• Business

    JP Morgan: Το καλό, το κακό και το άσχημο σενάριο για την Ελλάδα

    • NewsRoom
    jpmorgan


    Αισιόδοξος για τη σύναψη συμφωνίας φαινόταν από τον Ιανουάριο ο Αμερικανικός οίκος “JP Morgan”, όντας πεπεισμένος ότι θα επιτευχθεί μια πολιτική συμφωνία υψηλού επιπέδου, σύμφωνα με ανάλυση του ίδιου μετά το Eurogroup της Παρασκευής. Υπογραμμίζει ωστόσο, ότι λόγω των «διασταυρούμεων πυρών» μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας, η υποψία για καθυστερήσεις στην Ελλάδα ήταν εμφανής.

    jpmorgan

    Φως στο τούνελ που διασχίζαμε τους προηγούμενους μήνες, διαφαίνεται, μετά το πέρας του Eurogroup της Παρασκευής, με τα περισσότερα εμπόδια που υπήρχαν τον προηγούμενο καιρό να έχουν υπερκερασθεί. Έτσι, η προοπτική σύναψης μιας συμφωνίας γίνεται όλο και πιο πιθανή.

    Η έλευση των θεσμών στην Αθήνα λοιπόν, θα σηματοδοτήσει και την σύνταξη του SLA, την ψήφιση των μέτρων καθώς και την συζήτηση και την οριστικοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων, στο Eurogroup. Με αυτόν τον τρόπο, ο τερματισμός της β’ αξιολόγησης και η ενεργοποίηση της εκταμίευσης θα είναι πλέον γεγονός.

    Τα τρία σενάρια
    Η JP Morgan υποστηρίζει ότι ένα «ατύχημα Grexit» είναι υπερβολικά απίθανο, ακόμα και υπό το χειρότερο από τα τρία σενάρια που καταγράφει:

    Το καλό (85% πιθανότητα): Γρήγορη ολοκλήρωση στις 22 Μαΐου ή νωρίτερα

    Ελλάδα και πιστωτές φτάνουν γρήγορα στο SLA με μέτρα 2% του ΑΕΠ σε συντάξεις-αφορολόγητο. Η κατάσταση, σημειώνει ο οίκος, είναι λιγότερο καθαρή σε ό,τι αφορά στα εργασιακά, αλλά σε αυτά τα θέματα είναι περισσότερο εύκολος ένας συμβιβασμός.

    Κάποια συμφωνία μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ είναι απαραίτητη για πιο σαφείς δεσμεύσεις από τους Ευρωπαίους σε ό,τι αφορά στην ελάφρυνση χρέους και περισσότερο βιώσιμα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα (η JP Morgan εκτιμά ότι το 3,5% θα μπει ως στόχος για περιορισμένο διάστημα μετά το 2018).

    Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που ο οίκος βλέπει γρήγορη ολοκλήρωση. Ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά το πολιτικό κόστος, ξεκάθαρα επείγεται να την κλείσει, δεδομένου ότι θέλει να αποφύγει πρόωρες εκλογές, βλέπει την οικονομία να υποφέρει από την αβεβαιότητα (η οικονομία, εκτιμά η JP Morgan, πιθανότατα βρέθηκε σε ύφεση το α’ τρίμηνο).

    Περαιτέρω καθυστέρηση δεν έχει κανένα όφελος, αντίθετα θα θέσει σε κίνδυνο τους υφιστάμενους δημοσιονομικούς στόχους, σε βαθμό που θα πρέπει να γίνει ξανά έλεγχος βιωσιμότητας χρέους.

    Επιπρόσθετα, κατά την JP Morgan είναι καλύτερο να υπάρξει συμφωνία πριν τον δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών (7 Μαΐου) καθώς πιθανή νίκη της Λε Πεν θα βάλει σε κίνδυνο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και θα εκτροχιάσει το πλαίσιο δανεισμού. Σύμφωνα με τον οίκο, τη συγκεκριμένη οπτική ασπάζονται όλοι οι Ευρωπαίοι, περιλαμβανομένης της Γερμανίας, και οδηγεί στην καλή θέληση να υπάρξει συμφωνία μια ώρα αρχύτερα.

    Σε αυτό το σενάριο (δίνεται πιθανότητα 85%), το QE θα έρθει ως το καλοκαίρι και αν συμβεί αυτό, το 10ετές ομόλογο αναμένεται να κινηθεί σε ό,τι αφορά στην τιμή στα €85 ανά €100 ονομαστικής αξίας και η απόδοση στο 5,5-6%.

    Το κακό σενάριο (12% πιθανότητα): Συμφωνία τελευταία στιγμή

    Με δεδομένη την ιστορία, υπάρχει ένα ακόμα σενάριο για συμφωνία λίγο πριν τον γκρεμό. Οι συζητήσεις τραβούν πολύ κοντά στις λήξεις ομολόγων τον Ιούλιο.

    Αυτό μπορεί να συμβεί αν Γερμανία-ΔΝΤ δεν τα βρίσκουν στο θέμα του χρέους ή κάποιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αποφασίσουν ξαφνικά να μην ψηφίσουν συγκεκριμένα μέτρα.

    Το σενάριο είναι δύσκολο να χαρτογραφηθεί αλλά πιθανότατα περιλαμβάνει συνέχιση της διαπραγμάτευσης μέχρι τα μέσα Ιουνίου. Εντέλει επιδίδεται μια πρόταση «take it or leave it» στην Αθήνα και η πτώχευση αποτρέπεται. Παρά το τελικό καλό αποτέλεσμα, ο οίκος σημειώνει ότι θα είναι πολύ κακό για την οικονομία, με πιο έντονες εκροές καταθέσεων. Σε αυτό το σενάριο τα 10ετή ομόλογα θα τιμολογούνται κοντά στα χαμηλά του Ιανουαρίου το 2016 (63 ευρώ ανά 100 ευρώ αξίας και η απόδοση θα είναι στο 9-10%).

    Το άσχημο σενάριο (3% πιθανότητα): Επεισόδιο ρευστότητας τον Ιούλιο και μια νέα κεντροδεξιά κυβέρνηση

    Κατά αυτή την εκδοχή έχουμε μια κατάσταση ανάλογη του καλοκαιριού του 2015. Η κυβερνητική πλειοψηφία καταρρέει κοντά στο ορόσημο του Ιουλίου και η αντιπολίτευση δεν δείχνει διάθεση να βοηθήσει. Έρχονται πρόωρες εκλογές και κατά πάσα πιθανότητα εκλέγεται μια νέα κεντροδεξιά κυβέρνηση. Πτώχευση δεν θα υπάρξει, κατά την JP Morgan, ακόμα και σε αυτή την περίπτωση και ο κίνδυνος Grexit θα αποσοβηθεί χάρη σε μια χρηματοδότηση-γέφυρα της τελευταίας στιγμής, με αντάλλαγμα ισχυρές δεσμεύσεις από τη νέα κυβέρνηση.

    Ωστόσο η οικονομία θα βρεθεί σε ελεύθερη πτώση, το υφιστάμενο MoU θα είναι πλέον ξεπερασμένο. Μόλις στο 3% η πιθανότητα για την JP Morgan αλλά αν το σενάριο επιβεβαιωθεί, το 10ετές θα βρεθεί στα 30 ευρώ ανά 100 ευρώ ονομαστικής αξίας και η απόδοση στο 20%.

    Κείμενο: Ιωάννα Κατσίμπα

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: 7 πράγματα που συμβαίνουν όταν πίνεις νερό με άδειο στομάχι, μόλις ξυπνήσεις

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ρεκόρ καριέρας για τον Μήτρογλου

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Έσπασε ρεκόρ 57 ολόκληρων χρόνων ο Ράσελ Ουέστμπρουκ (video)



    ΣΧΟΛΙΑ