• Business

    Αγώνας δρόμου για τα ελληνικά 2ετή ομόλογα


    Το ευοίωνο κλίμα ένεκα της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, των προοπτικών για δοκιμαστική έξοδο της Ελλάδας στις αγορές καθώς και της αναβάθμισης της Moody’s, συνεχίζονται στα ελληνικά βραχυπρόθεσμα ομόλογα, με ένα ανεπανάληπτο ράλι το τελευταίο διάστημα.

    Σύμφωνα με την Barclays, η Ελλάδα έπαψε να αποτελεί κίνδυνο για την ευρωζώνη ενώ υπογράμμισε πως αναμένει ότι η εμπιστοσύνη στοn χώρο των επιχειρήσεων θα καταγράψει σημαντική βελτίωση, με την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε ελαφρώς θετική ανάπτυξη της τάξης του 0,3% το 2017, ενώ το 2018 εκτιμά ότι θα αναπτυχθεί κατά 1,4%.

    Παρά ταύτα, τα 10ετή ομόλογα δεν δείχνουν άμεσα επηρεασμένα από την προαναφερθείσα κατάσταση, αν και αποτελούν το κλειδί για τις βλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης σε ότι αφορά την κατάλληλη στιγμή που θα επανέλθει η χώρα μας στις αγορές.

    Τα ελληνικά 2ετή ομόλογα λοιπόν, βλέπουν και σήμερα τις αποδόσεις τους να υποχωρούν σημαντικά και να διαμορφώνονται στο 3,785% με πτώση 2,72% στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 18 Ιανουαρίου του 2010, χάρη στο γενικότερο θετικό κλίμα που επικρατεί και στα υπόλοιπα ομόλογα της ευρωζώνης των οποίων οι αποδόσεις υποχωρούν μετά από το ισχυρό sell-off της περασμένης εβδομάδας ως αποτέλεσμα των δηλώσεων Draghi.

    «Νωχελικές κινήσεις» όσον αφορά στα μακροπρόθεσμα ελληνικά ομόλογα, με τις αποδόσεις του 10ετούς να συνεχίζουν να διατηρούνται στο εύρος του 5,4% με 5,5% εδώ και αρκετές ημέρες. Σήμερα διαμορφώνονται στο 5,407% στα ίδια περίπου επίπεδα με αυτά της Παρασκευής.

    Η συνεχής πτωτική απόδοση του 10ετούς κάτω από το 5% θα δώσει το έναυσμα στην ελληνική κυβέρνηση να θέσει επί τάπητος το σχέδιο δοκιμαστικής εξόδου στις αγορές. Ωστόσο για να πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο είναι απαραίτητος ένας ισχυρός καταλύτης ο οποίος όμως δεν είναι ακόμα στο προσκήνιο.

    Σύμφωνα με αναφορές της Citi, η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να δοκιμάσει τη διάθεση των αγορών με την δοκιμαστική έκδοση ομολόγων στο εγγύς μέλλον, ωστόσο μία σταθερή και διατηρήσιμη πλήρης πρόσβαση στις αγορές πριν το καλοκαίρι του 2018, παραμένει απίθανη.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Λεωνίδας Φραγκιαδάκης: Τι πέτυχε το αφεντικό της Εθνικής με την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος (Chipita) δίνει την πιο συγκλονιστική συνέντευξη. Aπό το διαμέρισμα στο Μοσχάτο στην υπερπαραγωγή των κρουασάν

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Barclays: Γιατί η Ελλάδα δεν αποτελεί πλέον σημαντικό κίνδυνο για την Ευρωζώνη



    ΣΧΟΛΙΑ