• Business

    Λίλα Τσιτσογιαννοπούλου (ΤΑΙΠΕΔ): Παραμένει ο στόχος για έσοδα 6 δισ. έως το 2018

    ΤΑΙΠΕΔ

    Λίλα Τσιτσογιαννοπούλου, πρόεδρος ΤΑΙΠΕΔ


    Αμετάβλητος παραμένει ο στόχος του ΤΑΙΠΕΔ για έσοδα ύψους 6 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις έως το 2018 παρά τις αλλαγές στο επιχειρησιακό σχέδιο του Ταμείου. Όπως ανέφερε η επικεφαλής του Ταμείου, Λίλα Τσιτσογιαννοπούλου σε ενημερωτική συνάντηση με δημοσιογράφους, φέτος αναμένεται να εισπραχθούν 2 δισ. ευρώ και άλλα 3,5 δισ. ευρώ τον επόμενο χρόνο. Είχαν προηγηθεί έσοδα 500 εκατ. ευρώ το 2016.

    Τα φετινά έσοδα προέρχονται κατά κύριο λόγο από την ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων που πέρασαν στον έλεγχο της Fraport αλλά και από την ολοκλήρωση των παραχωρήσεων του ΟΛΘ στην γαλλογερμανική κοινοπραξία, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της έκτασης στο Αφάντο της Ρόδου, του ΔΕΣΦΑ, της επέκτασης της σύμβασης παραχώρησης του ΔΑΑ καθώς και κάποιων περιφερειακών λιμανιών.

    Έσοδα αναμένονται και από το Ελληνικό, το οποίο εκτιμάται ότι θα κλείσει στο τέλος του τρέχοντος έτους.

    Όσον αφορά στα έσοδα του 2018, αυτά θα προέλθουν μεταξύ άλλων από την πώληση των μεριδίων στον ΟΤΕ (5%), στον Διεθνές Αερολιμένα Αθηνών (30%), στη ΔΕΗ (17%), αλλά και από την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού και της Rosco.

    Αισιοδοξία για Ελληνικό

    Για το φλέγον ζήτημα του Ελληνικού, η πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι θα ξεπεραστούν τα εμπόδια που έχουν προκύψει με την απόφαση του Δασαρχείου και την Αρχαιολογία.

    Σύμφωνα με την κα. Τσιτσογιαννοπουλου, το Μνημόνιο που ενέκρινε πρόσφατα το ΚΗΣΥΠ αναμένεται να λύσει όλα τα προβλήματα που θα προκύψουν με την Αρχαιολογία ενώ σχετικά με την απόφαση να χαρακτηρίσει δάσος ένα κομμάτι του Ελληνικού έχει κατατεθεί ένσταση, την οποία και περιμένουν να κερδίσουν.

    Πρόοδος φαίνεται να υπάρχει και στο θέμα της έκδοσης άδειας Καζίνο στο Ελληνικό, το οποίο είναι ένα από τα δυο “προαιπαιτούμενα” που έχει θέσει ο επενδυτής (το άλλο είναι ο απαχαρακτηρισμός ένας κομμάτι του ακινήτου ως δάσους).

    Όπως είπε η πρόεδρος του Ταμείου, το αρμόδιο υπουργείο ασχολείται με το θέμα και σύντομα αναμένεται ο σχετικός νόμος. Επιδίωξη είναι να έχουν κλείσει όλα τα ανοιχτά μέτωπα τους επόμενους μήνες, ώστε τον Δεκέμβριου του 2017 να έχει υπογραφεί η οικονομική συμφωνία.

    Όσον αφορά στο 17% της ΔΕΗ, επεσήμανε ότι σχεδιάζεται η πρόσληψη συμβούλου, ωστόσο υπογράμμισε πως πρέπει και η ΔΕΗ να κινήσει τις διαδικασίες για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων.

    Να σημειωθεί πως το ΤΑΙΠΕΔ βρίσκεται σε φάση επικαιροποίησης του επιχειρησιακού του σχεδίου, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες μέρες.

    Οι αλλαγές θα αφορούν κατά κύριο λόγο στα χρονοδιαγράμματα και τη πρόσληψη συμβούλων ενώ διαφορές θα υπάρξουν και στον τρόπο ιδιωτικοποίησης των 10 περιφερειακών λιμένων (πιθανότατα θα σπάσουν σε κομμάτια και θα αξιοποιηθούν ξεχωριστά και όχι πακέτο). Σχετική μελέτη που είναι σε εξέλιξη θα υποδείξει τον βέλτιστο τρόπο αξιοποίησης.

    Σχετικά με την αξιόλογη των μελών του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και δεν αποκλείονται ανακατατάξεις.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Προϊόντα ΠΟΠ: «Συνωστισμός» από Έλληνες παραγωγούς για τα ευρωπαϊκά κονδύλια

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αποκάλυψη: O ΕSM θα προτείνει την έγκριση των 8,5 δισ. ευρώ του ελληνικού προγράμματος

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μυτιληναίος: Ο επιχειρηματίας που δεν αφήνει τους νέους να φύγουν στο εξωτερικό



    ΣΧΟΛΙΑ