• Business

    BofA/Merrill Lynch: Γιατί «κλαδεύει» τις τιμές-στόχους των ελληνικών τραπεζών

    • NewsRoom


    Σε μείωση των τιμών-στόχων για τις ελληνικές τράπεζες προχώρησε η Bank of America/Merrill Lynch, καθώς αναθεώρησε ανοδικά την εκτίμηση για το «κόστος ρίσκου» στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο.

    Οι παράγοντες που οδήγησαν την BofA/Merrill Lynch στη συγκεκριμένη απόφαση είναι αφενός οι πιθανοί υψηλότεροι στόχοι μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) το 2018 και αφετέρου οι σχεδιαζόμενες αλλαγές στους κανονισμούς από την ΕΚΤ μέσω των οποίων αναμένεται να ζητηθεί από τις τράπεζες να καλύπτουν το σύνολο από τα νέα NPEs με προβλέψεις σε μετρητά, ακόμα και αν υπάρχουν εξασφαλίσεις.

    Υπό αυτό το πρίσμα, ο οίκος αυξάνει το «κόστος ρίσκου» σε 150-180 μονάδες βάσης για το 2017 έναντι 135-165 μονάδες βάσης της προηγούμενης ανάλυσης.

    Η Τράπεζα της Ελλάδος αναμένει νέα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα 30,4 δισ. μεταξύ β’ τριμήνου 2016 και 2019, ενώ η BofA προβλέπει ότι θα δημιουργηθούν 17,1 δισ. για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες μεταξύ β’ τριμήνου 2016 και β’ τριμήνου 2017. Η Πειραιώς αναμένεται να έχει 5,6 δισ. τη διετία 2018-2019 και ο αμερικανικός οίκος υπολογίζει ότι μόνο γι’ αυτό θα απαιτηθούν σε βάθος επταετίας επιπλέον προβλέψεις 3 δισ. ευρώ ή 33% της ενσώματης λογιστικής αξίας (TBV) που αναμένεται για το 2018.

    Επίσης, ο οίκος θεωρεί πιθανό οι τράπεζες να κληθούν να επιτύχουν υψηλότερους στόχους για τη μείωση των κόκκινων δανείων, εξέλιξη που ευθυγραμμίζεται με τη στρατηγική της ΕΚΤ για μείωση του ρίσκου. Με τις αναδιαρθρώσεις να κινούνται αργά, η BofA εκτιμά ότι κάτι τέτοιο θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί από τις ελληνικές τράπεζες, χωρίς αυτές να στηριχθούν πολύ περισσότερο σε διαγραφές, εκτός και αν εξελιχθούν καλύτερα οι αναδιαρθρώσεις.

    Σύμφωνα με την BofA, οι βασικές παράμετροι για τις τράπεζες είναι μάλλον το πολιτικό κλίμα και η εικόνα σε ό,τι αφορά στα NPEs και λιγότερο η κερδοφορία.

    Οι κίνδυνοι για τις ελληνικές τράπεζες περιλαμβάνουν ένα πιο αδύναμο από το αναμενόμενο μακροοικονομικό και πολιτικό περιβάλλον, ενώ μια ισχυρότερη ανάκαμψη και καλύτερη απόδοση έναντι των στόχων για την ποιότητα ενεργητικού του SSM θα αποτελέσει θετική εξέλιξη.

    Παράλληλα, συνεχίζονται τα capital controls και ενδεχόμενη άρση τους θα μπορούσε να έχει αρνητικές συνέπειες για τη ροή καταθέσεων, που με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε ισχυρότερη του αναμενόμενου μείωση του ενεργητικού.

    Τέλος, επισημαίνεται ότι υπάρχει κίνδυνος για υψηλότερες του αναμενόμενου ζημίες από την προσπάθεια να επιτευχθούν οι στόχοι του SSM για τα κόκκινα δάνεια τη διετία 2017-2019. Αν υπάρξουν ζημίες, οι τράπεζες θα πρέπει να εκδώσουν δικαιώματα υπέρ του Δημοσίου που θα μπορούν να μετατραπούν σε νέες κοινές μετοχές (κίνδυνος dilution).

    Οι τιμές-στόχοι

    Alpha Bank: τιμή-στόχος στα 1,3 ευρώ από 1,83 ευρώ προηγουμένως (-29%).

    Εθνική: τιμή-στόχος 0,21 ευρώ έναντι 0,32 ευρώ (-34%).

    Πειραιώς: 2,31 ευρώ έναντι 4,62 ευρώ (-50%).

    Eurobank: 0,58 ευρώ έναντι 0,94 ευρώ (-38%).

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Επέλαση CVC Capital στην υγεία: Πήρε και το ΙΑΣΩ General

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τράπεζες: Αισιοδοξία για το «στοίχημα» των κόκκινων δανείων-Τα επόμενα βήματα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αποκάλυψη Paradise Papers: Ποιος είναι ο πιο πλούσιος Έλληνας η εταιρία του οποίου βγάζει λεφτά στις χώρες της διαφθοράς

     



    ΣΧΟΛΙΑ