ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το Capri είναι ένα νησί γεμάτο ιστορίες – μα καμιά δεν είναι τόσο γήινη, αληθινή και μεθυστική όσο εκείνη του Da Paolino. Εκεί όπου πριν από δεκαετίες ένα ζευγάρι καλλιεργητών αποφάσισε να στήσει έναν λεμονόκηπο και να ζήσει από τη γη του. Εκεί όπου σήμερα συναντιούνται βασιλιάδες, σταρ, εφοπλιστές και δημιουργοί για να δειπνήσουν κάτω από ένα φυσικό θόλο από λεμόνια και να μιλήσουν χαμηλόφωνα – γιατί η ομορφιά του τοπίου δεν αντέχει φασαρία.
Εκεί, λοιπόν, θα συγκεντρωθούν απόψε το βράδυ, συγγενείς και φίλοι του εφοπλιστή Γιάννη Κούστα, επικεφαλής της Danaos Shipping, και της συζύγου του Δήμητρας Κούστα, για να γιορτάσουν –με τη φινέτσα και τη διακριτική πολυτέλεια που χαρακτηρίζει το ζευγάρι– τη βάπτιση του γιου τους, John Junior Coustas (JJC). Μια βάπτιση που τελέστηκε πριν λίγες εβδομάδες στη ρομαντική Σύμη, με απλότητα και συγκίνηση, και που τώρα μεταφέρεται στο Κάπρι για να συνεχιστεί σε τόνους πιο εξωστρεφείς, αλλά πάντα κομψούς.
O εκπληκτικός χώρος, το Da Paolino, έχει μια ιστορία βγαλμένη από φιλμ του Μικελάντζελο Αντονιόνι ή του Τζουζέπε Τορνατόρε. Θαρρείς θα ξεπηδήσουν οι ήρωες από το «Σινεμά ο Παράδεισος», από τη «Μαλένα» ή από το La Notte.
Διαβάζοντας τις σελίδες αυτής της ιστορίας φανταζόμαστε Ιταλούς, αγνούς, παραδοσιακούς ανθρώπους να τρέχουν μέσα σε μοναδικά τοπία, να μιλούν ακατάπαυστα, να ερωτεύονται, να γεννούν ιδέες και να στήνουν επιχειρήσεις.
Το Capri του παλιού κόσμου και το «Da Paolino» των αναμνήσεων

Η ιστορία του Da Paolino ξεκινά σε μια εποχή που το Capri δεν ήταν ακόμη το κοσμοπολίτικο στολίδι που γνωρίζουμε. Τη δεκαετία του 1960, ο Paolino De Martino και η σύζυγός του Michelina νοίκιασαν ένα κομμάτι γης στην Via Palazzo a Mare, με σκοπό να καλλιεργήσουν τα δικά τους προϊόντα. Εκεί φύτεψαν λεμονιές, πορτοκαλιές, ντοματιές, κολοκύθες, και φιλοξενούσαν ζώα – κουνέλια, χοίρους, κότες, αγελάδες.
Εκεί φτιάχτηκε και ο λεμονόκηπος, το σήμα κατατεθέν του νησιού. Και η Michelina έτοιμη πάντα να μαγειρέψει.

Δίπλα στον λεμονόκηπο υπήρχαν δύο χωμάτινα γήπεδα bocce, όπου ντόπιοι και επισκέπτες απολάμβαναν το παιχνίδι πίνοντας κρασί της οικογένειας. Δεν υπήρχε ακόμη εστιατόριο – αλλά υπήρχε φιλοξενία: η Michelina μαγείρευε για όλους με τα χέρια της.
Το μέρος απέκτησε φήμη από στόμα σε στόμα: ένα καταφύγιο, αυθεντικό, χωμένο στο πράσινο, με γεύσεις που γεννιούνται από τη γη και ανθρώπους που αγαπούν να δίνουν.
Το 1976, ο Paolino απέκτησε επίσημη άδεια λειτουργίας εστιατορίου. Oι γιοι του Paolino, Vittorino και Lino, μετέτρεψαν επίσημα τον κήπο σε μια μικρή τρατορία με μόλις δέκα τραπέζια.
Ο λεμονόκηπος μετατράπηκε σε τραπεζαρία. Τη δεκαετία του 1980, το Κάπρι έγινε ένας ολοένα και πιο δημοφιλής προορισμός. Τα πρώτα γιοτ έδεσαν στα νερά του νησιού και ανακάλυψαν ένα μαγικό, γαλήνιο νησί, κατοικημένο από απλούς, χαρούμενους ανθρώπους. Έτσι, ο μαγεμένος κήπος μας, μακριά από τα συνηθισμένα, προσέλκυσε ανθρώπους και προσωπικότητες από όλο τον κόσμο

Από τον Σταύρο Νιάρχο στον Valentino: Όταν το «Paolino» έγινε θρύλος
Σύντομα, η μαγεία του χώρου ταξίδεψε πέρα από το νησί. Στη δεκαετία του ’80, εμβληματικές προσωπικότητες όπως ο κόμης Corrado Agusta, έγιναν τακτικοί θαμώνες. Για όσους δεν γνωρίζουν, o Agusta ήταν μια σημαντική προσωπικότητα στον κόσμο των ελικοπτέρων. Από το 1971 έως το 1983, ήταν Πρόεδρος της εταιρείας που ίδρυσε ο πατέρας του. Υπό την ηγεσία του, η Gruppo Agusta μεγαλούργησε κι έγινε ένας από τους πλέον επιτυχημένους επιχειρηματίες της γενιάς του. Ο κόμης λάτρευε την καλή ζωή και πήγαινε συχνά στο Κάπρι για να οργανώσει μεγαλοπρεπή πάρτι.
Ομως, το Paolino ήταν ένας από τους πιο αγαπημένους προορισμούς του Σταύρου Νιάρχου.
Ο Ελληνας μεγιστάνας προτιμούσε τον χώρο για τα πιο ιδιωτικά του δείπνα – χωρίς εθιμοτυπία, χωρίς παπαράτσι, μόνο φως από κεριά και ήχο από τσουγκρίσματα ποτηριών. Οσοι γνωρίζουν την ιστορία του χώρου μιλούν για πολύ σημαντικές εκδηλώσεις που οργάνωσε ο Νιάρχος, είτε για προσωπικούς είτε για επαγγελματικούς σκοπούς.
Το Da Paolino έγινε ένας άτυπος πρεσβευτής της παλιάς ιταλικής φινέτσας: μεσογειακό, λιτό, κομψό – ένα κόσμημα για το Capri, χωρίς όμως υπερβολές.
Καθώς οι δεκαετίες περνούσαν, celebrities, βασιλείς και διεθνείς προσωπικότητες βρήκαν εδώ ένα δεύτερο σπίτι στο νησί και οι πρώτες πανάκριβες βίλες άρχισαν να κτίζονται.
Στη δεκαετία του ’90, το ζεύγος Edwige Fenech – Luca Cordero di Montezemolo το καθιέρωσαν ως μόνιμο κοσμικό στέκι. Ο ένας έφερνε τον άλλον. Το τραπέζι κάτω από τις λεμονιές έγινε “σήμα κατατεθέν” της πραγματικής dolce vita.

Τα σύγχρονα αστέρια του κόσμου στο ίδιο τραπέζι
Σήμερα, το Da Paolino είναι σημείο αναφοράς για κάθε διεθνή προσωπικότητα που επισκέπτεται το Capri. Ο κατάλογος των ονομάτων που έχουν δειπνήσει εκεί μοιάζει με σελίδα του Vanity Fair: Jennifer Lopez, Beyoncé & Jay-Z, Elton John, Sting, Leonardo DiCaprio, Julia Roberts, Michael Kors, Kardashians, Kitty Spencer, Emma Stone, Orlando Bloom, Mariah Carey, Katy Perry, Samuel L. Jackson, Magic Johnson, Demi Moore, Bruce Willis, Michael Douglas, Tom Cruise, Valentino και πολλοί ακόμη.
Αυτό που ενώνει όλους αυτούς τους ανθρώπους δεν είναι η φήμη – είναι η ανάγκη για ένα τραπέζι με ψυχή. Ένα μέρος που δεν φωνάζει, αλλά ψιθυρίζει ιστορίες.


Ένα εστιατόριο – μια οικογένεια – μια φιλοσοφία
Σήμερα, ο Lino διευθύνει το εστιατόριο με τις κόρες του Vittorino, Michela και Arianna, οι οποίες έχουν τηρήσει τη δέσμευση της οικογένειας στην ποιότητα και την παράδοση. Οι συνταγές της Michelina ζουν – μαζί με νέες δημιουργίες που συνδυάζουν την ιταλική γαστρονομική παράδοση με σύγχρονα υλικά. Το Da Paolino είναι γνωστό για τα παραδοσιακά πιάτα Caprese, όπως τα ραβιόλια capresi με λεμόνι, τα ριγκατόνι με άνθη κολοκυθιού και τη μοτσαρέλα με λεμόνι.
Όλα σερβίρονται κάτω από τα ίδια λεμόνια, που συνεχίζουν να ανθίζουν από τη δεκαετία του ’60.
Η φιλοξενία δεν είναι επαγγελματική – είναι οικογενειακή. Όποιος μπαίνει, γίνεται μέρος της ιστορίας.
Η βάπτιση του μικρού JJC: Όταν η νέα ζωή γιορτάζει σε τόπο με παρελθόν
Για τον Γιάννη και τη Δήμητρα Κούστα, η επιλογή του Da Paolino για τη γιορτή βάπτισης του γιου τους θα έχει συμβολικό βάρος: ένας χώρος αυθεντικός, γεμάτος ιστορία, όπου η ομορφιά δεν φαίνεται – αλλά αισθάνεται. Εκεί όπου κάθε φαγητό είναι ανάμνηση και κάθε τραπέζι ένας μυστικός διάλογος με το παρελθόν.
Το τραπέζι που θα στρωθεί για τη βάπτιση θα είναι γεμάτο burrata, λεμονάτες ταλιατέλες, ριζότο al limone, gelato, φρούτα και το πιο διάσημο limoncello του νησιού. Όμως αυτό που θα μείνει είναι η εικόνα: οι φίλοι, οι συγγενείς, το φως των λεμονιών, και ένα παιδί που μεγαλώνει με φόντο ένα σκηνικό βγαλμένο από ιταλικό σινεμά.
Μια νέα αρχή, κάτω από τα ίδια δέντρα
Η επιλογή του Da Paolino και του Capri από τον Γιάννη και τη Δήμητρα Κούστα δεν είναι απλώς αισθητική. Είναι βαθιά συμβολική. Το νησί αυτό, το εστιατόριο αυτό, η στιγμή αυτή – όλα μιλούν για ένα είδος κομψότητας που δεν έχει ανάγκη από υπερβολές. Είναι μια κομψότητα που εκφράζεται μέσα από τη λεπτομέρεια, τη φροντίδα, τον σεβασμό στον χρόνο και στους ανθρώπους.
Για τον μικρό John Junior Coustas, η ζωή μόλις ξεκινά – και ήδη είναι γεμάτη φως, αγάπη και έμπνευση. Και ίσως, κάποτε στο μέλλον, οι ιστορίες που θα του διηγούνται για εκείνο το πρώτο μεγάλο ταξίδι στο Κάπρι, να έχουν ακόμη άρωμα λεμονιού.


Διαβάστε επίσης:
Άννα Βίσση και Δήμητρα Κούστα: Η ιστορία μιας ισχυρής γυναικείας φιλίας
«Κύριε Κούστα, μπορείτε να κτίσετε τη βίλα σας στο Παλιό Λιμάνι των Σπετσών»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Καιρός: Κύμα καύσωνα με θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών
- Κυριάκος Μητσοτάκης: Ξεκάθαρο μήνυμα στη Λιβύη πως δεν αποδεχόμαστε ως Ευρώπη κανένα τέτοιο τετελεσμένο
- Ελληνικό: Ρήτρες ως 5 εκατ. ευρώ θα πληρώσει η Lamda Development αν καθυστερήσει ο Riviera Tower
- Morgan Stanley και J.P. Morgan για Metlen: Η μεταφορά στο Λονδίνο δίνει ώθηση στη μετοχή
