• Business

    Αlpha Bank: Αξιολόγηση και θεσμικό πλαίσιο βοηθούν τις τράπεζες να στηρίξουν την οικονομία

    Alpha Bank


    Ισχυρό πλεονέκτημα στην προσπάθεια μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων δίνουν στις τράπεζες η βελτίωση του οικονομικού κλίματος μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του και τα σημαντικά βήματα σε επίπεδο νομοθετικών πρωτοβουλιών και εμπλουτισμού του ρυθμιστικού πλαισίου για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Οπως επισημαίνουν οι οικονομολόγοι της Alpha Bank, οι ελληνικές τράπεζες είναι σε θέση εκ νέου να διαδραματίσουν το βασικό τους ρόλο, δηλαδή τη διοχέτευση των αποταμιευτικών πόρων της ελληνικής οικονομίας προς τα πλέον αποδοτικά επενδυτικά σχέδια καθώς και την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων για την εξυγίανση πολλών επιχειρήσεων.

    Οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα ενώ παράλληλα συνεχίζεται η τάση απομόχλευσης των στοιχείων ενεργητικού στο πλαίσιο της εφαρμογής των σχεδίων αναδιάρθρωσης, κυρίως μέσω της πώλησης θυγατρικών στο εξωτερικό. Η αποκλιμάκωση της έκτακτης χρηματοδότησης (Emergency Liquidity Assistance) είναι ιδιαιτέρως εμφανής από το δεύτερο εξάμηνο του 2016 και ιδιαίτερα τους πρώτους μήνες του 2017, φθάνοντας τον Μάιο στα 41 δισ. ευρώ.

    Η εξάρτηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από τον μηχανισμό του ευρωσυστήματος για έκτακτη ενίσχυση σε ρευστότητα βρίσκεται σημαντικά χαμηλότερα από το ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο που σημειώθηκε τον Ιούνιο του 2015 (86,8 δισ.ευρώ), όταν είχαν επιβληθεί τα capital controls και είχαν ήδη καταγραφεί πολύ σημαντικές εκροές καταθέσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι, τον Ιούνιο του 2015 η συνολική εξάρτηση για χρηματοδότηση από το ευρωσύστημα ανερχόταν σε 127 δισ.ευρώ, ενώ τον Μάιο του 2017 μειώθηκε στα 57 δισ.ευρώ.

    Επιπλέον σημειώνεται ότι, τον Δεκέμβριο του 2016 το υπόλοιπο των υποχρεώσεων των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων προς το ευρωσύστημα αποτελούσε το 38% του ΑΕΠ, ποσοστό υψηλό σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η μείωση του ποσοστού των αναγκών των πιστωτικών ιδρυμάτων σε ρευστότητα μέσω του ELA είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και την επάνοδο της οικονομίας σε ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης.

    Όπως αναφέρεται στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων, η Alpha Bank συνεχίζει τη μείωση της χρηματοδότησής της από τις Κεντρικές Τράπεζες. Μειώθηκε σημαντικά το 2016, κατά 25% σε ετήσια βάση, ενώ συνεχίσθηκε η διαφοροποίηση των πηγών χρηματοδότησης, με την άντληση κεφαλαίων από τη διατραπεζική αγορά και από μεγάλους διεθνείς οργανισμούς. Παράλληλα, η χρηματοδότηση από τον ELA μειώθηκε κατά 2,2 δισ.ευρώ κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2016 ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2017 υποχώρησε περαιτέρω κατά 1 δισ. ευρώ και διαμορφώθηκε σε 12,2 δισ.ευρώ στο τέλος Μαρτίου 2017.

    Η τράπεζα, με σκοπό την πλήρη αποδέσμευση από τα Ομόλογα που φέρουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και χρησιμοποιούνται ως ενέχυρα για χρηματοδότηση μέσω του ELA, αποπλήρωσε το τέταρτο τρίμηνο του 2016 ομόλογα συνολικής ονομαστικής αξίας ύψους 1,8 δισ.ευρώ, μειώνοντας το υπόλοιπο σε €0,3 δισ. στο τέλος του 2016

    Η Alpha Bank προχώρησε στην πλήρη αποπληρωμή της απορρέουσας ρευστότητας που είχε αντληθεί μέσω της Τραπέζης της Ελλάδος με εγγύηση τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου και δεν υπάγεται πλέον στις διατάξεις και στις σχετικές δεσμεύσεις του Ν. 3723/2008, περιλαμβανομένης και της υποχρεώσεως διορισμού εκπροσώπου του Δημοσίου στο διοικητικό συμβούλιο. Υπενθυμίζεται ότι το Δημόσιο έχει παύσει από τον Απρίλιο 2014 να κατέχει προνομιούχες μετοχές της τράπεζας του Πυλώνα Ι μετά την αποπληρωμή τους, ενώ έχει ήδη ακυρωθεί το σύνολο των ειδικών τίτλων εκ του Πυλώνας ΙΙΙ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Eurobank: Τουρισμός, εμπόριο, μεταποίηση και… δημόσιος τομέας συνέβαλαν στην απασχόληση τα τρία τελευταία χρόνια

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γ. Χαντζηνικολάου: Η χώρα χρειάζεται ξένες επενδύσεις



    ΣΧΟΛΙΑ