• Business

    Citigroup: Ναι στην εκταμίευση της δόσης, όχι στην μείωση του χρέους

    Citi


    Αναποτελεσματικό ήταν το Eurogroup αναφορικά με τη συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας, η οποία είναι ήδη επτά μήνες πίσω από το προκαθορισμένο, ενώ δεν απέδωσε καρπούς όσον αφορά στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, όπως σημειώνει η Citigroup σε νέο της note.

    To Eurogroup δήλωσε ικανοποιημένο για την σημαντική πρόοδο στο δημοσιονομικό πακέτο στο οποίο η Αθήνα δεσμεύτηκε πρόσφατα (2% του ΑΕΠ το 2019-2020, μετά από το 3% του ΑΕΠ που συμφωνήθηκε τον Μάιο του 2016 για το 2017-2018 και το 1,7% του ΑΕΠ τον Αύγουστο του 2015), αλλά δεν προέβη σε κάποια συμφωνία αναφορικά με τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους ώστε το ΔΝΤ να μπορέσει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα.

    Κλίμα διαμάχης υπάρχει ανάμεσα στο ΔΝΤ και τη Γερμανία από την αρχή του προγράμματος το 2015. Από την μία η Γερμανία ζητά από το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα για να μπορέσει να συνεχίσει να χρηματοδοτεί την Ελλάδα, ενώ από την άλλη το ΔΝΤ ζητά την ελάφρυνση του χρέους για να μπει, κάτι στο οποίο αντιτίθεται η Γερμανία.

    Ο κ. Τσακαλώτος επιβεβαίωσε ότι «η Ελλάδα δεσμεύτηκε να επιτύχει τους υψηλούς στόχους για το πλεόνασμα της τάξης του 3,5% για πέντε χρόνια το 2018-2022, αντί του προηγούμενου 10ετούς στόχου». Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup «μία συμφωνία στην επόμενη συνεδρίαση του Ιουνίου είναι εφικτή».

    Η Citi υπογραμμίζει πως, η εκταμίευση της δόσης για την Ελλάδα ούτως ώστε να μπορέσει να καλύψει τις αποπληρωμές ύψους 6,5 δισ. τον Ιούλιο, θα συμφωνηθεί τελικά ακόμη και χωρίς επίσημη συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους και την απόφαση του ΔΝΤ να συμμετάσχει.
    Παρόλα αυτά αν δεν επιτευχθεί μείωση του χρέους, η ένταξη στο QE, θα συνεχίσει να είναι μετέωρη, όπως και η βραχυπρόθεσμη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μάντσεστερ: Η στιγμή της έκρηξης στην Αρένα (video)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μάντσεστερ: Οι αγωνιώδεις αναρτήσεις γονιών που ψάχνουν τα αγνοούμενα παιδιά τους

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μάντσεστερ: Τζιχαντιστής αναλαμβάνει την ευθύνη της επίθεσης- «Αυτή είναι μόνο η αρχή» (video)



    ΣΧΟΛΙΑ