ότι τα φετινά καθαρά έσοδα από τόκους θα παραμείνουν σταθερά σε ετήσια βάση.

    Οσο αφορά τον εξωδικαστικό συμβιβασμό τα στελέχη της Eurobank τόνισαν πως είναι στη σωστή κατεύθυνση και ότι τις επόμενες εβδομάδες θα εκτιμηθεί πόσο θα βοηθήσει στην επίτευξη των στόχων.

    Οπως τόνισε ο CEO της τράπεζας, Φωκίων Καραβίας, με αφορμή τα αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου: «Η ποιοτική και ποσοτική βελτίωση των οικονομικών μεγεθών της Eurobank συνεχίστηκε και επιταχύνθηκε κατά το β΄ τρίμηνο του έτους.

    Η κερδοφορία, για έκτο συνεχές τρίμηνο, στηρίχθηκε κυρίως στην αύξηση των βασικών οργανικών κερδών προ προβλέψεων κατά 9%, με ιδιαίτερα ενισχυμένα έσοδα από προμήθειες κατά 19% (σε ετήσια βάση). Η συγκράτηση του λειτουργικού κόστους, κυρίως στην Ελλάδα (-3,5% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο), βελτίωσε τον δείκτη κόστους προς έσοδα. Οι διεθνείς δραστηριότητες εξακολουθούν να συμβάλλουν σταθερά στο θετικό αποτέλεσμα, τάση που αναμένουμε να διατηρηθεί και στο μέλλον.

    Η σταδιακή επιστροφή καταθέσεων ενίσχυσε τη ρευστότητα και τη δυνατότητά μας να στηρίξουμε τους πελάτες μας. Η χρηματοδότηση των νοικοκυριών και, προπάντων, των επιχειρήσεων καθώς ανακάμπτει η ελληνική οικονομία αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα που επιβεβαιώθηκε από την αύξηση των χορηγήσεων κατά το β΄ τρίμηνο.

    Ιδιαίτερα ενθαρρυντική είναι η εικόνα στο πεδίο των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ο βασικός δείκτης, των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), κινήθηκε σε αρνητικό έδαφος για τρίτο συνεχές τρίμηνο.

    Παράλληλα, η μείωση των NPEs σε απόλυτα μεγέθη κατά 0,8 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2017 πιστοποιεί την ορθότητα της στρατηγικής για την εξυγίανση του χαρτοφυλακίου και τη δυναμική επίτευξης των στόχων για τους οποίους έχουμε δεσμευθεί έναντι των εποπτικών αρχών.

    Ο δείκτης κεφαλαίων Fully Loaded Basel III CET1 ενισχύθηκε κατά 60 μονάδες βάσης από την αρχή του έτους. Σημαντική για τις προοπτικές της Τράπεζας είναι η βελτίωση της δομής της κεφαλαιακής μας βάσης, με την αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών ύψους €950εκ. μέσω έκδοσης ομολόγων Tier IΙ, τα οποία προσμετρώνται στα συνολικά εποπτικά κεφάλαια (fully loaded Basel III) και τα οποία διαμορφώνονται (pro forma) στο 17.1%. Τα θετικά αποτελέσματα του τριμήνου, στους τομείς της κερδοφορίας, μείωσης των NPEs και αύξησης των κεφαλαίων, επιβεβαιώνουν ότι η Eurobank βρίσκεται σε τροχιά επίτευξης όλων των στρατηγικών και επιχειρηματικών στόχων που έχουμε θέσει για το 2017.»

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Χρ. Χαρπαντίδης (Παπαστράτος): Ποιος είναι ο άνθρωπος που έφερε το IQOS στην Ελλάδα και επένδυσε 300 εκατ. ευρώ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στην αντεπίθεση ο εφοπλιστής Κ. Λεντούδης: Ψευδείς οι κατηγορίες περί λαθρεμπορίου

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  O Τσίπρας «επανιδρύει» το κράτος στα βήματα του Κώστα Καραμανλή



    ΣΧΟΛΙΑ