• Business

    BlackRock Blog: Δημιούργησε ένα χαρτοφυλάκιο ομολόγων με γνώμονα την κοινωνία

    • NewsRoom


    Στα στόχαστρα βρίσκονται οι αειφόρες επενδύσεις.

    Κατά την άποψή μας, οι επενδυτές ενσωματώνουν αειφόρες επενδύσεις στα χαρτοφυλάκιά τους για τρεις βασικούς λόγους:

    1. Να ευθυγραμμιστούν με ηθικές ή πολιτικές αξίες.
    2. Να συμπεριλάβουν τους 3 βασικούς παράγοντες που καθορίζουν το κατά πόσο μια επένδυση μπορεί να χαρακτηριστεί αειφόρα, το λεγόμενο ESG (Environment, Social, Governance – Περιβάλλον, Κοινωνία, Διακυβέρνηση), βελτιώνοντας τις δικές τους συνολικές αποδόσεις.
    3. Να στοχεύσουν σε συγκεκριμένα αποτελέσματα όπως η καθαρή ενέργεια ή η ισότητα των φύλων.

    Μερικοί επενδυτές επικεντρώνονται σε έναν μόνο από αυτούς τους στόχους, ενώ άλλοι θα τους προσεγγίσουν συνδυαστικά. Κοιτώντας μέσα από το πρίσμα του ESG, προσπαθείς να προσδιορίσεις την μακροπρόθεση απόδοση της επένδυσης, μέσα στα τρία αυτά πλαίσια:

    Περιβαλλοντικά

    Μπορεί η εταιρεία να σκέφτεται τις περιβαλλοντικές και οικονομικές της επιπτώσεις σε σχέση με την αλλαγή του κλίματος, τη ρύπανση και τα απόβλητα; Πώς διαχειρίζεται η εταιρεία αυτούς τους τρεις αυτούς βασικούς κινδύνους;

    Κοινωνικά

    Η εταιρεία αντιμετωπίζει καλά τους υπαλλήλους της και έχει θετικό αντίκτυπο στην κοινότητα; Ποιος είναι ο αντίκτυπος της εταιρείας στο ανθρώπινο κεφάλαιο, την ευθύνη για τα προϊόντα, την αντιπολίτευση των ενδιαφερομένων και άλλες κοινωνικές ευκαιρίες;

    Διακυβέρνηση

    Πόσο καλή είναι η διαχείριση της εταιρείας; Διαθέτει κατάλληλα κίνητρα και υγιείς διαδικασίες; Η εταιρική διακυβέρνηση, όπως η δομή του διοικητικού συμβουλίου, η ιδιοκτησία και η λογιστική, προωθούν την καλή εταιρική συμπεριφορά;

    Δείκτης ESG και βαθμολογίες

    Με τη ζήτηση για βιώσιμη επένδυση να αυξάνεται σημαντικά, οι παράγοντες ESG – που ονομάζονται επίσης μη χρηματοοικονομικά στοιχεία – έχουν γίνει μια σημαντική επιχείρηση. Η MSCI, ένας κορυφαίος πάροχος δεικτών και έρευνας, αξιολογεί εταιρείες σε κλίμακα “AAA” έως “CCC” ανάλογα με την έκθεσή τους στους κινδύνους ESG. Αυτές οι αξιολογήσεις βασίζονται σε αξιόπιστα δεδομένα που παράγονται από περισσότερους από 150 ερευνητές.

    table1

    Αυτές οι αξιολογήσεις μπορούν να εφαρμοστούν σε εκδότες ομολόγων για την ανάπτυξη ενός δείκτη που περιλαμβάνει εκδότες με ευνοϊκότερες βαθμολογίες ESG. Για παράδειγμα, ο Δείκτης Εταιρικής Κοινωνικής Ευφυΐας ESG Focus της Bloomberg Barclays MSCI των ΗΠΑ περιέχει ομόλογα από εταιρικούς εκδότες με υψηλότερες επιδόσεις ESG σε σχέση με την ευρεία αγορά εταιρικών ομολόγων. Όπως παρουσιάζεται λεπτομερώς στο παρακάτω διάγραμμα, σχεδόν τα 2/3 των ομολόγων του δείκτη έχουν εκδότες με βαθμολογίες MSCI ESG στην κατηγορία leader (AAA ή AA).

    Bloomberg Barclays MSCI US Corporate ESG Focus Index

    chart-esg-index

    Για τους επενδυτές που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν το ETFs έτσι ώστε να ενσωματώσουν τις παραμέτρους της ESG στην κατανομή των ομολόγων τους, εξετάστε το iShares ESG USD Corporate Bond ETF (SUSC) και το iShares ESG 1-5 Year USD Corporate Bond ETF (SUSB) ETF στην αγορά.

    Το κείμενο είναι της Karen Schenone, CFA Fixed Income Product Strategist

    Πηγή: BlackRock Blog σε συνεργασία με το mononews.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: BlackRock Blog: Μην αφήσεις να σε φοβίσουν με τις αποτιμήσεις των μετοχών

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: BlackRock Blog: Τέσσερις επενδυτικές επιλογές για το δεύτερο εξάμηνο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: BlackRock Blog: Γιατί οι επενδυτές αγνοούν -προς το παρόν- τις πολιτικές αναταράξεις

     



    ΣΧΟΛΙΑ