• Business

    Ανοδικά βήματα για το ΧΑ. Άνοδος για Eurobank, Πειραιώς και Ελλάκτωρ

    Σκηνή από την ταινία The Big Short. Σκηνοθέτης: Άνταμ ΜακΚέι. Εισπράξεις: 133,4 εκατομμύρια USD. Βραβεία: Όσκαρ Καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου.


    Σε σταθερή τροχιά κινείται και σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ), στοχεύοντας στο μεγάλο βήμα διάσπασης των 750 μονάδων, ένα πλαφόν που είχε αποτελέσει το αποκορύφωμα της αγοράς για την μετέπειτα πορεία της. Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,96% στις 753 μονάδες, ενώ ο τζίρος αυτή την ώρα είναι στα 53 εκατ. ευρώ.

    Σήμερα, προσμένουμε τη Σύνοδο του EWG (την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο Αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Γ. Χουλιαράκης), στην οποία θα γίνει αξιολόγηση και διαπραγμάτευση σειράς ζητημάτων που είναι σε εκκρεμότητα αναφορικά με την πρώτη συμφωνία. Δηλαδή, οι νομικές διατάξεις των νέων μέτρων και αντιμέτρων, του “μηχανισμού” εφαρμογής τους το 2019 ή το 2020 αλλά και των παρεμβάσεων στον τραπεζικό τομέα, το δημόσιο, τις αγορές και όχι μόνο, που δεν έχουν ακόμη τελειοποιηθεί συνολικά.

    Αναφορικά με την αγορά και σύμφωνα με στοιχεία της Merit, οι αγοραστές στους τραπεζικούς τίτλους είδαν με θετικό πρόσημο την άμεση προσέγγιση δύσκολων επιπέδων με την ταλάντωση περί των 750 μονάδων να τείνει να γίνει πραγματικότητα στις επικείμενες συνεδριάσεις. Επομένως, το εύρος της κίνησης εκτιμάται μεταξύ των 770 και 730 μονάδων. Αναμένουμε εξελίξεις και από το σημερινό έκτακτο EWG.

    Η απόδοση του 10ετους βρίσκεται στο μεταίχμιο του 6% (5,93% mid-yield-to-maturity) οδεύοντας προς τα επίπεδα του 5,5% του 2014. Ενδέχεται να υπάρξουν αρκετά υψηλότερες αποτιμήσεις αν επανέλθει σταδιακά η εμπιστοσύνη.

    Στο ταμπλό αυτή την ώρα, Eurobank και Πειραιώς στηρίζουν την κατάκτηση των 750 μονάδων, καταγράφοντας κέρδη 2% και 4% αντίστοιχα, ενώ ΜΕΤΚΑ και Μυτιληναίος σημειώνουν άνοδο 1,5%. Μεγάλη άνοδο κατά 3% σημειώνει η Ελλακτωρ στα 1,37 ευρώ  Άνω του 1,% η άνοδος σε Folli Follie και πάνω από 2% για Ελλάκτωρ και ΕΧΑΕ. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Jumbo, ΟΠΑΠ και Aegean.

    Αντιθέτως, Εθνική, ΔΕΗ και Λάμδα σημειώνουν απώλειες που ξεπερνούν το 1%, ενώ σε πτωτικά μεγέθη κινούνται οι ΕΕΕ, Motor Oil, ΟΛΠ, Σαράντης, ΓΕΚ Τέρνα και Grivalia.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γιάννης Χατζηπατέρας: Τι βλέπουν οι αναλυτές και στηρίζουν τον εφοπλιστή

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κ. Μητσοτάκης: Ο Τσίπρας έφερε 4ο μνημόνιο χωρίς λεφτά – Καραμπινάτη διαπλοκή η τροπολογία για Σαββίδη (video)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τι δείχνουν οι δείκτες για τη ναυλαγορά – Ποιες κατηγορίες ξεχώρισαν

     



    ΣΧΟΛΙΑ