• Business

    ESM: Σήμερα αποφασίζει για την εκταμίευση των 7,7 δισ ευρώ προς την Ελλάδα

    • NewsRoom
    ESM

    Ο υπ. Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Klaus Regling.


    Σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί η τηλεδιάσκεψη των εκπροσώπων των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης, που συνεδριάζουν με τα μέλη του ΔΣ του ESM. Εκεί, θα ληφθεί η απόφαση για την τρίτη δόση του ελληνικού προγράμματος, ύψους 8,5 δισ ευρώ, η οποία εγκρίθηκε την Πέμπτη, μέσω εγγράφου, από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

    Η αισιοδοξία πως θα εγκριθεί η εκταμίεσυη της δόσης είναι έκδηλη. Στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί το σενάριο, μέχρι την Τετάρτη τα χρήματα θα βρίσκονται στην Ελλάδα. Παράλληλα, λέγεται ότι έχει τελειώσει και το θέμα των διώξεων σε διοικήσεις ΤΑΙΠΕΔ – ΕΛΣΑΤ, για τις οποίες είχαν πιέσει έντονα οι δανειστές.

    Παρ’ όλα αυτά, ανοιχτό είναι το ζήτημα της επιστολής της ελληνικής πλευράς προς το ΔΝΤ στην οποία θα ζητάει την συμμετοχή του με νέο δάνειο, ύψους έως 2 δισ δολάρια.

    Πάντως, στο υπουργείο Οικονομικών, πέρα από την αισιοδοξία, τονίζουν ότι δεν συνδέεται η απόφαση αυτή με την απόφαση της έγκρισης από τον ESM, σήμερα. Επίσης, δίνουν απαντήσεις στο θέμα για τα μέτρα του 2019, ότι δηλαδή δεν προκύπτει πρόβλημα λόγω άρνησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους να γνωμοδοτήσει το ΔΝΤ ότι τα μέτρα δεν είναι αντισυνταγματικά.

    Σε ό,τι αφορά το ποσό της εκταμίευσης, από τα 8,5 δισ, τα 6,9 δισ θα χρησιμοποιηθούν για το χρέος που πρέπει έως τον Ιούλιο να αποπληρωθεί ενώ τα εναπομείναντα 1,6 δισ για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου.

    Πάντως, θα υπάρχουν υποδόσεις. Δηλαδή, αν εν τέλει εγκριθεί η εκταμίευση, έως τις 31 Ιουλίου, θα ληφθούν τα 7,7 δισ. Τα 6,9 εξ’ αυτών θα υπάρχουν σε έναν λογαριασμό ειδικά για το χρέος και τα υπόλοιπα 800 εκατ. ευρώ θα εκταμιευθούν σε έναν διαφορετικό, που αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

    Βέβαια, το τελευταίο, προϋποθέτει να έχει μειώσει η Ελλάδα κατά 80% τις ληξιπρόιεσμες οφειλές από τα κεφάλαια που εκταμιεύθηκαν το 2016, κατά την δεύτερη τότε δόση του προγράμματος.

    Ακόμη, πρέπει να σημειωθεί ότι και τα 800 εκατ. ευρώ που προορίζονται για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, θα καταβληθούν σε υποδόσεις, από 1η Σεπτεμβρίου και μετά. Όπως αναφέρει το έγγραφο του ESM, η εκταμίευση και το μέγεθος κάθε υποδόσης θα υπόκεινται στην ικανοποιητική απόδοση της Ελλάδας στη μείωση του αποθέματος ληξιπρόθεσμων οφειλών, χρησιμοποιώντας τα ήδη εκταμιευθέντα κεφάλαια, στη βάση της αξιολόγησης των θεσμών. Επίσης, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές θα εκκαθαριστούν χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό των ιδίων πόρων της Ελλάδας και των εσόδων από τις εκταμιεύσεις, σε ποσοστό τουλάχιστον ένα ευρώ ιδίων πόρων για κάθε δύο ευρώ των εσόδων από εκταμιεύσεις.

    Η τελευταία ημέρα για να αποδεσμευτούν οι υπόλοιπες υποδόσεις, είναι η 31η Οκτωβρίου 2017.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Δημοσκόπηση MRB: Διψήφιο προβάδισμα για τη ΝΔ με 11,9% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μαξίμου: Καμία απόφαση για έκδοση ομολόγου του ελληνικού δημοσίου εντός του επόμενου δεκαημέρου

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πρόταση εξεταστικής για Πάνο Καμμένο και Noor1 κατέθεσε η ΝΔ



    ΣΧΟΛΙΑ