• Business

    ABN Amro: Εντυπωσιακά κέρδη 938 εκατ. αλλά υψηλές οι προβλέψεις για τα ναυτιλιακά δάνεια

    ABN Amro

    Kees van Dijkhuizen, διευθύνων σύμβουλος της ABN Amro


    Η ολλανδική τράπεζα ABN Amro, η οποία έχει σημαντική παρουσία στη ναυτιλία καθώς διαθέτει μεγάλο ναυτιλιακό χαρτοφυλάκιο, ανακοίνωσε ότι κατέγραψε εντυπωσιακή αύξηση στα καθαρά κέρδη της χρήσης του δεύτερου τριμήνου του τρέχοντος έτους, ξεπερνώντας κατά πολύ τις προβλέψεις των αναλυτών.

    Ειδικότερα, τα κέρδη της ολλανδικής τράπεζας διαμορφώθηκαν στα 938 εκατ. ευρώ, έναντι 380 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2016, σαφώς ενισχυμένα από τα κέρδη ύψους 200 εκατ. ευρώ που κατέγραψε από την πώληση της Private Banking Asia.

    Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών τοποθετούσαν τα κέρδη στα 750 εκατ. ευρώ.

    Τα καθαρά έσοδα από τόκους διαμορφώθηκαν στα 1,6 δισ. ευρώ, σε σχέση με τα 1,59 δισ. ευρώ του β’ τριμήνου της προηγούμενης χρονιάς, ανάλογα των εκτιμήσεων των αναλυτών. Ακόμη, η τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα καταβάλει προμέρισμα ύψους 0,65 ευρώ ανά μετοχή, ενώ ο δείκτης CET 1 διαμορφώθηκε στις 30 Ιουνίου στο 17,6%.

    Παρόλα αυτά, οι προβλέψεις της ABN Amro για τις ζημίες από τα ναυτιλιακά δάνεια, παρά το γεγονός ότι μειώθηκαν στο Q2, παρέμειναν υψηλές καθότι οι ναυτιλιακές αγορές διεθνώς εξακολουθούν να δέχονται πιέσεις. Ειδικότερα, οι προβλέψεις ανήλθαν στα 82 εκατ. ευρώ, έναντι 93 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή χρονική περίοδο.

    «Οι τάσεις κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου του έτους ήταν σε γενικές γραμμές θετικές, υποστηριζόμενες από τη συνεχή ανάπτυξη της ολλανδικής οικονομίας», ανέφερε σε δήλωσή του ο διευθύνων σύμβουλος της ABN Amro, Kees van Dijkhuizen. Αναφορικά με τον κλάδο της ναυτιλίας, ο van Dijkhuizen σχολίασε ότι «οι συνθήκες σε αρκετές ναυτιλιακές αγορές -εδικά στην αγορά των πλοίων τύπου OSV (Offshore Supply Vessels) & τις μεταφορές εμπορευματοκιβωτίων- εξακολουθούν να παραμένουν δύσκολες εξαιτίας της υπερπροσφοράς τονάζ και της μειωμένης ζήτησης».

    Σημειώνεται ότι από τη διάσωσή της από το ολλανδικό κράτος το 2008, η ABN Amro έχει προχωρήσει σε επαναπροσδιορισμό των λειτουργιών της και του προσανατολισμού της στην ολλανδική αγορά, έχοντας εν τω μεταξύ κόψει χιλιάδες θέσεις εργασίας. Οι συγκεκριμένες κινήσεις κατάφεραν να μειώσουν το δείκτη κόστους προς έσοδα στο 57,4%, σε σχέση με το 61,8% που ήταν ένα χρόνο πριν.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Π. Παππάς: Μειωμένες ζημίες για την Star Bulk στο β’ τρίμηνο του 2017

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι δείχνουν οι δείκτες για τη ναυλαγορά ξηρού φορτίου

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πήτερ Λιβανός: «Μπερδεμένοι» οι αναλυτές με τη ναυτιλιακή του – Τι βλέπουν



    ΣΧΟΛΙΑ