• Business

    Πήτερ Γεωργιόπουλος: Το deal που ανέβασε τις αξίες των μεταχειρισμένων

    Πήτερ Γεωργιόπουλος, εφοπλιστής

    Πήτερ Γεωργιόπουλος, εφοπλιστής


    Η πώληση δύο δεξαμενόπλοιων από τη ναυτιλιακή Gener8 Maritime, της οποίας ηγείται ο εφοπλιστής Πήτερ Γεωργιόπουλος, εκτός του ότι απεδείχθη εξαιρετικά επικερδής, οδήγησε παράλληλα στο να καταγραφεί η πρώτη αύξηση στις αξίες των μεταχειρισμένων από την αρχή του 2017, σύμφωνα με όσα ισχυρίζονται οι αναλυτές.

    Ειδικότερα, η ναυτιλιακή –παράλληλα με την ανακοίνωση των οικονομικών της αποτελεσμάτων για τη χρήση του πρώτου τριμήνου του τρέχοντος έτους– ανακοίνωσε και ότι βρήκε αγοραστές για τα δεξαμενόπλοια τύπου VLCC Gener8 Noble (χωρητικότητας 298.991-dwt και κατασκευής 2016) και Gener8 Theseus (χωρητικότητας 299.392-dwt και κατασκευής 2016).

    Έκανε γνωστό επίσης ότι από την πώλησή τους άντλησε ακαθάριστα έσοδα ύψους 162 εκατ. δολαρίων, γεγονός που σημαίνει ότι πούλησε το καθένα για 81 εκατ. δολάρια, μια τιμή που άφησε άναυδους τους brokers όταν ανακοινώθηκε.

    Σύμφωνα με τον Greg Lewis, αναλυτή της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse, το deal που εξασφάλισε ο κ. Γεωργιόπουλος για τα 2 μοντέρνα πλοία σηματοδότησε αύξηση των αξιών των μεταχειρισμένων VLCCs (που έχουν κατασκευαστεί πέντε χρόνια πριν) σε ποσοστό της τάξεως του 5%, ενώ παράλληλα, η πώλησή τους από τη Gener8 σε αυτά τα επίπεδα τιμών, απετέλεσε και την πρώτη ανοδική κίνηση για τις αξίες από την αρχή του 2017.

    Από τη μεριά της, η ναυλομεσιτική εταιρεία Clarksons τόνισε, σύμφωνα με το TradeWinds, ότι η τιμή των 162 εκατ. δολαρίων επιβεβαιώνει τις ανοδικές τάσεις των αξιών που παρουσιάζει η αγορά.

    Το γεγονός αυτό το στηρίζει κάνοντας μάλιστα και αναφορά στην συμφωνία που πέτυχε για λογαριασμό της ναυτιλιακής Olympic Shipping and Management του Ιδρύματος Ωνάση, ο διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Καραγεωργίου, ο οποίος εξαγόρασε τα δύο τελευταία νεότευκτα VLCCs της ναυτιλιακής Metrostar Management του Θεόδωρου Αγγελόπουλου για το ποσό των 162 εκατ. δολαρίων συνολικά.

    Αξίζει να αναφερθεί ακόμη ότι, όπως σχολίασε ο Magnus Fyhr της επενδυτικής τράπεζας Seaport Global Securities, «Ενώ η Gener8 έχει ήδη αρκετά μεγάλη διαθέσιμη ρευστότητα για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της αγοράς, η τελευταία διπλή αγοραπωλησία της έδωσε μια σημαντική περαιτέρω ώθηση. Μετά την ολοκλήρωση των τελευταίων συμφωνιών, θεωρούμε ότι θα έχει στα ταμεία της συνολική ρευστότητα ύψους 208 εκατ. δολαρίων».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Απίστευτα λεφτά στην ναυτιλία: O Δ. Προκοπίου πούλησε πλοίο στη διπλάσια τιμή από αυτήν που το αγόρασε

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποιος απειλεί να μπλοκάρει το μεγάλο deal της Α. Φράγκου με τα 14 containerships

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Νίκος Τσάκος: Στο «φουλ» οι μηχανές της ναυτιλιακής του μετά τα ισχυρά κέρδη



    ΣΧΟΛΙΑ