• Business

    Attica Bank: Εγκρίθηκε η πώληση και διαχείριση κόκκινων δανείων στον χρηματοοικονομικό όμιλο Aldridge EDC

    Attica Bank

    Θεόδωρος Πανταλάκης. Διευθύνων Σύμβουλος Τράπεζας Αττικής


    Ενέκρινε πριν από λίγο η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Attica Bank, την ανάθεση της διαχείρισης χαρτοφυλακίου κόκκινων δανείων ύψους 1,3 δισ. ευρώ της τράπεζας στον χρηματοοικονομικό όμιλο Aldridge EDC.
    Η απόφαση αυτή  εντάσσεται στο πλαίσιο της υποχρέωσης κάλυψης κεφαλαιακών αναγκών 70 εκατ. ευρώ από την ανακεφαλαιοποίηση του 2015. Κατόπιν διαγωνιστικής διαδικασίας, προκρίθηκε τελικώς ο βρετανικός όμιλος Aldridge, ο οποίος θα μπει ως νέος επενδυτής στην Attica Bank, αναλαμβάνοντας και τη διαχείριση των “κόκκινων” δανείων

    H Aldridge διαθέτει από το 2007 μία επιτυχημένη πλατφόρμα διαχείρισης δανείων στην Ευρώπη, η οποία διαχειρίζεται χαρτοφυλάκιο 2,3 εκατ. πελατών και απαιτήσεων ονομαστικής αξίας 2 δις. ευρώ. Ο βρετανικός όμιλος κατέχει το 48,81% των μετοχών της ελβετικής εισηγμένης εταιρίας διαχείρισης στοιχείων ενεργητικού, DDM Holding AG.

    Η είσοδος της Aldidge στο μετοχικό κεφάλαιο της Attica Bank με ταυτόχρονη ανάληψη προς διαχείριση του μη εξυπηρετούμενου δανειακού της χαρτοφυλακίου, θα γίνει μέσω μιας σύνθετης διαδικασίας:

    1) Η Τράπεζα θα τιτλοποιήσει τα δάνεια 1,3 δισ. ευρώ που βρίσκονται σε οριστική καθυστέρηση και θα τα μεταφέρει σε εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV).

    2) Με κάλυμμα το χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων, η εταιρία ειδικού σκοπού θα εκδώσει δύο ομόλογα: ένα υψηλής εξασφάλισης (senior note), ονομαστικής αξίας 525,2 εκατ. ευρώ και ένα μειωμένης εξασφάλισης (junior note), ονομαστικής αξίας 806,4 εκατ. ευρώ.

    3) Η εταιρία ειδικού σκοπού θα συνάψει σύμβαση διαχείρισης απαιτήσεων, 7ετούς τουλάχιστον διάρκειας του τιτλοποιημένου χαρτοφυλακίου “κόκκινων” δανείων, με την εταιρία διαχείρισης απαιτήσεων  “Θεά Άρτεμις” την οποία ίδρυσε η Attica Bank.

    4) Η Aldridge θα αποκτήσει το 80% της εταιρίας διαχείρισης, καταβάλλοντας ποσό αντίστοιχο της ονομαστικής αξίας της συμμετοχής της στο απαιτούμενο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας διαχείρισης δανείων.

    5) Η Attica Bank θα πωλήσει στην Aldridge το ομόλογο μειωμένης εξασφάλισης έναντι του ποσού των 70 εκατ. ευρώ. Αναγνωρίζοντας έτσι ισόποσο κέρδος, η Τράπεζα θα καλύψει τις εναπομείνασες κεφαλαιακές τις ανάγκες, προστατεύοντας ταυτόχρονα τον βασικό μέτοχο, ΕΦΚΑ, από απομείωση της συμμετοχής του στην Τράπεζα.



    ΣΧΟΛΙΑ