• Business

    «Κατολίσθηση» στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης από τον «πόλεμο της βίζας»

    • NewsRoom
    Τραμπ Ερντογάν


    Ισχυρές ρευστοποιήσεις έπλητταν σήμερα, Δευτέρα, το τουρκικό χρηματιστήριο, αλλά και τα τουρκικά ομόλογα, ενώ η λίρα έχανε 2,5%, καθώς η διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ για το θέμα της βίζας έφτασε να επηρεάζει όλα τα τουρκικά assets. Την ίδια ώρα, οι αποδόσεις των ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου κινούνταν κοντά στο υψηλότερο επίπεδο του πενταμήνου.

    Το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης υποχωρούσε κατά 3,6%, με την Turkish Airlines και την εταιρεία που έχει τη διαχείριση των αεροδρομίων της χώρας να ηγούνται των απωλειών.

    Η κυβέρνηση της Τουρκίας ανακοίνωσε την Κυριακή ότι ανέστειλε την έκδοση θεωρήσεων εισόδου στη χώρα για τους Αμερικανούς, με εξαίρεση μόνο τη βίζα για μετανάστες, απαντώντας στα ίσια στην απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να σταματήσει να εκδίδει μη μεταναστευτική βίζα στις εγκαταστάσεις της στην Τουρκία, επικαλούμενη ουσιαστικά λόγους ασφαλείας.

    Οι σημερινές ρευστοποιήσεις υπογραμμίζουν πόσο ευάλωτη είναι αυτήν την περίοδο η Τουρκία καθώς η προοπτική της αύξησης των επιτοκίων στις ΗΠΑ επηρεάζει αρνητικά τη ζήτηση για επενδυτικά προϊόντα αναδυόμενων αγορών, ενώ η αύξηση της τιμής του πετρελαίου αυξάνει το κόστος των εισαγόμενων στην Τουρκία προϊόντων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Διπλωματικός πόλεμος ΗΠΑ-Τουρκίας: Σταματούν την έκδοση βίζας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Αμερικανός οικονομολόγος Richard Thaler πήρε το νόμπελ οικονομίας

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τέσσερις λόγοι για τους οποίους το Bitcoin θα ξεπέρναγε τα επίπεδα των $5000



    ΣΧΟΛΙΑ