• Business

    BlackRock Blog: Επικεντρωθείτε στις αγορές, όχι στην Ουάσινγκτον


    Μετά από ένα φιλικό για την αγορά αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών και τις λιγότερο φιλικές για την αγορά πολιτικές φασαρίες στην Ουάσινγκτον, ο τόπος της πολιτικής ανασφάλειας έχει μετατοπιστεί από την Ευρώπη στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Ωστόσο, μετά μια απότομη αλλά σύντομη άνοδο της μεταβλητότητας στις 17 Μαΐου, οι επενδυτές δείχνουν να έχουν ξεπεράσει την αναταραχή στην αμερικανική πρωτεύουσα. Είναι αυτό έξυπνο; Τελικά, η απάντηση έχει να κάνει περισσότερο με τις συνθήκες της χρηματοπιστωτικής αγοράς και όχι με τις μηχανορραφίες στην Ουάσινγκτον.

    Συγκρίνοντας την πολιτική αστάθεια με την ποικιλία στις αγορές, είναι χρήσιμο να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης για την πρώτη. Ένα όλο και πιο δημοφιλές μέτρο είναι ο Δείκτης Αβεβαιότητας της Οικονομικής Πολιτικής (Economic Policy Uncertainty Index), μια κοινή συνεργασία καθηγητών στα Πανεπιστήμια Northwestern, Stanford αλλά και στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο. Οι λεπτομερείς αναγνώσεις του δείκτη συμπίπτουν με περιόδους κατά τις οποίες οι επενδυτές επικεντρώνονται σε δυνητικά αρνητικά αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής. Ένα τέτοιο παράδειγμα τα τελευταία χρόνια είναι η διαφωνία σχετικά με το ανώτατο όριο του χρέους των ΗΠΑ και την πολιτική αναταραχή στην Ευρώπη.

    Ωστόσο, η εξίσωση της πολιτικής αβεβαιότητας με την αστάθεια στις αγορές δεν είναι τόσο απλή όσο φαίνεται.

    Η σύνδεση υπάρχει, αλλά δεν είναι ιδιαίτερα ισχυρή

    Τα τελευταία 20 χρόνια, το παγκόσμιο βαρόμετρο της αβεβαιότητας της οικονομικής πολιτικής απέδωσε λιγότερο από το 5% του επιπέδου του δείκτη VIX (δείκτης μεταβλητότητας – φόβου), το βασικό εργαλείο μέτρησης της μεταβλητότητας της αγοράς μετοχών. Εστιάζοντας ακριβώς στις ΗΠΑ έμοιαζε περισσότερο πρέπον: από το 1997, ο Δείκτης Αβεβαιότητας Οικονομικής Πολιτικής των ΗΠΑ εξήγησε λίγο περισσότερο από το 17% της διακύμανσης στο VIX.

    Ωστόσο, αυτά τα επίπεδα είναι πολύ κάτω από διάφορες ενδείξεις της αγοράς.

    Η πολιτική αβεβαιότητα και η αστάθεια κινούνται από κοινού

    Όταν η πολιτική αβεβαιότητα είναι υψηλή, η αστάθεια είναι επίσης υψηλή, αλλά η αγορά τείνει να αντιδρά με πολύ αποτελεσματικό και έγκαιρο τρόπο.

    Το πρόβλημα δεν είναι ότι οι πολιτικές δεν είναι πλέον σημαντικές. Είναι απλά ότι οι πολιτικές σήμερα δεν μπορούν να πουν και πολλά για το πού θα κινηθεί η μεταβλητότητα αύριο, εκτός αν κανείς έχει το «χάρισμα» να προβλέπει τις πολιτικές εξελίξεις.

    Αντί να επικεντρωθούν αποκλειστικά στην Ουάσινγκτον, οι επενδυτές θα ήταν καλύτερο να εντοπίσουν δύο σημεία: τους κορυφαίους οικονομικούς δείκτες και τα spreads των ομολόγων (δείτε το διάγραμμα παρακάτω).

    chart-high-yield

    Αυτή τη στιγμή, τόσο οι κύριοι δείκτες όσο και οι αγορές ομολόγων υποδηλώνουν αυτό που οι περισσότεροι επενδυτές συνειδητοποιούν: Στο βαθμό που οι αγορές συμφιλιώνονται με τα γεγονότα στην Ουάσινγκτον -ακόμα και στη χειρότερη στιγμή της περασμένης εβδομάδας, τα υψηλά spreads των αποδόσεων παρέμειναν άνετα κάτω από 400 μονάδες βάσης (4%)- οι επενδυτές μετοχών μπορούν να «αναπνεύσουν» λίγο πιο εύκολα, τουλάχιστον μέχρι νεωτέρας.

    Το κείμενο είναι του Russ Koesterich, αναλυτή και επικεφαλής διαχειριστή χαρτοφυλακίων της ομάδας του Global Allocation Fund της BlackRock

    Πηγή: BlackRock Blog σε συνεργασία με το mononews.gr



    ΣΧΟΛΙΑ