• Business

    Με απώλειες 1% έκλεισε το ΧΑ – Μεγάλος ηττημένος ο Mr Jumbo

    Απόστολος Βακάκης. Επικεφαλής της εταιρείας Jumbo

    Απόστολος Βακάκης, επικεφαλής Ομίλου Jumbo


    Παρά την βοήθεια των τραπεζικών μετοχών, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στο -1%. Ωστόσο, ανοδικά έκλεισαν εν τέλει ΕΤΕ, Πειραιώς και Eurobank, παρ’ όλη την πτωτική τους πορεία στην αρχή της συνεδρίασης.

    Αίτια της πτώσης του Γ.Δ. του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΧΑ), αποτέλεσε ο τραπεζικός κλάδος ο οποίος μετά την έκθεση του ΔΝΤ αλλά και τη λήξη των συμβολαίων Ιουλίου στην αγορά παραγώγων, οδήγησε αρκετούς δείκτες στο “κόκκινο” – εκτός του τραπεζικού και του FTSE MIB. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το ευοίωνο κλίμα που είχε δημιουργηθεί σχετικά με την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας τη Ελλάδας από την S&P, να μοιάζει ουτοπικό σενάριο.

    Σύμφωνα με την ψηφιακή πλατφόρμα του mononews.gr που καταγράφει καθημερινά την αυξομείωση της περιουσίας των επιχειρηματιών που έχουν μετοχές εισηγμένες στο Ελληνικό ΧΑ, μεγάλος κερδισμένος της ημέρας ήταν ο CEO της Fairfax (Eurobank κλπ), Prem Watsa, ο οποίος είδε το χαρτοφυλάκιο των μετοχών του Fund που διοικεί να κερδίζει 2,7 εκατ. ευρώ, ενώ αντιθέτως o Mr Jumbo, Απόστολος Βακάκης, ήταν ο μεγάλος ηττημένος της ημέρας, καθώς οι μετοχές του κατέγραψαν απώλειες 15,2 εκατ. ευρώ.

    Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση κατά 1% στις 846 μονάδες, απομακρυνόμενος όλο και περισσότερο από τα επίπεδα των 850 μονάδων, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε σε στα 70 εκατ. ευρώ. Οι αντιστάσεις του Γενικού Δείκτη εντοπίζονται στις 859 και τις 864 μονάδες, με το επόμενο σημείο στήριξης να αποτελούν οι 845 μονάδες.

    Πτωτικά έκλεισε και ο FTSE 25 με απώλειες 1,06% και στις 2194,14 μονάδες με την κοντινή αντίσταση για τον να είναι οι 2234 μονάδες, με τις 2243 ή τις 2265 μονάδες να είναι επόμενες στάσεις.

    Παρά τις ισχυρές πιέσεις που κατέγραφε νωρίτερα ο τραπεζικός δείκτης στο τέλος έκλεισε με κέρδη 0,47% και στις 1127,94 μονάδες.

    Την γενικότερη «άσχημη» εικόνα του ταμπλό, ξεπέρασαν οι τράπεζες και η μεσαία κεφαλαιοποίηση, αφού ο FTSE MID έκλεισε με άνοδο, οριακή μεν, στο +0,04%.

    Στις τράπεζες οι οποίες κέρδισαν τις εντυπώσεις στο τέλος, μόνο η Alpha Bank έκλεισε στα αρνητικά με πτώση 0,88%. Η Εθνική Τράπεζα έκλεισε με άνοδο 2%, με άνοδο 1% έκλεισε η Eurobank, ενώ με κέρδη 1,15% έκλεισε η Τράπεζα Πειραιώς.

    Στα υπόλοιπα blue chips, ανοδικά κινήθηκαν η Fourlis, η Lamda Development και τα ΕΛΠΕ, ενώ οι μεγαλύτερες πιέσεις (οι οποίες πάντως περιορίστηκαν στο τέλος) σημειώθηκαν στην Grivalia η οποία έκλεισε στο -2,90% και τα 9,03 ευρώ μετά και την χθεσινή ανακοίνωση της Fairfax ότι υπέβαλε δημόσια πρόταση για την εταιρεία στην τιμή των 8,80 ευρώ, χωρίς ωστόσο να επιδιώξει τη διαγραφή των μετοχών της από το ταμπλό.

    Ακολούθησαν με τις μεγαλύτερες απώλειες η Τιτάν στο -5,33%, Βιοχάλκο στο -2,71%, η Jumbo στο -2,76%, η Coca Cola στο -2,55% και η Motor Oil στο -2,76%.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Alpha Bank: Eξασθενεί η φοροδοτική ικανότητα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΕΚΤ: Δεν κυκλοφορούν πλέον πλαστά χαρτονομίσματα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΔΝΤ: Οι ελληνικές τράπεζες ίσως χρειαστούν πάνω από 10 δισ. ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ