• Business

    Π. Γεωργιόπουλος: Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος της απομάκρυνσής του από την ίδια του την εταιρεία

    Γεωργιόπουλος ναυτιλία

    O επικεφαλής της Gener8 Maritime Πήτερ Γεωργιόπουλος με τη σύζυγο του Κάρα


    Η ναυτιλιακή Aegean Marine Petroleum Network, εξειδικευμένη στην προμήθεια bunkers, προέβη τον προηγούμενο μήνα σε μία ανακοίνωση η οποία συγκλόνισε τον κόσμο της ναυτιλίας. Ο εφοπλιστής Πήτερ Γεωργιόπουλος απέτυχε στο να επανεκλεγεί στο συμβούλιο της εταιρείας του, στην οποία ήταν πρόεδρος και κατείχε και το μεγαλύτερο ποσοστό των μετοχών της.

    Παρόλα τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η ναυτιλιακή τον τελευταίο καιρό, η αιφνιδιαδιστική έξοδος του κ. Γεωργιόπουλου και του στενού του συνεργάτη Γιάννη Ταβλάριου να επανεκλεγούν στο διοικητικό συμβούλιο έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία, καθώς κανείς από τους δύο δεν είχε κάποιον -φανερό τουλάχιστον- ανταγωνιστή.

    Μετά από αυτή την εξέλιξη, εμφανίστηκε η πληροφορία πως οι δύο πρώην ισχυροί άνδρες της εταιρείας είχαν λάβει αρνητικές κριτικές από τη Institutional Shareholder Services (ISS), τον μεγαλύτερο δηλαδή πάροχο συμβουλετικών υπηρεσιών σε θεσμικούς επενδυτές, κάτι το οποίο δικαιολογεί σε απόλυτο βαθμό την καθαίρεση του κ. Γεωργιόπουλου, για όσους γνωρίζουν το μέγεθος της επιρροής που ασκεί η ISS όσο και οι αποφάσεις της.

    Όπως φαίνεται η ISS, ναι μεν έχει μικρότερη επιρροή στη ναυτιλία συγκριτικά με άλλους τομείς, αλλά οι υπηρεσίες που παρέχει σε μετόχους εταιρειών, έχουν μία σταδιακά αυξανόμενη επιρροή στις εταιρικές αποφάσεις, όπως αναφέρουν οι αναλυτές.

    Ο Gary Wolfe, νομικός συνεργάτης στη δικηγορική εταιρεία Seward & Kissel της Νέας Υόρκης εξηγεί: «Έχουν τεράστια επιρροή στον επιχειρηματικό κόσμο, πρόκειται σχεδόν για ένα πόλεμο με σκοπό το ποιος θα έχει το πάνω χέρι μεταξύ των θεσμικών επενδυτών και των διοικήσεων των εταιρειών. Οι διοικήσεις είχαν κάποτε τον απόλυτο έλεγχο, πλέον όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει, με την δύναμη που έχει αποκτήσει εταιρείες όπως η ΙSS και η Glass Lewis», σχολίασε χαρακτηριστικά.

    Βέβαια δεν είναι ξεκάθαρο το γιατί η ISS επέλεξε να μην στηρίξει τον κ. Γεωργιόπουλο και τον στενό του συνεργάτη καθώς δεν έχει υπάρξει κάποια δημόσια τοποθέτηση ούτε από την ίδια ούτε από την Aegean πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.

    Ο Wolfe συνέχισε σχολιάζοντας εκτενέστερα το ρόλο των συμβουλευτικών εταιρειών και το ρόλο τους πάνω σε κρίσιμες εταιρικές αποφάσεις. Αυτό συμβαίνει καθώς εταιρείες σαν την ISS μπορούν να εκμεταλλευτούν το νομικό παράθυρο το οποίο υπάρχει στις ΗΠΑ και να εμπλακούν στις διαδικασίες εκλογής στελεχών πολύ εύκολα, παρέχοντας συμβουλές στους μετόχους τους.

    Παρόλο που στην Αμερική δεν εδρεύουν τόσες πολλές ναυτιλιακές εταιρίες καθώς οι περισσότερες εδρεύουν εκτός, η ISS και οι αντίστοιχες εταιρείες δε σταματούν να μηχανεύονται τρόπους να μπορέσουν να «ανακατευτούν» και σε αυτές.

    Κάτι ανάλογο, λοιπόν, συνέβη και με τον Πήτερ Γεωργιόπουλο ο οποίος κατέληξε να μην μπορεί πια να ελέγχει την ίδια του την εταιρεία χάνοντας την ψήφο εμπιστοσύνης του διοικητικού συμβουλίου, γεγονός που αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο την δύναμη που έχουν αποκτήσει εταιρείες σαν την ΙSS.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Θεόδωρος Βενιάμης: Η νέα στρατηγική κίνηση του εφοπλιστή

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μπαίνει στην αγορά των LR2 ο Ευάγγελος Πιστιόλης

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ποιοι Έλληνες εφοπλιστές έδωσαν τα ρέστα τους σε αγορές πλοίων στο α’ εξάμηνο



    ΣΧΟΛΙΑ