• Business

    Ο κύβος ερρίφθη: Με καθυστέρηση 1,5 έτους ξεκινά τον Σεπτέμβριο το νέο «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον»

    • Contributor


    Αν έπαιρνε κανείς τοις μετρητοίς τις δηλώσεις των εκάστοτε αρμόδιων υπουργών, τότε το νέο πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών, «Εξοικονομώ ΙΙ», θα είχε όχι μόνο ξεκινήσει αλλά θα βρισκόταν κοντά στην ολοκλήρωση του.

    Τόσο ο ίδιος ο τέως υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, κ. Πάνος Σκουρλέτης, όσο και κατά καιρούς «κύκλοι» του υπουργείου, έλεγαν ήδη από τα τέλη 2015 – αρχές 2016 ότι η προκήρυξη για το νέο «Εξοικονομών κατ΄Οίκον» βγαίνει στον «αέρα» τους «αμέσως επόμενους μήνες».

    Αφού στην πορεία χάθηκαν και τα τελευταία ψήγματα αξιοπιστίας, εν μέρει βεβαίως λόγω και των γραφειοκρατικών, χρονοβόρων διαδικασιών που απαιτούνται, τελικά τα αρμόδια στελέχη εγκατέλειψαν τις δημόσιες – τουλάχιστον- παρεμβάσεις, αφήνοντας την αγορά στο «σκοτάδι».

    Το πρόγραμμα αποτελεί κυριολεκτικά «ανάσα» για τον κατασκευαστικό κλάδο και πολλά επαγγέλματα στον χώρο της οικοδομής. Για πολλούς επαγγελματίες, αποτελεί ουσιαστικά τη μόνη πηγή εσόδων.

    Τους τελευταίους μήνες, πάντως, δείχνει κάτι να έχει αλλάξει προς το καλύτερο, καθώς άρχισαν να «τρέχουν» οι σχετικές διαδικασίες.

    Σήμερα, Παρασκευή, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, κ. Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ “Πρακτορείο 104,9 FM”, είπε ότι η υλοποίηση οτυ νέου προγράμματος θα ξεκινήσει εντός του Σεπτεμβρίου.

    Πόροι 500 εκατ. ευρώ

    «Ο προγραμματισμός μας περιλαμβάνει μια σειρά από παρεμβάσεις που έχουν να κάνουν με την εξοικονόμηση ενέργειας και την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος της χώρας. Οι παρεμβάσεις αυτές έχουν έναν πολύπλευρο χαρακτήρα. Αφού ξεπεράστηκαν διάφορες γραφειοκρατικές δυσκολίες και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα υλοποιηθεί από τον επόμενο μήνα, από τον Σεπτέμβρη, το νέο πρόγραμμα “Εξοικονομώ”, στο οποίο έχουν δεσμευτεί πολύ σημαντικοί εθνικοί και ευρωπαϊκοί πόροι, οι οποίοι -και με την ιδιωτική συμμετοχή- συνολικά θα ξεπεράσουν τα 500 εκατ. ευρώ», είπε ο κ. Χαρίτσης, εξηγώντας πως πρόκειται για «έναν πολύ σημαντικό προϋπολογισμό που θα δώσει τη δυνατότητα αντίστοιχων παρεμβάσεων (σ.σ. όπως του προηγούμενου “Εξοικονομώ”)σε δεκάδες χιλιάδες, ακόμη, νοικοκυριά».

    Ο κ. Χαρίτσης αναφέρθηκε και σε μια σειρά από άλλες δράσεις του υπουργείου Οικονομίας σε ό,τι αφορά την υλοποίηση αντίστοιχων δράσεων σε δημόσια και δημοτικά κτίρια. «Προχωράμε και σε ένα πρόγραμμα μέσω του νέου Ταμείου Υποδομών, το οποίο υλοποιήσαμε με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, στην υλοποίηση αντίστοιχων παρεμβάσεων σε δημόσια και δημοτικά κτίρια», σημείωσε ο κ. Χαρίτσης και εξήγησε: «Ένα πολύ μεγάλο μέρος του κόστους λειτουργίας κτιρίων όπως είναι τα σχολεία και τα νοσοκομεία, σε πάρα πολλές περιπτώσεις, αφορά στο ενεργειακό κόστος. Με παρεμβάσεις σε αυτό το πεδίο θα μπορέσουμε να μειώσουμε το κόστος στα δημόσια κτίρια».

    Παρεμβάσεις και στη βιομηχανία

    Μια τρίτη πτυχή του ενεργειακού σχεδιασμού, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας, που έχει να κάνει με την ενεργειακή αναβάθμιση είναι οι παρεμβάσεις που θα γίνουν στη βιομηχανία, στην παραγωγή. Αυτό θα γίνει «με ειδικό πρόγραμμα από το ΕΣΠΑ που θα υλοποιήσουμε από το υπουργείο Οικονομίας, για την ενεργειακή αναβάθμιση των ελληνικών επιχειρήσεων, τη δυνατότητα που θα δώσουμε στους επιχειρηματίες να χρηματοδοτηθούν για την ενεργειακή αναβάθμιση των εγκαταστάσεών τους», είπε ο κ. Χαρίτσης, χαρακτηρίζοντας πολύ σημαντική την εν λόγω πρωτοβουλία, η οποία «θα οδηγήσει και στην αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

    Σε ό,τι αφορά τις χθεσινές ανακοινώσεις για την ενεργοποίηση του δεύτερου, ενδιάμεσου, προγράμματος – γέφυρα “Εξοικονομώ κατ’ Οίκον”, υπενθυμίζεται ότι οι νέοι εθνικοί πόροι που θα διατεθούν ανέρχονται σε 61 εκατ. ευρώ περίπου και θα διασφαλίσουν τη χρηματοδότηση περισσότερων από 6.000 δικαιούχων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Νέο πρόγραμμα – γέφυρα για το «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» με 6.000 δικαιούχους

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στο «Εξοικονομώ Ι» εντάσσονται ακόμα 7.000 δικαιούχοι

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σταθάκης: Άλλοι 7.000 δικαιούχοι του «Εξοικονομώ κατ’ οίκον Ι» θα πληρωθούν- Τον Σεπτέμβριο το νέο πρόγραμμα

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ