• Business

    Ιωάννα Δέμου: Ενιαίο πλαίσιο διαγωνισμών και όχι ad hoc ανά νοσοκομείο

    Ιωάννα Δέμου, χημικός και μέλος του Δ.Σ της DEMO ABEE


    Σε προτάσεις αναφορικά με τη διάθεση νοσοκομειακών φαρμάκων προχώρησε η Ιωάννα Δέμου, χημικός και μέλος του Δ.Σ της DEMO ABEE, κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου «Νοσοκομείο και Νοσοκομειακό Φάρμακο». Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη διαδικασία των διαγωνισμών και στις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν, προκειμένου να αποτραπούν οι ελλείψεις φαρμάκων στα νοσοκομεία.

    Όπως τόνισε η κ. Δέμου, αρχικά θα πρέπει να υπάρξει ένα ενιαίο πλαίσιο διαγωνισμών και όχι ad hoc διαγωνισμοί ανά νοσοκομείο καθώς και να δημιουργηθεί μητρώο προμηθευτών, προκειμένου να περιοριστούν οι ενστάσεις και προσφυγές. «Στους διαγωνισμούς έχουμε δει ότι υπάρχουν πάρα πολλές ενστάσεις και προσφυγές πάνω στη γραφειοκρατία και στα χαρτιά των προμηθευτών. Αν υπάρξει μητρώο, το οποίο φυσικά θα ανανεώνεται για να εντάσσονται όλοι οι προμηθευτές, αποφεύγονται αυτές οι καθυστερήσεις», σημείωσε η κ. Δέμου.

    Σύμφωνα με την ίδια, ιδιαίτερα σημαντικό είναι να δημιουργηθεί ένα αρχείο στοιχείων παραγωγικής δυνατότητας των εταιρειών, με στόχο να αποφευχθούν  οι ελλείψεις.

    «Το νοσοκομείο πρέπει να γνωρίζει τις παραγωγικές δυνατότητες της εταιρίας που κάνει την προσφορά. Δεν είναι δυνατόν, πολύ μικρές εταιρίες, οι οποίες δεν έχουν παραγωγικές δυνατότητες  να κάνουν προσφορές και τελικά να μην μπορούν να προμηθεύσουν το νοσοκομείο και να μην υπάρχει δυνατότητα αντικατάστασης,  καθώς πλέον η άλλη εταιρία δεν έχει κρατήσει επαρκές στοκ για να καλύψει», σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι οι προβλεπόμενες ποινές στους προμηθευτές οι οποίοι δεν πληρούν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις, θα πρέπει να υλοποιούνται, όπως συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη.

    Η κατακύρωση  στους διαγωνισμούς το λιγότερο 3 σκευασμάτων, είναι σύμφωνα με την κ. Δέμου άλλο ένα μέτρο που πρέπει να εφαρμοστεί, καθώς η  κατακύρωση ενός μόνο προμηθευτή έχει δείξει στην Ευρώπη ότι είναι ένα αποτυχημένο μέτρο. «Δεν μπορεί τα νοσηλευτικά ιδρύματα να βασίζονται σε έναν μόνο προμηθευτή. Θα πρέπει να υπάρχει και δεύτερος και τρίτος, έστω και στην ίδια τιμή, προκειμένου να είναι καλυμμένα, ανά πάσα στιγμή, σε περίπτωση έλλειψης», τόνισε η κ. Δέμου.

    Τέλος, αναφέρθηκε στους μειοδότες, προτείνοντας  να συνυπολογίζεται η δημιουργία προστιθέμενης αξίας ως κριτήριο για την ανάδειξή τους.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Στ. Δέμος: Ένας από τους μεγαλύτερους φαρμακοβιομήχανους επιμένει ελληνικά και επενδύει

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Β. Πενταφράγκας: Υπερισχύει το οικονομικό αντικίνητρο για την προώθηση των γενοσήμων

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ι. Δέμου: Στα άμεσα σχέδιά μας είναι να φτάσει το brand της DEMO σε 96 χώρες



    ΣΧΟΛΙΑ