• Business

    Citi: Μόνο η πλήρης άρση των capital controls θα βελτιώσει την ελληνική οικονομία

    Citi


    Η νέα χαλάρωση στα capital controls στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση δεν συνεπάγεται απαραίτητα ότι θα έχει θετικό αντίκτυπο σε μακροοικονομικό επίπεδο, καθώς μόνο η πλήρης άρση τους πρόκειται να βελτιώσει το κλίμα στην ελληνική οικονομία, όπως χαρακτηριστικά τονίζει η Citi σε νέο της note.

    Η αμερικανική τράπεζα αναφέρει στο note της ότι η νέα χαλάρωση των capital controls που ενέκρινε η κυβέρνηση προβλέπει ότι από τον Σεπτέμβριο και έπειτα, το νέο όριο ανάληψης μετρητών για ιδιώτες θα διαμορφωθεί στα 1.800 ευρώ μηνιαίως, δηλαδή στα 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες.

    Ωστόσο, είναι μάλλον απίθανο να προκύψουν σημαντικές μακροοικονομικές επιπτώσεις από αντίστοιχες μικροαλλαγές στα capital controls, σχολιάζει η Citi. Όμως, έστω και αυτή η συγκεκριμένη αλλαγή δεν παύει να αποτελεί ένα σημάδι της τρέχουσας μικρής βελτίωσης της ελληνικής οικονομίας κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών.

    Τέλος, η αμερικανική τράπεζα κάνει μια αναφορά στο γεγονός ότι η ΕΚΤ ενέκρινε μια ακόμη μείωση του ανώτατου ορίου του ELA για τις ελληνικές τράπεζες κατά 1,6 δισ. ευρώ στα 39 δισ. ευρώ, όταν η κορυφή του τον Ιούλιο του 2015 ήταν τα 90 δισ. ευρώ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Νέα χαλάρωση στα capital controls – Στα 1.800 ευρώ το μήνα το όριο ανάληψης από Σεπτέμβρη

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι ισχύει για δάνεια, καταθέσεις και μεταφορές χρημάτων μετά την χαλάρωση των capital controls

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πότε θα αρχίσουν να πληρώνονται 56.000 συντάξεις που εκκρεμούν



    ΣΧΟΛΙΑ