• Business

    Bofa Merrill Lynch: Γιατί κάνει ξαφνική επίθεση στις ελληνικές τράπεζες. Χωρίς ουσιαστικές μεταβολές οι τιμές τους στο ΧΑ

    • NewsRoom


    Ξαφνική επίθεση στον Ελληνικό τραπεζικό κλάδο εξαπολύουν οι αναλυτές της BofA Merrill Lynch. Για την ακρίβεια μειώνουν κατά 13% σε μέσο όρο τις τιμές-στόχους για τις ελληνικές τράπεζες, μετά τα αποτελέσματα του δ’ τριμήνου. Μετά την δημοσιοποίηση της έκθεσης πάντως η Eurobank ισχυροποιεται κατά 0,5%, η Εθνική υποχωρεί κατά 0,2%, η Alpha Bank παραμένει αμετάβλητη ενω και η Πειραιώς  σημειώνει οριακή άνοδο. 

    Όπως τονίζει, η πιθανή ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης θα ήταν απαραίτητη, αλλά δεν αρκεί, για να αλλάξει την στάση της απέναντι στο κλάδο. Θα χρειαστεί όπως τονίζει, μεγαλύτερη εμπιστοσύνη της αγοράς κατά τα επόμενα χρόνια.

    Όπως σημειώνει, μειώνει τις προβλέψεις της για τα κέρδη του διαστήματος 2017-2020 κατά 8%-29% ετησίως κατά μέσο όρο για τις ελληνικές τράπεζες μετά τα αποτελέσματα του 2016. Βλέπει 3%-17% καθοδικό κίνδυνο για τα καθαρά έσοδα στο διάστημα 2017-2018. Αν και αναμένει την ανάκαμψη της κερδοφορίας να συνεχιστεί, ωστόσο αυτό θα γίνει σε έναν βραδύτερο ρυθμό από ό, τι είχε προβλέψει.

    Σύμφωνα με την BofA, η ποιότητας του ενεργητικού έχει επιδεινωθεί από τις αρχές του 2017 και αυτό μεταφράζεται σε υψηλότερo αναμενόμενο δείκτη COR το 2017, ακόμα κι αν δεν τίθενται σε κίνδυνο οι στόχοι του SSM για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (ΝΡΕs), σύμφωνα με τις τράπεζες.

    Έτσι, “κόβει” κατά 13% κατά μέσο όρο τις τιμές-στόχους, στα 1,93 ευρώ για την Alpha Bank, από 2,27 ευρώ προηγουμένως και σύσταση Neutral, στα 0,18 ευρώ για την Πειραιώς από 0,22 ευρώ και σύσταση Underperform, στα 0,26 ευρώ για την Εθνική από 0,27 ευρώ και σύσταση Neutral και στα 0,60 ευρώ για τη Eurobank από 0,70 ευρώ προηγουμένως και σύσταση Underperform.

    Οι ελληνικές τράπεζες θα σημειώσουν σε μέσο όρο, δείκτη Αποδοτικότητας Ιδίων Κεφαλαίων στο 2,8% το 2017, καλύτερο από το 0,8% κατά μέσο όρο το 2016, αλλά χειρότερα από το 7% των ευρωπαϊκών τραπεζών και το 15% των τραπεζών στην περιοχή της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.

    Η μείωση στις προβλέψεις για την κερδοφορία του 2017-2018 οφείλεται κυρίως στη μείωση των καθαρών εσόδων από τόκους και του υψηλότερου COR. Το 2017, τα καθαρά έσοδα από τόκους θα παραμείνουν σχεδόν σταθερά, η μείωση του COR θα είναι μέτρια (1,4% κατά μέσο όρο, -0,1% σε ετήσια βάση) και η βελτίωση της αποδοτικότητας των ιδίων κεφαλαίων θα βοηθηθεί κάπως τα κόστη και τις προμήθειες. Οι υψηλότερες προβλέψεις αλλά και οι εκροές καταθέσεων είναι οι κυριότεροι κίνδυνοι, όπως επισημαίνει.

    Οι ελληνικές τράπεζες οδεύουν προς μείωση των ΝΡΕs κατά € 7,7 δισ. συνολικά το 2017, σύμφωνα με τους στόχους. Στο α’ τρίμηνο τα NPLs αυξήθηκαν αλλά τα ΝΡΕs όχι και αυτό δεν αποτελεί θετικό σημάδι : οι τράπεζες αντιμετωπίζουν εκ νέου καθυστερήσεις στα εξυπηρετούμενα ανοίγματα.

    Σύμφωνα με τις τράπεζες, ο πρόσφατα εγκεκριμένος νόμος DTC (αναβαλλόμενος φόρος) θα βοηθήσει στο να είναι πιο επιθετικές στις διαγραφές. Αν και εξακολουθεί να είναι φιλικός για τις τράπεζες, δεν είναι πιθανόν να είναι η αιτία για την υπέρβαση των στόχων των NPEs του SSM του. Αυτοί οι στόχοι βασίστηκαν στην προϋπόθεση ότι θα εγκριθεί ο τροποποιημένος νόμος DTC.



    ΣΧΟΛΙΑ