• Business

    Ερωτηματικά στην αγορά για το νέο μοντέλο αξιοποίησης των υδρογονανθράκων που προωθεί ο Σταθάκης

    • Contributor


    Η προώθηση αλλαγών στο θεσμικό πλαίσιο για την έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων από τον υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, με επίκεντρο το μοντέλο παραχώρησης και την κατανομή των εσόδων, προκαλεί νευρικότητα στην αγορά και φόβους για νέες καθυστερήσεις, σε μία περίοδο μάλιστα που το ενδιαφέρον μεγάλων πετρελαϊκών κολοσσών για τη χώρα μας είναι ιδιαίτερα αυξημένο.

    Σήμερα, Πέμπτη, ο κ. Σταθάκης παρουσίασε στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) την εισήγησή του για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου, την αναβάθμιση της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) και την έναρξη διαλόγου για το είδος των συμβάσεων παραχώρησης που θα εφαρμόζει το Δημόσιο.

    Σημειώνεται ότι για τις συμβάσεις παραχώρησης των περιοχών προς έρευνα, το νομοθετικό πλαίσιο προβλέπει δύο επιλογές, τη σύμβαση μίσθωσης (Lease agreement) και τη σύμβαση διάθεσης της παραγωγής (Production Share Agreement), η οποία εφαρμόζεται σε χώρες με μεγάλη εμπειρία και κυρίως πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

    Στη χώρα μας εφαρμόζεται το πρώτο μοντέλο σύμβασης και η κυβέρνηση ανοίγει τη συζήτηση για το είδος της σύμβασης, βάσει της οποίας θα παραχωρούνται οι προς έρευνα περιοχές, επιδιώκοντας ουσιαστικά να προωθήσει το δεύτερο μοντέλο.

    Στην αγορά πάντως ήδη εκφράζεται δυσαρέσκεια για αυτά τα σχέδια, καθώς εκτιμάται ότι ενδεχομένως θα οδηγήσουν σε νέες αναβολές των διαγωνισμών και των projects που είναι σε εξέλιξη. Επιπλέον,  μία τόσο σημαντική αλλαγή μπορεί να αποθαρρύνει τους ξένους επενδυτές που επιθυμούν σταθερό πλαίσιο ώστε να προχωρήσουν σε μακροχρόνιες επενδύσεις όπως είναι από τη φύση τους οι επενδύσεις στην έρευνα και εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου.

    Ζητούμενο είναι να υπάρξει συναίνεση για το νέο μοντέλο που θα -αν-  εφαρμοστεί, ώστε να μην διαταραχθεί το καλό κλίμα που με τόσο κόπο έχουν οικοδομήσει τα ΕΛΠΕ και Energean Oil & Gas με κολοσσούς του πετρελαϊκού κλάδου όπως η ExxonMobil, η Total και η Repsol.

    Παράλληλα, από το ΥΠΕΝ προωθείται η ενεργοποίηση του Εθνικού Λογαριασμού Κοινωνικής Αλληλεγγύης των γενεών που προβλέπει τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος από τα έσοδα που δυνητικά θα προκύψουν από την εκμετάλλευση των ελληνικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

    Τέλος, για το Κεφάλαιο Αλληλεγγύης σημειώνεται ότι έχει δημιουργηθεί ειδικός λογαριασμός που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος και υπάγεται στο Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών, που εποπτεύεται από τα υπουργεία, Οικονομικών, Εργασίας-Κοινωνικής Ασφάλισης-Πρόνοιας και Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

    Σκοπός του ΕΛΚΑΓ είναι η δημιουργία αποθεματικού για τη χρηματοδότηση των κλάδων σύνταξης του ΕΦΚΑ και κυρίως για τη διασφάλιση των συντάξεων των νέων γενιών.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ποιες αλλαγές προωθεί ο Σταθάκης στην έρευνα υδρογονανθράκων – Ο ρόλος του Δημοσίου και οι ανησυχίες της αγοράς

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΕΛΠΕ, ExxonMobil και TOTAL κατέθεσαν αίτηση για έρευνες υδρογονανθράκων σε δύο περιοχές της Κρήτης

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Υπογράφηκαν οι συμβάσεις παραχώρησης 3 περιοχών για υδρογονάνθρακες σε ΕΛΠΕ και Energean



    ΣΧΟΛΙΑ