• Business

    Citi: Οδεύουμε προς το τέλος μιας ανοδικής πορείας

    Citi


    H Citi δείχνει στους επενδυτές τον δρόμο προς την έξοδο από τις αγορές, την στιγμή που η Fed στοχεύει στην αύξηση των επιτοκίων και παράλληλα προειδοποιεί για τις υψηλές θέσεις στα assets.

    Μετά από οκτώ χρόνια ανοδικής πορείας των αγορών, στα οποία το QE υπήρξε ο οδηγός των αποδόσεων, τώρα πια όλα τα assets – μετοχές, ομόλογα, πιστωτική αγορά – έχουν υψηλές αποτιμήσεις, επισημαίνει η Citigroup σε νέο της report.

    «Η έλλειψη “αξίας” στις αγορές, αποτελεί την μεγαλύτερη πρόκληση για την μεσοπρόθεσμη επενδυτική στρατηγική, και έτσι διατηρεί αμυντική πλέον τάση στο trade της αναθέρμανσης της οικονομίας και overweight θέσεις στη ρευστότητα», όπως αναφέρει.

    Σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα υπάρχει ανησυχία για τις επιπτώσεις που θα προκαλέσει το tapering του QE της ΕΚΤ την ώρα που οι αποτιμήσεις όλων των περιουσιακών στοιχείων είναι ακριβές, ενώ ενέχουν σοβαροί κίνδυνοι για το επόμενο διάστημα, όπως η σύσφιξη της νομισματικής πολίτικης των κεντρικών τραπεζών, η πιστωτική αγορά της Κίνας, η κατάρρευση των trades της αναθέρμανσης της οικονομίας, οι “τεντωμένες” αποτιμήσεις των δεικτών p/e και η εκτόξευση των αποδόσεων των ομολόγων.

    Έτσι λοιπόν γεννάται το ερώτημα εάν πλησιάζουμε προς το τέλος αυτής της ανοδικής πορείας. Σημαντικός παράγοντας που θα μας βοηθήσει να αποσαφηνίσουμε αυτό το ερώτημα είναι ο εταιρικός δανεισμός. Σύμφωνα με τα στοιχεία των ροών των funds, οι επιχειρήσεις είναι πλέον απρόθυμες να δανειστούν.

    Σε προηγούμενους κύκλους, όταν συνέβαινε κάτι τέτοιο, καταγραφόταν μεγάλη απόσυρση κεφαλαίων από τις μετοχές.

    Τα στοιχεία του δ’ τριμήνου του 2016 είναι πιθανό να είναι επηρεασμένα από την αβεβαιότητα των εκλογών και των φορολογικών μεταρρυθμίσεων καθώς και τον αντίκτυπο των χαμηλών τιμών του πετρελαίου στον δανεισμό των ενεργειακών εταιρειών.

    «Η συνεχιζόμενη πτώση της εταιρικής μόχλευσης θα οδηγήσει σε overweight θέσεις στην πίστωση έναντι των μετοχών», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η Citi.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αλαλούμ με το κενό ασφαλείας στη Βουλή: Πώς πέρασε τον έλεγχο ο φάκελος που έστειλαν στον Λουκά Παπαδήμο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γερμανία: Μέρκελ και Σουλτς υπέρ μιας ισχυρότερης Ευρώπης, μετά το G7



    ΣΧΟΛΙΑ