• Business

  Τι θα κάνει η Lamda Development με το Ελληνικό. Όλες οι εξελίξεις

  lamda development

  Οδυσσέας Αθανασίου, διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development


  Ο λόγος στη δικαιοσύνη, μετά την απόφαση του δασάρχη Πειραιά για χαρακτηρισμό τμήματος 37 στρεμμάτων στο Ελληνικό ως δάσος.

  Αν και σύμφωνα με γνωμοδότηση του νομικού συμβουλίου του Κράτους, το ακίνητο από το 1929 “στερείται δασικής βλάστησης, έχοντας χαρακτηριστικά αγροτικής, χέρσας και χορτολιβαδικής έκτασης”, η απόφαση του δασαρχείου εν ολίγοις, θέτει το Δημόσιο εναντίον του Δημοσίου.

  Στην μέση της διαφωνίας που υπάρχει βρίσκεται η κοινοπραξία επενδυτών με επικεφαλής της Lamda Development, τα στελέχη της οποίας ερωτήθηκαν, κατά τη χθεσινή παρουσίαση στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, για το χαρακτηρισμό ως δάσους των 37 στρεμμάτων.

  Χάνεται πολύτιμος χρόνος

  Σύμφωνα με τους επικεφαλής της Lamda Development, η “απάντηση” στην απόφαση του δασάρχη Πειραιά προέρχεται από το ΤΑΙΠΕΔ και την Ελληνικόν Α.Ε., το σχήμα ειδικού σκοπού για την αξιοποίηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου που λειτουργεί “χάριν του δημόσιου συμφέροντος κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας” όπως τονίζει το ΦΕΚ (66/31/3/2011) σύστασής του.

  Ένσταση πρόκειται να κατατεθεί απο την Ελληνικόν έναντι της απόφασης του δασάρχη Πειραιά, ενώ το ΤΑΙΠΕΔ θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για να θωρακίσει την επένδυση με βάση τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

  Το ντόμινο αυτό ωστόσο, θα οδηγήσει αναπόδραστα ένα βήμα πιο κοντά στο τέλος της φετινής χρονιάς: η απόφαση του δασάρχη θα πρέπει να αναρτηθεί, για 30 ημέρες, στα δημαρχεία των περιοχών πέριξ της έκτασης του Ελληνικού, ενώ συνολικά χρειάζονται, το λιγότερο, τέσσερις μήνες ωσότου ολοκληρωθεί η προσφυγή της Ελληνικόν κατά της απόφασης του δασάρχη.

  Νεότερα λοιπόν για το δασικό ζήτημα του Ελληνικού θα έχουμε το Φθινόπωρο του 2017, τη στιγμή που το προσχέδιο του επικαιροποιημένου μνημονίου (Νοέμβριος 2016) προέβλεπε ότι το οικονομικό κλείσιμο της ιδιωτικοποίησης θα πρέπει να πραγματοποιηθεί το φετινό Ιούνιο. Το κείμενο του τετάρτου μνημονίου προσδιορίζει για τον Δεκέμβριο του 2017 το οικονομικό κλείσιμο, το οποίο θα έπρεπε να είχε πραγματοποιηθεί μέχρι τον Νοέμβριο του 2016, σύμφωνα με τα προαπαιτούμενα που είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της συμφωνίας του 2015.

  “Πήραμε μέρος σε ένα διαγωνισμό, υποβάλλοντας ένα επιχειρηματικό σχέδιο, το οποίο έχει γίνει νόμος του κράτους. Στο συγκεκριμένο σημείο (σ.σ.: στην έκταση των 37 στρεμ.) προβλέπεται η δημιουργία ενός integrated resort που θα διαθέτει καζίνο και ξενοδοχείο πέντε αστέρων. Είναι πολύ σημαντικό μέρος του project, το οποίο μάλιστα απευθύνεται στους ξένους. Μόνο αυτό το τμήμα εκτιμάται ότι θα μπορεί να προσελκύσει ένα εκατομμύρια τουρίστες. Έχουμε εφαρμόσει κάθε παράγραφο της σύμβασης και κάθε προαπαιτούμενο και το master plan έχει ήδη εγκριθεί” υπογράμμισαν, χθες, τα στελέχη της εισηγμένης εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων.

  Δήλωσαν ότι είναι σε θέση να ξεκινήσουν τις εργασίες στο Ελληνικό τη στιγμή που θα περατωθούν τα απαιτούμενα γραφειοκρατικά διαβήματα από την πλευρά του Δημοσίου.

  Τα εμπορικά κέντρα

  Σχετικά με τη συμφωνία πώλησης του 31,7% των εμπορικών κέντρων Golden Hall και Mediterranean Cosmos στην Värde Partners που θα οδηγήσει στην ίδρυση της εταιρείας Lamda malls, κατά τη χθεσινή παρουσίαση, γνωστοποιήθηκε ότι η συναλλαγή θα περατωθεί άμεσα.

  Η εταιρεία θα διαθέτει ένα εξειδικευμένο χαρτοφυλάκιο, στο τμήμα των εμπορικών κέντρων, στο οποίο, σε δεύτερη φάση, θα προστεθεί το mall Athens. Βασική επιδίωξη είναι η αξία του ενεργητικού να διαμορφωθεί σε 1,5 δισ. ευρώ και το σχήμα να εισαχθεί στο χρηματιστήριο.

  Συγχρόνως, τη δεύτερη φάση του Golden Hall θα αναπτύξει η νέα εταιρεία Lamda malls.

  Όσον αφορά στα ποσοστά πληρότητας, ανέρχονται σε 97% στο Mall Athens, σε 99% στο Mediteranean Cosmos και στο 98% στο Golden Hall.

  Κατά τη διάρκεια της κρίσης, χάθηκε το 21,6% της αξίας των εμπορικών κέντρων της εταιρείας, των οποίων η αποτίμηση αγγίζει τα 521,2 εκατ. ευρώ.

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αγγελική Φράγκου: Έπεσαν κατά 18 εκατ. τα κέρδη, αλλά αισιοδοξεί

  ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι δείχνουν οι δείκτες για τη ναυλαγορά ξηρού φορτίου

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Π. Λιβανός: Η GasLog Partners άντλησε σχεδόν 140 εκατ. δολάρια και ετοιμάζεται να πάρει πλοίο από τη μητρική της

     ΣΧΟΛΙΑ