• Business

    Επίσημη πρώτη για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου

    • NewsRoom
    Σόιμπλε


    Ημέρα κρίσιμων εξελίξεων για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, τον γνωστό ESM, αφού σήμερα ανοίγει και επισήμως η συζήτηση για τον ρόλο που ενδέχεται να διαδραματίσει μελλοντικά ο Μηχανισμός.

    Το μέλλον του ESM θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών στο Λουξεμβούργο, με την Κομισιόν και τη Γαλλία να προτείνουν επισήμως να εξελιχθεί σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο. Ωστόσο, παρά την ευρεία συναίνεση που φαίνεται να υπάρχει στο συγκεκριμένο θέμα, υπάρχουν ακόμη πολλά ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν.

    Το σχέδιο του Β. Σόιμπλε για τον ESM

    Ταυτόχρονα, εκφράζονται και κάποιες διαφορετικές «τάσεις», με σημαντικότερη ίσως την πρόταση Σόιμπλε για συμφωνία με τη Γαλλία, αλλά με «παραγκωνισμό» της Κομισιόν, όπως γράφει το Der Spiegel.

    Αναφερόμενο στις προτάσεις, με τις οποίες ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας μεταβαίνει σήμερα στο -τελευταίο για εκείνον- Eurogroup, το περιοδικό Der Spiegel επικαλείται εσωτερικό έγγραφο του γερμανικού υπουργείου που προβλέπει τη σύσταση, από κοινού με το Παρίσι, ενός πανίσχυρου Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου.

    Στα σχέδια του Β. Σόιμπλε περιλαμβάνεται και η συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών σε επαπειλούμενη χρεοκοπία χώρας-μέλους της Ευρωζώνης, μια πρόταση με την οποία δεν μπορεί να συμφιλιωθεί το Παρίσι.

    Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών προκρίνει την προοπτική της δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, το οποίο θα δρα προληπτικά σε περίπτωση που μια χώρα δεν είναι σε θέση να εξυπηρετήσει στο χρέος της. Αυτό όμως προϋποθέτει ότι το μελλοντικό Ταμείο θα ελέγχει την τήρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, παραγκωνίζοντας την Κομισιόν.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Διορία 50 ημερών για την καταβολή των εισφορών του 2016

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Ηλεκτροσόκ» στα νοικοκυριά: Γιατί θα πληρώσουμε ακριβότερα το ηλεκτρικό ρεύμα το χειμώνα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΑΑΔΕ: Που στήνονται τα «μεγάλα πάρτι της φοροδιαφυγής»-Οι περιοχές και τα επαγγέλματα που παρανομούν



    ΣΧΟΛΙΑ