• Business

    Μπενουά Κερέ (ΕΚΤ): Θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος (και το ΔΝΤ) για να μπει η Ελλάδα στο QE

    Κερέ ΕΚΤ

    Μπενουά Κερέ, μέλος εκτελεστικού συμβουλίου ΕΚΤ


    «Φρένο» στα αισιόδοξα σχέδια της Ελλάδας για μια έξοδο στις αγορές τον Ιούλιο απειλεί να βάλει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς ο Μπενουά Κερέ, ένα από τα σημαντικά μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου της, προειδοποιεί ότι η τελική έγκριση για την είσοδος της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) μπορεί να χρειαστεί περισσότερο χρόνο. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, μπορεί η Ελλάδα να έχει σημειώσει πρόοδο, αλλά πρέπει να περάσει ακόμα πολλά εμπόδια προκειμένου η ΕΚΤ να δώσεις το πράσινο φως για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

    Μάλιστα, ο κ. Κερέ έριξε και το μπαλάκι στο ΔΝΤ, καθώς πέρα από την σημείωσή του ότι οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης πρέπει να συμφωνήσουν στην μείωση του χρέους, υπενθύμισε ότι το Ταμείο πρέπει να αποφασίσει αν θα συμμετέχει στο πρόγραμμα.

    «Δεν βλέπω να ξεκινά μια συζήτηση στο διοικητικό συμβούλιο για την ένταξη της Ελλάδας πριν να γίνουν όλα τα βήματα από τους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ, πριν να ληφθούν αποφάσεις από το συμβούλιο του ESM και το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ», είπε ο Κερέ.

    Σύμφωνα με το “Reuters”, όλα αυτά μπορεί να σημαίνουν ότι η  Ελλάδα ίσως χρειαστεί μήνες για να μπει στο πρόγραμμα, αλλά είναι μια συμβολική κίνηση που μπορεί να επιταχύνει την ανάκαμψη της χώρας.

     «H Δευτέρα θα είναι η μέρα των πολιτικών αποφάσεων. Αυτό που θα θέλαμε να δούμε ως ΕΚΤ είναι μια ξεκάθαρη περιγραφή των μέτρων για το χρέος και πόσο αυτά θα συνεισφέρουν στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Θέλουμε έναν επαρκή βαθμό συγκεκριμενοποίησης», είπε, αναφερόμενος στο Eurogroup.

    Για την παρουσία του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, ανέφερε: «Δεν χρειαζόμαστε επίσημα να είναι παρών το ΔΝΤ αλλά θα μας έδινε μεγαλύτερη άνεση η παρουσία του σε επίπεδο αξιοπιστίας των μέτρων για το χρέος».

    Η έγκριση της ΕΚΤ για την είσοδο της χώρας στο QE θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να μπορέσει η κυβέρνηση να εκδώσει το πρώτο της ομόλογο μετά από τρία χρόνια, ενώ θεωρείται σημαντική παράγωγος για την έξοδο από τα capital controls.

    Πάντως, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννης Στουρνάρας, θεωρεί πως η πιθανή πολιτική συμφωνία στο Eurogroup της 22ας Μαΐου θα επιτρέψει στο εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ να θέσει για πρώτη φορά το θέμα της εισόδου της Ελλάδας στο QE.

    Από την άλλη, δεν πρέπει κανείς να ξεχνά πως στην Ευρώπη, και κυρίως στην Γερμανία, υπάρχουν έντονες φωνές που επιθυμούν την ταχύτερη ολοκλήρωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Γιάννης Στουρνάρας: «Έχουμε άφθονο χρόνο για να επωφεληθούμε από το QE»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αλέξης Τσίπρας: Θα φορέσει γραβάτα; Πόσες πιθανότητες υπάρχουν

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Reuters: Στις αγορές βγαίνει η Ελλάδα τον Ιούλιο – Ο ρόλος της Rothschild και οι προειδοποιήσεις



    ΣΧΟΛΙΑ