• Business

    Γιάννης Καντώρος (Interamerican): Υπόσχεται «δίκαια» ασφάλιστρα

    Interamerican

    Γιάννης Καντώρος, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Interamerican


    Ο νέος επικεφαλής της Interamerican Γιάννης Καντώρος είναι μόλις έξι μήνες στο τιμόνι της ασφαλιστικής εταιρείας αλλά κάνει ήδη αισθητή την παρουσία του. Παρουσιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα της Interamerican για το 2016, ο 51χρονος CEO της εταιρείας ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, τη συνεργασία με την taxibeat που αξιοποιεί τις δυνατότητες της τεχνολογίας, προσαρμόζοντας τα ασφάλιστρα στη συμπεριφορά του ασφαλισμένου.

    Στο προϊόν “pay as you drive” που επιτρέπει την τιμολόγηση ανάλογα με τη χρήση του οχήματος, προστίθεται σε συνεργασία καταρχάς με τη taxibeat που περνά στον όμιλο Mercedes, το “pay how you drive” και όπως τόνισε ο Γιάννης Καντώρος, η Interamerican έχει ως στόχο την διαμόρφωση δίκαιων ασφαλίστρων ενώ είναι ενδεικτικό ότι το 2016 προχώρησε σε μείωση του μέσου ασφαλίστρου σε βασικούς κλάδους και κατά 9,5% στον κλάδο Αυτοκινήτων.

    Η Interamerican επιβεβαίωσε τη σταθερότητα των οικονομικών αποτελεσμάτων της κατά την τελευταία πενταετία, παρά τις δύσκολες συνθήκες του οικονομικού περιβάλλοντος. Η εταιρεία παρουσίασε επαναλαμβανόμενα (λειτουργικά) κέρδη 21,1 εκατ. ευρώ κατά το 2016, έναντι 25,8 εκατ. κατά το 2015. Τα κέρδη προ φόρων επηρεάστηκαν από τη μεταβολή του αποθέματος των κλάδων Ζωής και Υγείας (-15,6 εκατ.) του ελέγχου επάρκειας, λόγω αλλαγής της μεθοδολογίας σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΙΟΡΑ. Με αυτό το δεδομένο, τα κέρδη προ φόρων έφθασαν στα 5,5 εκατ. ευρώ.

    Το ποσοστό φερεγγυότητας της Interamerican κατά Solvency II, για τις εταιρείες Ζημιών, Ζωής και Βοήθειας, υπερκαλύπτει το επίπεδο που ορίζει η ασφαλιστική νομοθεσία, καθώς και το υψηλότερο επίπεδο που απαιτείται από την εσωτερική πολιτική κεφαλαιακής επάρκειας.

    Επισημαίνεται ότι τα οικονομικά αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν, είναι αυτά που υπέβαλε η εταιρεία στους μετόχους της, στους οποίους απέδωσε κατά το 2016 για πρώτη φορά μέρισμα 14,93 εκατ. ευρώ.

    Τα αποτελέσματα της παραγωγής διατηρήθηκαν σε ικανοποιητικά μεγέθη, με αύξηση της παραγωγής στους κλάδους Υγείας και Ομαδικών ασφαλίσεων, καθώς και των Γενικών ασφαλίσεων εκτός του κλάδου Αυτοκινήτων. Τα συνολικά μεικτά εγγεγραμμένα ασφάλιστρα του 2016 έφθασαν στα 329 εκατ. ευρώ, έναντι 341 εκατ. κατά το 2015. Είναι αξιοσημείωτο ότι, αντισταθμιστικά στην πίεση των ασφαλίστρων του κλάδου Αυτοκινήτων, η εταιρεία αύξησε πέρυσι το πλήθος των συμβολαίων κατά 10,9%. Στον κλάδο Ζωής, ωστόσο, η πολιτική ελαχιστοποίησης της έκθεσης σε κεφαλαιακούς κινδύνους σε συνδυασμό με τα capital controls που επηρέασαν την πώληση προϊόντων τύπου “unit linked”, επέφερε μείωση της παραγωγής. Η Interamerican αύξησε το πελατολόγιό της πέρυσι, συνολικά, κατά 35.000 πελάτες (αύξηση 5,7%) και οι ασφαλισμένοι της ανέρχονται, πλέον, σε 962.322.

    Η περαιτέρω πρόοδος στην ψηφιοποίηση, τις διαδικασίες και τον εξορθολογιστικό έλεγχο των δαπανών των ασφαλιστικών εταιρειών συνέβαλε στη διατήρηση των λειτουργικών εξόδων κατά το 2016 στα 52 εκατ. ευρώ -όσα και τα έξοδα κατά το 2015- χωρίς να υπολογίζονται οι δαπάνες πρόσκτησης εργασιών. Ο δείκτης ζημιών της εταιρείας βελτιώθηκε ακόμη περισσότερο στις Γενικές ασφαλίσεις φθάνοντας στο 50%, χάρις στις καλές συνεργασίες με παρόχους, την αποτελεσματική διαχείριση ζημιών, την παραμετρική τιμολόγηση και το underwriting, ενώ στις ασφαλίσεις Υγείας (73%) επιβαρύνθηκε σχετικά με το 2015 από μεγάλες αποζημιώσεις για σοβαρές ασθένειες και τον πληθωρισμό στο κόστος ιατρικών υπηρεσιών.

    Η Interamerican κατέβαλε, κατά το 2016, συνολικά 178,9 εκατ. ευρώ σε αποζημιώσεις και ανταποκρίθηκε σε 431.000 περιπτώσεις με παροχή οδικής και άμεσης ιατρικής (προσωπικής) βοήθειας. Κατά μέσο όρο, σε καθημερινή βάση 2.130 πελάτες έλαβαν αποζημίωση ή υπηρεσία βοήθειας. Οι πρόσφατες έρευνες ικανοποίησης πελατών έδωσαν ικανοποίηση συνολική 84% από την Interamerican και 91% από την Anytime.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Με άδεια χέρια στο Λονδίνο οι Έλληνες τραπεζίτες σε συνέδριο της Morgan Stanley

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επένδυση – μαμούθ από την Παπαστράτος: Δίνει 300 εκατ. ευρώ για 400 θέσεις εργασίας

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τράπεζες: Μεγάλη πρόκληση η επιστροφή στην κερδοφορία



    ΣΧΟΛΙΑ