• Business

    Εμπόδια θέτει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στην Uber – Ποια η θέση της εταιρείας

    Uber


    Σύμφωνα με τον γενικό εισαγγελέα, η πλατφόρμα Uber δεν διέπεται από την αρχή της ελεύθερης παροχής ψηφιακών υπηρεσιών (της κοινωνίας της πληροφορίας), αλλά η δραστηριότητά της εμπίπτει στις δεσμεύσεις τομέα των μεταφορών όπου η κατοχή αδείας μεταφοράς είναι υποχρεωτική.

    Παράλληλα ο εισαγγελέας υπογραμμίζει ότι δεν ισχύει υπέρ της Uber η αρχή της ελεύθερης παροχής υπηρεσιών την οποία διασφαλίζει το δίκαιο της Ένωσης για τις υπηρεσίες της κοινωνίας της πληροφορίας, θεωρώντας ότι δεν είναι δυνατό να χαρακτηριστεί ως τέτοια.

    Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην πρότασή του, «η υπηρεσία μεταφοράς συνιστά από οικονομικής άποψης το κύριο στοιχείο, ενώ η υπηρεσία της μεσολάβησης για την επαφή των επιβατών με τους οδηγούς μέσω της εφαρμογής για smartphones αποτελεί δευτερεύον στοιχείο». Επομένως, η υπηρεσία της πλατφόρμας Uber πρέπει να χαρακτηριστεί ως «υπηρεσία στον τομέα των μεταφορών»

    Δηλώσεις του εκπροσώπου της Uber:

    Λόγω της μη δεσμευτικής άποψης του Γενικού Εισαγγελέα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, εκπρόσωπος της Uber προέβη στην παρακάτω δήλωση:

    «Λάβαμε υπ’ όψιν μας τη δήλωση και αναμένουμε την τελική απόφαση αργότερα μέσα στη χρονιά. Το να θεωρηθεί η Uber εταιρεία μεταφορών δεν θα άλλαζε τη λειτουργία της στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, καθώς ήδη λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο. Ωστόσο, θα υπονόμευε τις απολύτως απαραίτητες μεταρρυθμίσεις ξεπερασμένων νόμων που εμποδίζουν εκατομμύρια Ευρωπαίων να έχουν πρόσβαση σε αξιόπιστη μετακίνηση, με το πάτημα ενός κουμπιού».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τράπεζα Πειραιώς: Γιατί η Egon Zehnder κάλεσε σε συνέντευξη την Αναστασία Σακελλαρίου. Όλο το παρασκήνιο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Απίστευτα λεφτά στη ναυτιλία: Πώς ο Β. Μαρινάκης σε 6 μήνες έβγαλε κέρδος 10 εκατ. δολ.

     

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Καλά νέα για τον ΕΝΦΙΑ: Έρχονται μειώσεις στα ποσά του φόρου για 5,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων

     



    ΣΧΟΛΙΑ