• Business

    BlackRock Blog: Τέλος η χαλαρή νομισματική πολιτική


    Οι κεντρικές τράπεζες απομακρύνονται ολοένα και περισσότερο από την τρέχουσα εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική και όπως είναι φυσικό το γεγονός αυτό έχει επηρεάσει τους επενδυτές. Οι αποδόσεις «φρέναραν» μετά από τα κέρδη της προηγούμενης εβδομάδας, κάτι που οφείλεται στα τρέχοντα στοιχεία του πληθωρισμού. Παρόλα αυτά, αναμένεται να επανέλθουν σταδιακά ενισχύοντας έτσι την εμπιστοσύνη στις μετοχές έναντι των ομολόγων.

    16840_US1_COTW_V4_blog

    Οι προσδοκίες για νομισματική σύσφιξη αυξήθηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο τον Ιούνιο, αφού οι αγορές ερμήνευσαν τις παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ως «επιθετικές». Αυτό αντικατοπτρίστηκε στην έντονη αύξηση του χάσματος μεταξύ των αποδόσεων των διετών και των πενταετών κυβερνητικών ομολόγων – βασικό κίνητρο για τις προσδοκίες περί αλλαγής της νομισματικής πολιτικής. Η Γερμανία «πρωταγωνίστησε», όπως φαίνεται στο παραπάνω διάγραμμα.

    Ο κυριότερος καταλύτης της ανοδικής πορείας: οι παρατηρήσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι τον Ιούνιο, σχετικά με την αναγκαιότητα για εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής. Ο Ντράγκι δήλωσε ότι «μια σταθερή πολιτική στάση θα είναι πιο ευέλικτη», καθώς οι ήπιες οικονομικές συνθήκες επιταχύνουν την οικονομική δραστηριότητα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα αυξηθεί τελικά εν μέσω μιας συνεχιζόμενης νομισματικής στήριξης, μιας βιώσιμης παγκόσμιας οικονομικής επέκτασης και μιας βελτιωμένης προοπτικής για την ευρωζώνη γενικότερα.

    Από την άλλη, η Fed εμφανίζεται δεσμευμένη να προχωρήσει περαιτέρω στην εξομάλυνση των επιτοκίων και να ξεκινήσει τη μείωση του ισολογισμού της φέτος. Η πρόεδρος Τζάνετ Γέλεν φάνηκε να υποστηρίζει σθεναρά αυτή την θέση την περασμένη εβδομάδα στην εξαμηνιαία κατάθεσή της ενώπιον του Κογκρέσου. Επίσης, η Τράπεζα του Καναδά την περασμένη εβδομάδα αύξησε τα επιτόκια για πρώτη φορά από το 2010 και οι αγορές αναμένουν περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων τον Οκτώβριο.

    Η σταδιακή εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής και η διαρκής παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη μαρτυρούν μετρίως υψηλότερες παγκόσμιες αποδόσεις για τα ομόλογα. Αυτό δικαιολογεί την προτίμηση για τις μετοχές έναντι των ομολόγων. Ωστόσο, υπάρχει ένα ρίσκο: η ομαλοποίηση της παγκόσμιας πολιτικής διαταράσσει τις αγορές ομολόγων περισσότερο από το αναμενόμενο και οι σημαντικά υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων υπονομεύουν την οικονομική πρόοδο και τις αποτιμήσεις των μετοχών. Βέβαια, κάτι τέτοιο δε μοιάζει ιδιαίτερα πιθανό.

    Το κείμενο είναι του Richard Turnill, Global Chief Investment Strategist της BlackRock

    Πηγή: BlackRock Blog σε συνεργασία με το mononews.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: BlackRock Blog: Πού να επενδύσετε τα κεφάλαιά σας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: BlackRock Blog: Πώς ο «εφιάλτης» των φοιτητικών δανείων γονατίζει την οικονομία των ΗΠΑ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: BlackRock Blog: Γιατί έχει σημασία ο ακριβής υπολογισμός των οικονομικών κύκλων



    ΣΧΟΛΙΑ