• Business

    Attica Bank: Περιόρισε σημαντικά τις ζημιές το 2016 – Προχωρά το σχέδιο αναδιάρθρωσης

    Ρουμελιώτης Attica Bank

    Παναγιώτης Ρουμελιώτης


    Περιόρισε σημαντικά τις ζημίες η Attica Bank με το προ φόρων αποτέλεσμα να διαμορφώνεται σε 42,3 εκατ. ευρώ, έναντι ζημίας 604,7 εκατ. ευρώ το 2015. Το μετά φόρων αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε ζημία ύψους 49,8 εκατ. ευρώ, έναντι ζημίας 346,8 εκατ. ευρώ.

    Η τράπεζα προχωρά με γοργό ρυθμό το σχέδιο αναδιάρθρωσης με αποτελέσματα ορατά στο πρώτο τρίμηνο και επιδίωξη, όπως επισημαίνει η διοίκηση, την επαναφορά της κερδοφορίας του Ομίλου στις αμέσως επόμενες χρήσεις.

    Εκτός από τις κινήσεις εξυγίανσης, η τράπεζα μέσω της έκτακτης γενικής συνέλευσης, θα επιλύσει και δύο κεντρικά θέματα που αφορούν στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και στην ενίσχυση της κεφαλαιακής της επάρκειας, μεταβιβάζοντας προς διαχείριση «κόκκινα» δάνεια ύψους 1,33 δισ.ευρώ και ενισχύοντας τα κεφάλαιά της με 70 εκατ. ευρώ.

    Στη χρήση 2016, οι προβλέψεις για επισφαλείς χορηγήσεις ανήλθαν σε 40 εκατ. ευρώ και το υπόλοιπο των σωρευτικών προβλέψεων σε 1,207 δισ.ευρώ που αντιστοιχεί στο 30,3% του συνολικού υπολοίπου των δανείων. Οι συνολικές προβλέψεις καλύπτουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) κατά ποσοστό 49,7% χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι εμπράγματες εξασφαλίσεις.

    Τα συγκεντρωτικά συνολικά έσοδα μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε ζημία 46,3 εκατ. ευρώ, έναντι ζημίας 333,5 εκατ. ευρώ ενώ τα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων και αποσβέσεων διαμορφώθηκαν σε 6,2 εκατ. ευρώ έναντι 27,6 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά έσοδα προμηθειών διαμορφώθηκαν σε 14,3 εκατ. ευρώ έναντι 16,1 εκατ. ευρώ κατά τη χρήση 2015.

    Τα λειτουργικά έξοδα, μετά την αφαίρεση των προβλέψεων για γενικούς κινδύνους εκμετάλλευσης, αυξήθηκαν κατά 6,8%. Οι αμοιβές μισθοδοσίας αυξήθηκαν σε ποσοστό 15,4% και εάν αφαιρεθεί το εφάπαξ κόστος του προγράμματος της εθελουσίας εξόδου ύψους 4,7 εκατ. ευρώ, τότε η μεταβολή προσαρμόζεται σε αύξηση 5,2%.

    Οι καταθέσεις διαμορφώθηκαν σε 1,9 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 11,7% σε ετήσια βάση ενώ οι χορηγήσεις προ προβλέψεων ανήλθαν σε 4 δισ. ευρώ περίπου παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 1,5%. Ο δείκτης κεφαλαίου κοινών μετοχών (CET1) διαμορφώθηκε σε 14,8%.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τράπεζα Πειραιώς: Επιστρέφει το πρόγραμμα «Advanced Mobile Marketing»
     
    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιατί η ΝΙΚΑΣ περιμένει την… ανάσταση της Μαρινόπουλος

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: «Τσεκούρι» έως και 350 ευρώ σε 900.000 κύριες συντάξεις



    ΣΧΟΛΙΑ