• Business

    Ρετούς στον νόμο Κατρούγκαλου με νέο νομοσχέδιο

    • NewsRoom
    Πετρόπουλος

    Ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος,


    Σχέδιο νόμου  του υπουργείου Εργασίας παρουσιάζεται σήμερα στους κοινωνικούς εταίρους προκειμένου στη συνέχεια να κατατεθεί στη Βουλή, και το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων μια σειρά από ασφαλιστικές διατάξεις που βελτιώνουν ή και δημιουργούν τις προϋποθέσεις εφαρμογής του νόμου Κατρούγκαλου.

    Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των νέων επικουρικών συντάξεων, με ενιαίο ποσοστό αναπλήρωσης για όλους τους ασφαλισμένους ανεξάρτητα από το έτος κατάθεσης της αίτησης συνταξιοδότησης, άτοκη επιστροφή εισφορών σε όσους έχουν καταβάλει υψηλότερα ποσά αλλά και δυνατότητα αναγνώρισης πλασματικών ετών ασφάλισης στους αγρότες.

    Προωθείται με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και η δυνατότητα εφαρμογής και στους ασφαλισμένους του Δημοσίου διάταξη που ισχύει για τον ιδιωτικό τομέα και ορίζει ότι το ποσοστό μείωσης της σύνταξης δεν δύναται να υπερβαίνει το 30%, ακόμα και στην περίπτωση που η πρόωρη αποχώρηση υπερβαίνει τα 5 έτη. Έτσι, ενώ δημόσιος υπάλληλος που θα ελάμβανε πλήρη σύνταξη σε ηλικία 65 και 6 μηνών (και με βάση  τις μεταβατικές διατάξεις δικαιούται να συνταξιοδοτηθεί πρόωρα στα 58, δηλαδή νωρίτερα κατά 7 έτη και 6 μήνες) θα είχε μείωση του ποσού της σύνταξης 45% και επιπλέον ποινή μείωσης 10% επί του μειωμένου ποσού μέχρι τη συμπλήρωση της ηλικίας των 65 ετών, με τη νέα διάταξη, το ανώτατο ποσοστό περικοπής περιορίζεται στο 30%.

    Επίσης περιλαμβάνεται διάταξη βάσει της οποίας οι εργαζόμενοι, διεκδικώντας τους δεδουλευμένους μισθούς τους, θα μπορούν να εκδίδουν διαταγές πληρωμής και να διεκδικούν χρήματα από την προσωπική περιουσία του εργοδότη, ενώ επίσης προωθείται η δυνατότητα καταβολής υψηλότερων εισφορών, με αντίστοιχη προσαύξηση της μελλοντικής σύνταξης. Στο τελικό κείμενο του σχεδίου νόμου δεν αποκλείεται να υπάρχουν και δυσάρεστες εκπλήξεις για τους ασφαλισμένους, στην πλειοψηφία τους, όμως οι διατάξεις θα είναι με θετικό πρόσημο.

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ