• Business

    Θα συνεχιστεί το ράλι των μετοχών χαμηλής κεφαλαιοποίησης στις ΗΠΑ;

    usain bolt


    Οι ελπίδες για μείωση του εταιρικού φόρου «αναζωπύρωσαν» τις μετοχές χαμηλήςκεφαλαιοποίησης των Ηνωμένων Πολιτειών τις τελευταίες εβδομάδες, βοηθώντας τις να έρθουν και πάλι στο προσκήνιο πλάι στους ισχυρούς ομόλογους τους.

    Όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα, οι μετοχές χαμηλής κεφαλαιοποίησης των ΗΠΑ επωφελήθηκαν από την αύξηση των επιδόσεων μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου, ένεκα της ελπίδας για μια πολιτική περικοπής των εταιρικών φόρων και πολιτικών υπέρ της ανάπτυξης. Ωστόσο, δεν κατάφεραν ξεχωρίσουν έναντι της υψηλής κεφαλαιοποίησης στα μεγάλα χρηματιστήρια των ΗΠΑ έως τον Αύγουστο, όταν οι προοπτικές φορολογικής μεταρρύθμισης ανέκτησαν δυναμική. Οι επιστροφές στις μετοχές χαμηλής κεφαλαιοποίησης των ΗΠΑ έχουν ξεπεράσει τα κέρδη των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης κατά περισσότερο από επτά ποσοστιαίες μονάδες από τις 21 Αυγούστου. Ωστόσο, οι προοπτικές των κερδών είναι λιγότερο ευοίωνες, όπως φαίνεται από τη μπλε γραμμή. Οι αναλυτές υποβαθμίζουν τις προσδοκίες των μικρών επιχειρήσεων για το 2017. Θεωρούμε πως απαιτείται κάτι περισσότερο από περικοπές στους φόρους για να παρατείνουν το «ράλι» τους.

    44267_BII_COTW_100917_v4_blog

    Αγώνας σε έναν δρόμο με εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν

    Οι εταιρείες χαμηλής κεφαλαιοποίησης θεωρούνται οι μεγάλοι δικαιούχοι της προτεινόμενης περικοπής του εταιρικού φόρου. Ο μέσος συντελεστής εταιρικού φόρου για τις small-caps στις ΗΠΑ ήταν περίπου 33% το 2016, σε σύγκριση με 29% για τις μεγάλες εταιρείες, όπως δείχνουν οι υπολογισμοί μας. Η ελπίδα ότι μια σημαντική περικοπή του εταιρικού φόρου θα μπορούσε να αποφέρει καρπούς, βοήθησε τις μετοχές χαμηλής κεφαλαιοποίησης των ΗΠΑ να καλύψουν σχεδόν το σύνολο της ετήσιας υποαπόδοσης των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης σε μόλις έξι εβδομάδες.

    Ωστόσο, οι small-caps των ΗΠΑ έχουν ορισμένα εμπόδια ούτως ώστε να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών μακροπρόθεσμα. Η ισχυρή παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και το ασθενέστερο δολάριο επιφέρουν μεγάλο όφελος στις μεγάλες πολυεθνικές, οι οποίες αντλούν περισσότερα από τα κέρδη τους στο εξωτερικό. Οι εκτιμήσεις των κερδών χαμηλής κεφαλαιοποίησης παρουσιάζουν επίσης καθυστέρηση. Οι αναλυτές αναθεώρησαν τις προβλέψεις τους για το 2017 και το 2018 κατά 8% και 6%, αντίστοιχα, μέχρι σήμερα. Αυτό συγκρίνεται με υποβαθμίσεις μόλις 1% και 2% για τις εταιρείες της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Η τάση αυτή δεν είναι κάτι νέο. Οι υποβαθμίσεις των  εκτιμήσεων των αναλυτών για τις μετοχές χαμηλής κεφαλαιοποίησης έχουν ξεπεράσει τις αναβαθμίσεις από το 2011.

    Παρά την αισιοδοξία του πρώτου έτους, η πραγματική αύξηση των κερδών για τις small-caps το 2017 αναμένεται να είναι το 1/5 των μεγαλύτερων εταιρειών. Οι εταιρείες ενέργειας της μικρής κεφαλαιοποίησης εξακολουθούν να προσαρμόζονται στην επανάσταση του σχιστόλιθου και οι μικροί καταναλωτές αναζητούν ένα πλεονέκτημα σε έναν κόσμο με λιγότερη δύναμη για τα brands. Δημιουργείται, έτσι, ένα χάσμα κέρδους-περιθωρίου μεταξύ μεγάλων και μικρών εταιρειών στις Η.Π.Α. το οποίο έχει υπερδιπλασιαστεί από τα μέσα της δεκαετίας του ’90. Η κατάργηση αυτού του κενού θα απαιτήσει βελτιωμένη αύξηση των πωλήσεων των Small-caps. Οι εκτιμήσεις αφήνουν κάτι το επιθυμητό. Ο δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης S&P 600 διαπραγματεύεται με εκτιμώμενα κέρδη 21 φορές προς τα πάνω, ενώ στον ευρύτερο δείκτη Russell 2000 για 27 φορές προς τα πάνω, ακόμη και μετά την υποβολή σημαντικής επιτάχυνσης των κερδών που οδηγούν σε μείωση των φόρων τους επόμενους 12 μήνες.

    Συμπέρασμα: Οι μετοχές χαμηλής κεφαλαιοποίησης των ΗΠΑ έχουν εντυπωσιάσει πρόσφατα, αλλά έχουν γίνει σχετικά ακριβά και ευάλωτα σε οποιαδήποτε απογοήτευση στη φορολογική μεταρρύθμιση. Αντίθετα από το μέγεθος, πιστεύουμε ότι οι επενδυτές εξυπηρετούνται καλύτερα, εστιάζοντας σε παράγοντες με δυνητικά μεγαλύτερη δυνατότητα παραμονής σε μια σταθερή περίοδο επέκτασης πάνω από τις τάσεις, όπως είναι το  momentum και η αξία, όπως περιγράφεται λεπτομερώς στο Παγκόσμιο Προφίλ Επενδύσεων του Q4.

    Το κείμενο είναι του Richard Turnill BlackRock Global Chief Investment Strategist

    Πηγή: BlackRock Blog σε συνεργασία με το mononews.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: BlackRock Blog: Τρία επενδυτικά θέματα που στοχεύουν στο Q4

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  BlackRock Blog: Πώς θα κάνεις trade ομολόγων όπως ένας επαγγελματίας

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: BlackRock Blog: Γιατί οι επενδυτές αγνοούν -προς το παρόν- τις πολιτικές αναταράξεις



    ΣΧΟΛΙΑ