• Business

    Ν. Ροδόπουλος (EEL): «Μόνο το τρένο μπορεί να μειώσει το κόστος μεταφοράς των προϊόντων»

    Ροδόπουλος


    Απίστευτο και όμως ελληνικό! Το κόστος αποστολής ενός εμπορεύματος από την Τήνο στην Στουτγάρδη είναι 6 με 7 φορές μεγαλύτερο απ’ ότι η αξία του προϊόντος που αποστέλλεται.

    Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Logistics, Νίκος Ροδόπουλος στο πρόσφατο συνέδριο για τον ελληνικό σιδηρόδρομο θέλοντας να καταδείξει την έλλειψη ανταγωνιστικότητας που μαστίζει τις ελληνικές μεταφορές.

    Σε μια εποχή που το κόστος μεταφοράς μειώνεται δραστικά σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο, μέσα από επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ στις υποδομές, οι ελληνικές μεταφορές παραμένουν ακριβές και μη ανταγωνιστικές.

    Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, πηγή του κακού είναι η αδυναμία συγκέντρωσης της κρίσιμης μάζας εμπορευμάτων που απαιτείται για να πέσει το κόστος σε λογικά επίπεδα.

    “Εάν δεν υπάρχει ο απαραίτητος όγκος εμπορευμάτων αναπόφευκτα το κόστος ανεβαίνει”, σημειώνουν χαρακτηριστικά.

    Λύση στο πρόβλημα θα μπορούσαν να δώσουν τα logistics hubs. Σε αυτά θα συγκεντρώνονται τα εμπορεύματα και θα δημιουργείται ο αναγκαίος όγκος που θα οδηγήσει στη μείωση του κόστους.

    Όπως λέει ο κ. Νίκος Ροδόπουλος, τα hubs (μεταφορικοί κόμβοι) μπορούν να φέρουν άμεσα αποτελέσματα και να αλλάξουν την εικόνα των ελληνικών μεταφορών.

    «Δεν μπορεί στην Ελλάδα με τέτοιο γεωγραφικό ανάγλυφο, όπου η πρόσβαση για την παραλαβή και παράδοση εμπορευμάτων είναι δύσκολη να μην υπάρχουν hubs», υπογραμμίζει.

    Καταλυτικό ωστόσο ρόλο στην μείωση του κόστους των μεταφορών μπορεί να παίξει ο σιδηρόδρομος. Η αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου και η αύξηση της συμμετοχής του στις εμπορευματικές μεταφορές μπορεί να οδηγήσει δραστική μείωση του κόστους μεταφοράς.

    «Το τρένο μπορεί να δώσει λύση. Έχει πάρα πολλές δυνατότητες και μπορεί να λειτουργήσει κάτω υπό δύσκολες συνθήκες. Η επένδυση στο τρένο μπορεί να κάνει τη διαφορά, μειώνοντας δραστικά το κόστος στις εξαγωγές», σημειώνει ο κ. Ροδόπουλος.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αλέξης Τσίπρας: Έχει δυο μήνες καιρό

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Όλοι αγαπημένοι στον Ελλάκτωρα!!!

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Π.Κασκαρέλης, ΥΔΡΟΓΕΙΟΣ Ασφαλιστική: «Η ασφάλιση είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό συμβόλαιο»



    ΣΧΟΛΙΑ