• Business

    Βενετία Κοντογούρη: Το νέο πρόσωπο της Τράπεζας Πειραιώς και η δωρεά του 1 εκατ δολ

    Βενετία Κοντογούρη


    Με μικρή αναγνωρισιμότητα στην Ελλάδα η Βενετία Κοντογούρη – από χθες μέλος στο διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς – έχει μια μακρά και ενδιαφέρουσα πορεία ως επιχειρηματίας στις ΗΠΑ, σε τομείς μάλιστα υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας, και έχει συμπαρασταθεί στη χώρα της περισσότερες από μία φορές.

    Η «επιστροφή» της έχει την έννοια ότι συμμετέχει ως ανεξάρτητο εκτελεστικό μέλος στο δ.σ. της Πειραιώς, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει η διοίκηση της τράπεζας να έχει ένα δ.σ. ισχυρό από πλευράς εταιρικής διακυβέρνησης με την παρουσία προσώπων με ισχυρή εμπειρία.

    Κεφαλονίτισσα στην καταγωγή και μεγαλωμένη στην Αθήνα,  η Κοντογούρη σπούδασε στο Northeastern University και το 2014 έκανε μια κίνηση έκπληξη: δώρισε  1 εκ.δολάρια στο αμερικανικό πανεπιστήμιο, δημιουργώντας μια υποτροφία για έλληνες φοιτητές που θα ξεκινήσουν σπουδές σχετικές με επιχειρηματικότητα.

    Απόφοιτη της τάξης του 1974 η Βενετία Κοντογούρη και ο σύζυγός της Zoran Djokic θέλησαν να βοηθήσουν έλληνες φοιτητές – εκκολαπτόμενους επιχειρηματίες, οι οποίοι θα επιστρέφουν στην Ελλάδα και θα συμβάλλουν στην δημιουργία μιας ισχυρής οικονομίας.

    Νέες ιδέες και η ίδρυση καινοτόμων επιχειρήσεων θα βοηθήσoυν να ξαναχτιστεί η οικονομία, σκέφτηκε η Βενετία Κοντογούρη, η οποία έχει βοηθήσει όπου έχει χρειαστεί και με την εμπειρία της, ειδικά από την έναρξη της κρίσης στην Ελλάδα, με τη συμπαράσταση του συζύγου της.

     Συμμετείχε μάλιστα επί πρωθυπουργίας Γιώργου Παπανδρέου στο Συμβούλιο Επενδύσεων (Investment Board) στο οποίο μετείχαν επιφανείς Ελληνοαμερικανοί εκατομμυριούχοι και ομογενείς πρόεδροι μεγάλων αμερικανικών εταιρειών.

    Ο κόσμος αλλάζει και δεν μπορούμε να μένουμε στάσιμοι είναι το μότο της Κοντογούρη, η εταιρεία της οποίας, το venture capital Vencon Group, επενδύει σε εταιρείες πληροφορικής που βρίσκονται στο αρχικό στάδιο ανάπτυξης.

    Αφού έλαβε το μάστερ της στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο όπου γνώρισε τον Djokic, Kontogouris ξεκίνησεμια λαμπρή πορεία στις αμερικανικές επιχειρήσεις: IBM, Dun & Bradstreet, and Cognizant Corporation,ακολούθησαν υψηλές θέσεις σε venture capital firms, δημιουργώντας μεταξύ άλλων ένα joint venture μετην Bain Capital και συνδιαχειριζόμενη περισσότερα από 1,7 δις.δολάρια στο Trident Capital ενώ το 2011δημιούργησε την Venkon.

    Η Βενετία Κοντογούρη είναι ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Venkon που δραστηριοποιείται σε επενδύσεις σε τεχνολογία, ανάπτυξη χαρτοφυλακίου Επαγγελματικών Ακινήτων και Οικιστικής Ανάπτυξης.

    Διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος στην Trident Capital, Πρόεδρος στην D&B Enterprises / InformationPartners Capital, είχε υψηλές θέσεις στην Bain Capital και στην ΙΒΜ, συμμετείχε στην ίδρυση και πραγματοποίηση αρχικής δημόσιας προσφοράς της Cognizant Technology Solutions ( CTSH).

    Συμμετείχε σε φορείς όπως οι Bulger Capital (Boston), Monterrey Capital, και Kaizen Private Equity, είναι μέλος σε συμβούλια στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο και άλλους φορείς, όπως το education fund του Kaizen Private Equity, του Board of Trustees στο Northeastern University και είναι μέλος της Επιτροπής 200 “National Organization of Women CEOs”

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: ΟΛΘ: Τι ζητούν και τι φοβούνται οι νέοι επενδυτές- Πως οραματίζονται το λιμάνι

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Όμιλος Μυτιληναίος «τίναξε τη μπάνκα στον αέρα»! Στα 740,8 εκ. ευρώ η ζήτηση για το ομόλογο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ούζο-μαϊμού κατακλύζει τις διεθνείς αγορές



    ΣΧΟΛΙΑ