• Business

    ΕΚΤ: Οι τράπεζες είναι καλά προετοιμασμένες για απότομες μεταβολές στα επιτόκια

    • NewsRoom


    «Σήμα» για επικείμενη αύξηση των επιτοκίων δίνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία ανακοίνωσε σήμερα πως οι τράπεζες της Ευρωζώνης είναι καλά προετοιμασμένες για απότομες μεταβολές στα επιτόκια.

    Η ΕΚΤ κατέληξε στο συμπέρασμα αυτό αφού επεξεργάστηκε διάφορα σενάρια, από μια απότομη νομισματική σύσφιξη έως το «πάγωμα» του δανεισμού που ακολούθησε την κατάρρευση της Lehman Brothers.

    Τα αποτελέσματα έρχονται καθώς η ΕΚΤ ετοιμάζεται να ξεκινήσει να μειώνει σταδιακά τα μέτρα νομισματικής στήριξης, ύστερα από χρόνια πολύ χαμηλών επιτοκίων και μαζικών αγορών ομολόγων, ανοίγοντας τον δρόμο για αυξήσεις επιτοκίων.

    Τα υπέρ και τα κατά

    Η ΕΚΤ διαπιστώνει, μάλιστα, ότι τα υψηλότερα επιτόκια θα φέρουν αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους, τα επόμενα τρία χρόνια, στις περισσότερες τράπεζες που υποβάλλονται σε stress test, αλλά και μείωση της οικονομικής αξίας του μετοχικού τους κεφαλαίου.

    Τα αποτελέσματα των τεστ, που ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο, θα συμπεριληφθούν στην ευρύτερη αξιολόγηση των τραπεζών, που καθορίζει το πόσα κεφάλαια χρειάζεται να έχει η κάθε τράπεζα.

    «Ενώ οι κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις μεμονωμένες τράπεζες ίσως προσαρμοστούν στους αναγνωρισμένους κινδύνους, η συνολική κεφαλαιακή απαίτηση δεν θα αλλάξει ως αποτέλεσμα της ανάλυσης ευαισθησίας στα επιτόκια», ανέφερε η ΕΚΤ.

    Στο πλαίσιο των τεστ, η ΕΚΤ επεξεργάστηκε έξι υποθετικά σενάρια με απότομες αλλαγές στα επιτόκια, προκειμένου να δει πώς τα καθαρά έσοδα τόκων και η αξία του μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών θα μεταβληθούν σε κάθε περίπτωση.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τράπεζες: Αυτό είναι το μυστικό σχέδιο για μείωση των κόκκινων δανείων

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Λεωνίδας Φραγκιαδάκης (Εθνική): Όλα έτοιμα για την έκδοση ομολόγου έως 500 εκατ.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Moody’s: «Credit positive» η πώληση των δανείων από την Eurobank



    ΣΧΟΛΙΑ